Performanţa impresionantă a unor studenţi la un concurs internaţional unde niciun român nu a mai ajuns pe podium de 13 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii Andrei Popa, Alexandru Velea şi Lucian Bicsi, de la Universitatea Bucureşti, s-a clasat pe locul 1 la concursul de programare International Collegiate Programming Contest (ACM-ICPC), etapa pe Europa de Sud-Est. Competiţia a avut loc la Bucureşti şi performanţa celor trei este una cu atât mai importantă cu cât nicio echipă românească nu a mai urcat pe cel mai sus loc al podiumului de 13 ani.

Alexandru Velea este student în anul al II-lea la Informatică în Bucureşti. El împreună cu Andrei popa, Lucian Bicsi, colegi de-ai lui de la Universitatea Bucureşti, au câştigat locul I la concursul de programare Internaţional Collegiate Programming Contest, etapa regională din Europa de Sud-Est.

Această etapă regională se ţine, de regulă, în două locuri, la Politehnica din Bucureşti şi în Ucraina întrucât cele două state au cei mai numeroşi participanţi din zonă.

Internaţional Collegiate Programming Contest e mai dificil decât o olimpiadă naţională de informatică.

„A fost un format diferit, ceea ce afectează destul de mult. La olimpiadă, în general, sunt 3 probleme în 5 ore, pe un concurs individual. Aici au fost 12 probleme în 5 ore, în echipe de câte 3 oameni, cu acces la un singur calculator. Şi stilul problemelor e diferit faţă de olimpiadă. La olimpiadă, în liceu, se puteau lua punctaje parţiale, de exemplu, 42 de puncte pe problemă din 100. Aici e totul sau nimic, şi în caz de egalitate, se face diferenţierea în funcţie de cât de repede ai rezolvat problemele respective. În mare sunt tot probleme de algoritmică, de un stil puţin diferit şi cu alt mod de punctare“, explică, pentru „Adevărul“, Alexandru Velea.

El mărturiseşte că îi place destul de mult să rezolve probleme de algoritmică. Legat de cum l-a ajutat această fază regională, Alexandru spune:

„Mi se pare că te ajută să te dezvolţi să priveşti lucrurile altfel, într-un mod mai abstract. Te forţează să îţi dezvolţi gândirea, şi asta ajută în general. Legat strict de concurs, ne-a permis calificarea la finală. Mi se pare că e mult mai important să te califici la finala ACM decât la internaţionala (n. r. olimpiadă) de liceu“.

Urmează, crede tânărul, o tabără de pregătire în Petrozavodsk, Rusia, în februarie, iar apoi finala concursului, în aprilie, la Beijing.

Alexandru mai spune, într-un interviu pe blogul Learnhouse - o platformă din Cluj a unui loc unde elevii şi studenţii învaţă matematică şi informatică de la colegi mai mari - că e o fire competitivă, că s-a apucat de informatică din clasa a V-a decât să se joace pe calculator. Nu a regretat experienţa.

Câteva din răspunsurile pe care Alexandru le-a dat:

„Nu prea m-am comparat cu alţii, tot timpul voiam să fiu bun. (...) Nu mi se pare un lucru aşa de sănătos ca lumea să înceapă de mică să programeze. Normal că ajută, dar mi se pare că “ţi se face scârbă” destul de repede. Cred că fiecare are un moment când se schimbă ca persoană, când face “level-up”. (...) Un elev ar trebui în general să lucreze. Şi de preferat nu arhive de probleme, concursurile sunt mult mai bune. E super util dacă discuti cu cineva, cineva care ştie poate un pic mai mult decât tine, să îţi arate lucruri noi. (...) Să lucrezi în echipă e tot timpul fun. De cele mai multe ori îţi scapă bucăţi mici din rezolvare, dar dacă sunt doi e puţin probabil să le scape amândurora. (...) Tot timpul e bine să ai pe cineva la care să aspiri, sau ceva în orice formă. Te ajută să îţi canalizezi energia mai uşor. În general e bine să te pregătească cineva, mai ales dacă te înţelege. Îţi prezintă lucruri pe care nu le ştii şi ştie cum să ţi le explice. E ca şi cum ai lucra, dacă ai putea să stai o eternitate, să analizezi tot şi sa scoti cele mai bune lucruri ca să dai randament maxim“.

Mai puteţi citi:

Reuşita tinerilor de la LearnHouse: la un an de la crearea asociaţiei, 10 elevi pregătiţi de ei s-au calificat la Olimpiada Naţională de Informatică

Stagiarii români la Google şi Facebook întorşi acasă să schimbe mentalităţi: „În România, dacă pui o întrebare, lumea crede că eşti prost“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite