Patru jurnalişti, acuzaţi de „misoginism murdar“ de iniţiatoarea legii antifumat: „Cum rămâne cu ţigara de după? Să ne spună doamna Aurelia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputata de Cluj Aurelia Cristea, iniţiatoarea legii antifumat, îi acuză pe jurnaliştii Alexandru Panait, Octavian Hoandră, Florian Bichir şi Bogdan Comaroni că au făcut la adresa ei injurii, insulte, atacuri la persoană sau insinuări misogine care nu-şi au locul într-o dezbatere publică. Cristea spune a fost atacată într-un cotidian naţional şi într-o emisiune de la Realitatea TV.

„Legea pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice închise a stârnit multe controverse atât în Parlament, cât şi în spaţiul public. Majoritatea s-au circumscris dezbaterilor decente, argumentate, la obiect, din unghiuri diferite, de la simplu fumător până la medici sau jurişti. Tuturor celor care au adus astfel o contribuţie la forma finală a legii criticând, amendând sau susţinând diferite articole, le-am mulţumit şi le voi mulţumi întotdeauna”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată de Aurelia Cristea celor patru jurnalişti, Alexandru Panait, Octavian Hoandră, Florian Bichir, Bogdan Comaroni, despre care deputata spune că „în cadrul dezbaterii au folosit injurii, insulte, atacuri la persoană sau insinuări misogine”.  

Deputata susţine că a ales această modalitate de a le răspunde pentru că „înţeleg că noi, parlamentarii, avem altă treabă decât să stabilim limitele libertăţii de exprimare în presă românească, care şi aşa suferă destul de pe urmă neprofesioniştilor care au invadat-o”.

„Faptul că eu am lucrat ca vânzătoare într-o alimentară nu este o ruşine” 

„Nu vreau să se înţeleagă că aş acuza toată presa de lipsă de etică, de lipsă de educaţie în ceea ce priveşte susţinerea unei dezbateri în spaţiul public, de lipsa de cunoaştere a standardelor profesiei pe care cred ei, şi doar ei, că o exercită, însă celor patru nu le datorez nimic, niciun răspuns, însă anumite acuze trebuie lămurite”, se arată în scrisoare. 
 

„În primul rând, domnule Panait, faptul că eu, ca mamă care mi-am crescut singură doi copii, am lucrat ca vânzătoare într-o alimentară nu este o ruşine pentru mine sau familia mea. Este o ruşine că mii de femei care sunt supuse violenţei domestice şi care aleg să-şi crească singure copii, sunt jignite în loc să fie apreciate! În al doilea rând, să pleci de jos, de la vânzătoare, şi să ajungi să conduci o firmă de asigurări iar apoi să fii aleasă  în Parlament, este o dovadă de determinare, de luptă cu propriile limite, de muncă şi de evoluţie sănătoasă. Şi dacă tot acest drum vi se pare greu, să ştiţi că pentru o femeie este şi mai greu. Vreţi să fiţi conduşi doar de aristocraţi, vreţi să avem în Parlament dinastii de deputaţi? Eu nu. Vreau ca Parlamentul României să reprezinte diversitatea societăţii în care trăim”, spune Cristea. 

Articolul lui Panait 

Tot duminică, 31 ianuarie, Aurelia Cristea a fost atacată într-un articol publicat în Curentul.info de Alexandru Panait care afirma: „Dar ce să ceri de la o fostă vânzătoare de aprozar, după cum dezvăluia colegul său de partid, senatorul PSD Valer Marian. Din CV-ul oficial al actualei deputate lipsesc informaţiile despre perioada 1986-1995, respectiv când Cristea avea între 18 şi 27 de ani când potrivit lui Valer Marian aceasta a fost vânzătoare de aprozar. La vârsta de 30 de ani, fosta vânzătoare se înscrie la facultate, la 40 de ani face un master la Bioterra, apoi se dă profesoară universitară dar se dovedeşte că minte, Ponta o pune ministru şi acum ne trânteşte legea anti-fumat cea mai dură din UE”.

Emisiune Realitatea TV despre legea anti-fumat

Octavian Hoandră, acuzat de „misoginism murdar”

Aurelia Cristea aminteşte şi de emisiunea dde la Realitatea TV, moderată de jurnalistul Octavian Hoandră. „În al treilea rând, domnilor Hoandră, Bichir şi Comaroni, vreau să le spun că insinuările misogine nu-şi au locul într-o dezbatere publică aşa cum ar fi trebuit să fie cea de la Realitatea TV, din 31 ianuarie 2015. „Ţigara de după” şi alte aluzii sexuale sunt expresia unui misoginism murdar, brutal şi de care nu vă veţi vindeca. Trebuie însă să fiţi taxaţi mereu, în numele tuturor acelor femei care sunt atacate misogin atunci când nu există niciun argument. Dincolo de cele spuse mai sus, Legea pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice închise rămâne şi va produce efecte. Societatea noastră este, de aceea, puţin mai bună, este cu un pas mai în faţa. Sănătatea publică va avea de câştigat, oamenii care muncesc în baruri sau cluburi şi care au suferit de pe urma fumului vor avea condiţii de lucru mai bune. Chiar şi foarte mulţi fumători apreciază această lege. În schimb, dumneavoastră, domnilor, veţi fi mereu dintre cei care ne arată faţa urâtă a presei şi a societăţii româneşti". 

„Cum rămâne cu ţigara de după? Să ne spună doamna Aurelia”

Emisiunea despre care Aurelia Cristea vorbeşte a fost difuzată la Realitatea TV, duminică, 31 ianuarie, de la ora 17.00, fiind moderată de Octavian Hoandră, care i-a avut ca invitaţi pe jurnaliştii Bogdan Comaroni şi Florian Bichir. După prezentarea unei ştiri privind Legea anti-fumat, în studio a început dezbaterea. Comaroni l-a întrebat pe moderator: „Doamna Cristea e chiar a drăguţă, aşa...”. Hoandră a răspuns: „E foarte simpatică şi nu m-aş fi aşteptat să nu înţeleagă raportarea la o ţară din punct de vedere sociologic. Putea să-i ceară domnului Dâncu nişte studii”. 

Bichir a completat „Doamna Cristea are o problemă cu fumătorii, chiar o luăm razna aşa. Altă treabă nu avea domana Cristea. Poate o fi deranjat-o vreun fumător (...) Aş vrea s-o întreb pe doamna Cristea dacă la ea acasă am voie să fumez, e spaţiu public?”. Concluzia jurnalistului a fost: „S-a vrut şi ea interesantă, o domniţă, n-a reuşit să iasă în faţă cu nimic la minister. Asta e, mie îmi e simpatică, n-o cunosc, dar după ideile astea mă reprofilez.” La finalul emisiunii a venit şi întrebarea lui Octavian Comaroni: „Cum rămâne cu ţigara de după?” „Da, cum rămâne cu ţigara de după”, a preluat ideea Hoandră. „Să ne spună doamna Aurelia”, a răspuns tot Comaroni, iar Bichir a completat: „Scade natalitatea. E problemă mare, atunci vorbim subinare naţională, se complică lucrurile”. Discuţia a fost încheiată de moderator care le-a spus colegilor de platou: „Sunteţi răutăcioşi”.

Reporterul "Adevărul" a încercat să ia legătura cu moderatorul emisiunii, însă acesta deocamdată nu a răspuns la telefon.   

Citeşte şi

Atentat terorist în Franţa. Un ziarist clujean apreciază că jurnaliştii francezi sunt vinovaţi, pentru că au exagerat

DNA: preşedintele CJ Cluj ar fi obţinut concedierea unei ziariste pentru că a scris despre ilegalităţile de la aeroport

Ce făcea Uioreanu cu mita: 2.000 de lei lunar cash la soţie, 4.500 de lei rata pentru credit, cheltuieli cu maşina familiei, construcţia cabanei

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite