Peripeţiile unei tinere care parcurge cu bicicleta drumul de la Timişoara la Cluj. „Am descoperit o Românie frumoasă, dar şi o Românie nepăsătoare”

Peripeţiile
unei tinere care parcurge cu bicicleta drumul de la Timişoara la
Cluj. „Am descoperit o Românie frumoasă, dar şi o Românie
nepăsătoare”

Ana Munteanu a pornit la drum cu bicicleta din Timişoara şi vrea să ajungă la Cluj, în această seară. FOTO: Facebook / Ana Munteanu

Ana Munteanu a decis să parcurgă cu bicicleta distanţa dintre Timişoara şi Cluj, pentru a ajunge la Electric Castle. Tânăra trage un semnal de alarmă în privinţa riscurilor la care sunt expuşi bicicliştii pe drumurile naţionale, unde nu există niciun fel benzi destinate lor, iar şoferii nu fac niciun efort pentru a-i proteja.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ana Munteanu a pornit încă de luni, 16 iulie, din Timişoara şi are de parcurs 340 de kilometri până la Bonţida, în judeţul Cluj, localitate unde va începe miercuri, 18 iulie, festivalul Electric Castle.
 
Încă din prima zi au apărut şi problemele, cauzate de traficul de pe drumurile naţionale. Ana a postat mai multe mesaje pe Facebook şi spune că bicicliştii sunt extrem de vulnerabili pe şoselele României. Ea a atras atenţia asupra faptului că şoferii nu au nici cea mai mică atenţie să-i menajeze, deşi riscul producerii unor accidente grave este foarte ridicat.
 
„De la Margina spre Ilia drumul este înfiorător! Nu există conceptul de “împărţim drumul” – aici drumul este exclusiv al automobilelor, deşi infrastructura ar permite realizarea acelui metru de siguranţă pe unde am circulat până la Făget! Un incident neplăcut care se putea termina foarte-foarte prost, un şofer/om extraordinar care s-a întors din drum pe serpentine ca să vadă dacă sunt bine şi prea multe bătăi de inimă ca să pot să ajung pe bicicletă la Deva. Din fericire oamenii supăraţi sunt cei mai motivaţi! Astăzi m-am supărat foarte tare pentru că am descoperit o Românie frumoasă, dar şi o Românie nepăsătoare”, a scris tânăra pe Facebook, după prima zi de drum.
 
 
 
 

Legile nu sunt de partea bicicliştilor

 
 
În continuare, ea a atras atenţia asupra lacunelor avute de legislaţia rutieră, care nu-i protejează suficient pe biciclişti: „Avem nevoie de o legislaţie care să protejeze cei mai vulnerabili participanţi la trafic – bicicliştii nu sunt protejaţi de caroserii puternice, caii noştri putere sunt muşchii de la picioare, iar o secundă de neatenţie venită din partea unui şofer grăbit ne poate curma viaţa!”.
 
 
 
Ea promite că se va implica în continuare pentru a-i convinge pe cei care ar putea să ia măsuri din punct de vedere legislativ, pentru ca lucrurile să se schimbe în bine.
 
„Nu mă dau bătută, mâine voi continua drumul de la Deva spre Cluj – voi purta în gând toţi bicicliştii care şi-au pierdut viaţa din cauza infrastructurii deficitare sau a lipsei de respect în trafic; şi voi avea timp să mă gândesc la lista decidenţilor pe care vreau să-i aducem în octombrie la #Timisoara la Conferinţa Naţională Verde pentru Biciclete, acei oameni care au puterea să schimbe situaţia din punct de vedere legislativ”, a adăugat Ana Munteanu.
 

Şi-a schimbat traseul din cauza condiţiilor din trafic

 
Ana a revenit astăzi cu un nou mesaj exprimându-şi speranţa că va reuşi să parcurgă distanţa Brad – Cluj (166 de kilometri) până la finalul zilei. Totuşi, misiunea sa este mult îngreunată de faptul că a ales o rută mai dificilă, pentru a se pune la adăpost de şoferii vitezişti de pe drumurile naţionale.
 
„După experienţa de ieri, în încercarea de a scăpă de drumurile naţionale aglomerate care pot pune viaţa unui ciclist în real pericol, astăzi am ales o rută care o să fie mult mai solicitantă din punct de vedere fizic, dar unde sper să mă simt mai în siguranţă”, a mai scris tânăra.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările