Petiţie online pentru interzicerea Festivalului Untold în centrul Clujului. Care sunt argumentele semnatarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la ediţia de anul trecut  FOTO UNTOLD/Facebook
Imagine de la ediţia de anul trecut  FOTO UNTOLD/Facebook

A treia ediţie a Festivalului Untold va începe joi, 3 august. Peste 200 de artişti sunt aşteptaţi la Cluj printre care şi cei mai în vogă DJ. În schimb, circa 50 de oameni au semnat o petiţie online prin care cer mutarea festivalului din centrul Clujului.

UPDATE 13.40 Reporterul „Adevărul“ a luat legătura cu iniţiatorul petiţiei, Marius Oliviu Iacob. L-am întrebat care sunt motivele pentru care a creat petiţia şi ce soluţii crede că ar trebui să ia autorităţile.

„Clujul este un oraş suficient de mare pentru cei 300 şi ceva de mii de locuitori ai săi, dar a cărui infrastructură nu poate susţine 500.000 de oameni. Am iniţiat petiţia care susţine mutarea festivalului UNTOLD la periferia municipiului de pe malul Someşului nu pentru că nu mi-ar plăcea muzica sau festivalul în sine – din contră, este unul din evenimentele reuşite care se întâmplă la noi. Dar în Cluj a avut loc şi festivalul TIFF, chiar în Piaţa Unirii, şi cu toată supărarea cinefililor care urmăreau filme la ore târzii, circulaţia nu a fost restricţionată“, declară acesta.

În opinia sa, scopul petiţiei online este de a atrage atenţia asupra modului şi locului de organizare, improprii unui festival de o asemenea anvergură“. Clujeanul afirmă că semnatarii petiţiei vor „un Cluj în care fiecare să se simtă bine”:

„Alţi semnatari ai petiţiei sunt nemulţumiţi deoarece plătesc taxe într-un oraş ce finanţează un festival privat care, în plus, foloseşte şi infrastructura orasului, blocând accesul cetăţenilor. (...) Lumea e deranjată şi fiindcă se scumpeşte aiurea oraşul, adică „veniturile” generate de festival sunt cu dus şi întors“. 

Aproximativ 50 de clujeni (la ora scrierii acestei ştiri) au semnat petiţia online prin care cer mutarea Festivalului Untold la marginea oraşului. Aceştia dau exemplul altor festivaluri care se organizează în afara Clujului, Electric Castle şi MOX.

De ce mutarea festivalului? „Aşa cum alte festivaluri clujene precum Electric Castle sau MOX pot funcţiona în afară oraşului, noi, cetăţeni în Cluj-Napoca şi comunele limitrofe, susţinem mutarea UNTOLD din centrul municipiului. Aşa cum este organizat acum, festivalul îngrădeşte dreptul la oraş al locuitorilor şi celor care muncesc aici, prin ocuparea abuzivă a spaţiilor publice (parcuri şi parcări), blocarea inutilă a circulaţiei şi poluarea sonoră, timp de mai multe zile“, astfel a fost formulat textul unei petiţii legate de mutarea festivalului Untold la marginea oraşului pe petitieonline.com.

Petiţia a fost creată sâmbătă, 29 iulie, iar Untold începe joi, 3 august.

Care sunt motivele semnatarilor? Unii dintre cei care au semnat petiţia au notat şi argumntnele pentru care solicită mutarea festivalului.

Câteva dintre reacţii:

  • Ioan Mocanu -  „În primul rând semnez pentru că locuiesc la 100 de metri de Cluj Arena. Nu este normal că un festival să se organizeze într-un cartier şi la 50 de metri de Spitalul de Copii. Nu este normal că timp de circa o săptămână să nu avem acces în parc. Nu este normal că timp de o săptămână să suportăm zgomotele infernale zi şi noapte. Să-l mute la Călăţele“
  • Cosmina Tămaş -  „sunt deranjată anual de restricţiile de circulaţie şi de de zgomotul din oraş pe perioada festivalului“
  • Vlad A -  „Semnez această petiţie nefiind de acord cu acest festival, să aibe loc în centrul oraşului, blocând liberă intrare în PARC, lipsa LOCURILOR DE PARCARE, nici măcar o CHIRIE nu mai poţi găsi în Cluj, pentru că orice anunţ îl citeşti la o locuinţa de închiriat, scrie: PENTRU UNTOLD. Şi să nu uităm: orice cocioabă, de UNTOLD, are un minim minim preţ de 300€“
  • Marius Cuibotaru - „semnez această petiţie pentru că îmi doresc că Parcul Central să fie al tututor clujenilor în egală măsură. Regret că primarul Municipiului Cluj-Napoca nu vede ce rămâne în urmă acestui eveniment. Nu este normal că parcul să fie închis pentru o parte a cetăţenilor nici măcar o zi“
  • Benu Lucian - „gălăgie inutilă dacă eu chefuiam 2 zile luăm amendă ăştia chefuiesc se droghează beau lasă gunoi după ei şi nu iau nici o amendă consistentă asta ar însemna amendă jumătate din profit că doar primăria curată pe banii noştri şi tot noi răbdăm gălăgia“
  • Michael Shafir - „Dacă domnul Boc are neapărat nevoie de tămbălău, să ne plătească mai întâi concedii pe perioada acestui «festival»“
  • Adel Ghbech - „Pt că e o teroare pe perioada festivalului ,înainte şi după.nu se poate dormi noaptea,se blochează accesul la parcul central, sala de fitness“.

Despre Untold

Untold se va desfăşura în perioada 3-6 august, la Cluj-Napoca, iar pe scenele festivalului vor urca peste 200 de artişti dintre care amintim: Armin van Buuren, Axwell, Afrojack, Dimitri Vegas&Like Mike, Martin Garrix, Hardwell, Steve Aoki, Ellie Goulding, Hurts, Tinie Tempah, Marshmello MØ, Lost Frequencies, John Newman, GTA.

PROGRAM UNTOLD 2017

  • JOI: Hardwell, Axwell&Ingrosso, MØ, Charli XCX, Dillon Francis, Sven Vath, Dubfire plus mulţi alţii.
  • VINERI: Ellie Goulding, Dimitri Vegas&Like Mike, Tujamo, Jasmine Thompson, Don Diablo, Lost Frequencies, Solomon plus mulţi alţii.
  • SÂMBĂTĂ: Armin van Buuren, Marshmello, Tinie Tempah, Hurts, Sunnery James&Ryan Marciano, Sander van Doorn, Loco Dice, Chris Liebing plus mulţi alţii.
  • DUMINICĂ: Martin Garrix, Afrojack, Steve Aoki, Alan Walker, Example&DJ Wire, Redfoo, Jamie Jones, Steve Lawler plus mulţi alţii.
untold foto untold

Mai puteţi citi:

Restricţii rutiere în zona Sălii Polivalente şi Parcului Central din Cluj. Pregătiri pentru Festivalul Untold

La Cluj, iarba creşte în ritm de jazz. Despre cum 10 lei donaţi la un festival unesc o comunitate într-un stil autentic şi ajută artişti

Povestea primului festival de jazz făcut într-un parc din România, după model american şi australian 

FOTO Lecţii de viaţă de la copii. Ghibstock, „şcoala“ de voluntariat unde elevii devin adulţi 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite