Pentru veteranii de război ţara e mai sfântă decât familia

Pentru veteranii de război ţara e mai sfântă decât familia

Constantin Mancaş, veteran de război

Constantin Mancaş este colonel în rezervă şi avea 17 ani când a luptat pentru eliberarea Ardealului . Astăzi a participat la toate festivităţile de Ziua Naţională a României şi şi-a adus aminte de tot ce a trăit în tinereţe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Are 84 de ani, e veteran de război, dar nimic nu l-a oprit să serbeze astăzi, aşa cum se cuvine, Ziua Naţională a României. „Azi e o zi sfântă pentru toţi românii de pretutindeni. Eu mi-am adus aminte de situaţia din 1944, când imediat după război toată lumea era tare bucuroasă că s-a eliberat Ardealul", spune Mancaş. Din perioada respectivă, veteranul îşi aminteşte atât de ce a trăit el, cât şi situaţia celorlalţi români. „Eram tânăr, m-am îmbolnăvit şi m-am dus în spital, nu m-au mai lăsat. Am fost numai până la Carei, aşa erau vremurile. Începea să se revină la normal cu teritoriul ţării noastre. Aşa era atunci, nu conta cât de tânăr eşti. Îmi amintesc de un general, din Dobrogea, pe care l-au luat soldaţii şi au avut grijă de el, îl foloseau şi ca spion şi pentru orice trebuia", îşi aminteşte Constantin Mancaş.

Sentimentul de român

Colonelul în rezervă îşi aminteşte că sentimentul de român îl are din timpul războiului. „Atunci, când era ordinul să te duci să aperi ţara, nu se punea problema de familie. Ţara era mai sfântă decât familia şi pentru mine şi acum tot aşa e, indiferent de condiţii", povesteşte clujeanul. Deşi mulţi susţin că acest sentiment s-a deteriorat, Constantin Mancaş nu condamnă pe nimeni pentru această situaţie. „Nu condamn pe nimeni că nu simte cât de importantă e ţara pentru că e mai puţină educaţie. Eu când eram copil învăţam cântece, poezii patriotice, era educaţie. Acum un copil nu ştie o poezie despre patrie, nu îi învaţă nici la şcoală, nici acasă", conchide Mancaş.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările