„Pistolarul din Tarragona”, românul care şi-a împuşcat colegii de muncă, a primit dreptul la „o moarte demnă”. „Va fi primul deţinut eutanasiat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
eugen sabau

Marian Eugen Sabău, un român închis în Spania după ce a împuşcat patru oameni, a solicitat şi a primit dreptul la o „moarte demnă”. Asta înseamnă că judecătorii au fost de acord cu faptul ca Sabău să fie eutanasiat, aşa cum solicitase.

Judecătorii Secţiei a 2-a a Curţii Provinciale din Tarragona au respins apelurile pentru oprirea eutanasierii lui Marian Eugen Sabău, relatează cotidianul spaniol El Pais

Decizia a fost luată joi, 4 august, în spatele uşilor închise, de cei trei judecători. Anterior, după ce românul a solicitat dreptul de a muri asistat, sindicatul poliţiştilor din Spania a intervenit şi a solicitat ca mai întâi românul să fie judecat pentru faptele sale. Avocaţii lui Sabău au reuşit însă să fie mai convingători, astfel că magistraţii i-au oferit acestuia dreptul la „o moarte demnă”, aşa cum scrie presa iberică.

Ce s-a întâmplat

Marian Eugen Sabău (46 de ani) lucra ca agent de pază şi, este acuzat de tentativă de omor, după ce a împuşcat trei foşti colegi de muncă. Incidentul a avut loc  pe 14 decembrie 2021, după ce firma la care Sabău era angajat a decis să-l concedieze din cauza unui conflict de muncă. După ce a intrat înarmat şi a tras asupra unor colegi, el a încercat să fugă.

Cu poliţiştii pe urmele sale, românul s-a baricadat într-o casă de unde a continuat să tragă. A rănit doi poliţişti, dar a fost şi el împuşcat şi a suferit o leziune medulară. Potrivit medicilor spaniloli, românul a suferit tetraplegie ireversibilă, a avut şi un picior amputat şi este total dependent de îngrijirea altora. Asta înseamnă că practic el este paralizat şi că şi-ar petrece tot restul vieţii pe un pat de spital.

„Sunt paraplegic. Am 45 de răni la mână. Nu-mi pot mişca bine braţul stâng. Am şuruburi şi nu-mi simt pieptul”, a spus anterior Sabău, pe 11 iulie, la spitalul penitenciar Terrassa unde este internat. În scurta sa apariţie, el nu a dat alte explicaţii cu privire la decizia sa de a se folosi de Legea Eutanasiei.

El susţine că agenţii au fost cei care au deschis focul şi că, după ce a fost împuşcat în piept a devenit „inconştient”. „Nimeni nu m-a avertizat, m-au împuşcat direct fără să mă avertizeze sau să vorbească cu mine”, a spus el. El a mai afirmat că foştii şefi i-au făcut viaţa imposibilă, că a trăit un adevărat iad la serviciu şi că a fost exploatat şi a fost victima discriminării rasiale.

Cazul său a provocat o adevărată dezbatere în Spania, mai ales după ce a solicitat dreptul la o moarte demnă, asistată. Într-o primă fază, judecătorii i-au dat dreptate şi s-au arătat de acord ca românul să fie eutanasiat. A intervenit însă sindicatul poliţiştilor, care a făcut apel şi a cerut ca românul să fie mai întâi adus în tribunal şi judecat pentru ceea ce a făcut. Potrivit sursei citate, instanţa a apreciat că nu există motive legale pentru revocarea deciziei pronunţate deja de instanţa de instrucţie şi a apreciat că situaţia de vulnerabilitate insurmontabilă, durere şi suferinţă suferită de Marin Eugene Sabău îi legitimează cererea de moarte voluntară înainte de a putea fi judecat. Astfel, el devine primul deţinut din Spania care are dreptul la „o moarte demnă”, de la intrarea în vigoare a legii eutanasiei, în urmă cu un an.

Avocaţii victimelor nu se lasă

Mai departe, joi 4, la Tarragona, magistraţii au ajuns la concluzia că dreptul lui Sabău de a muri demn trebuie să prevaleze asupra dreptului la ocrotire judiciară efectivă a victimelor sale. Are „suferinţe fizice şi psihice constante, fără posibilităţi de alinare” şi o speranţă de viaţă „limitată”, au concluzionat judecătorii, care consideră că prezenţa românului pe banca acuzaţilor„ar fi o afectare intolerabilă a demnităţii şi integrităţii sale fizice şi morale”.

Până aici, solicitarea depusă de avocaţii lui Sabău în numele acestuia a primit atât avizul medicilor săi, cât şi pe cel al comisiei de evaluare formată din avocaţi, medici şi experţi în bioetică. Deocamdată nu s-a stabilit nicio dată la care solicitantul să fie eutanasiat, dar avocaţii victimelor au anunţat deja că vor continua să facă tot ceea ce este posibil din punct de vedere legal pentru ca românul să fie judecat mai întâi. Astfel, primul pas va fi depunerea unei contestaţii la Curtea Constituţională, care va lua o decizie definitivă şi irevocabilă. 

Vă mai recomandăm şi:

Cât costă mâncarea în România faţă de Franţa, Italia şi Spania. Comparaţia care arată exact unde ne aflăm 

Surpriza poliţiştilor maghiari care au oprit un camion românesc. Şoferul riscă ani grei de închisoare

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite