Pascal Bruckner: „Am citit multe cărţi de-ale unor români, dar nu-mi amintesc numele”. Îi sunt străine operele Hertei Muller şi ale lui Mircea Cărtărescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pascal Bruckner. FOTO: Adevărul
Pascal Bruckner. FOTO: Adevărul

Întrebat de reporterul Adevărul dacă are o carte preferată scrisă de un autor român, Pascal Bruckner, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori francezi, care lucrează şi la o editură importantă, a susţinut că a citit literatură română, dar nu-şi aduce aminte de numele autorilor. El nu cunoaşte nici opera câştigătoarei premiului Nobel pentru literatură în 2009, Herta Muller.

„În Franţa, am citit multe cărţi scrise de români, dar nu îmi amintesc numele. În schimb, cunosc munca regizorilor români, Cristian Mungiu de exemplu, de asemenea, am citit operele unor filosofi români precum Liiceanu", a susţinut autorul romanelor „Luni de fiere" şi „Hoţii de frumuseţe", Pascal Bruckner, care a participat, azi, la o conferinţă pe tema evoluţiei literaturii franceze, la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca.

„Scriitorii români nu au pătruns pe piaţa franceză“

Întrebat ce părere are despre cărţile Hertei Muller, câştigătoarea premiului Nobel pentru literatură în 2009, şi despre lucrările lui Mircea Cărtărescu, care s-a aflat şi anul acesta pe lista propunerilor pentru Nobel, scriitorul francez a susţinut: „Nu cunosc cărţile celor doi. De ani de zile am căutat scriitori români pentru că eu lucrez şi la o editură şi mi-ar plăcea să traduc şi să public autori români. Pentru moment pătrundearea autorilor români pe piaţa din Franţa este mai grea, de fapt, la nivel global se întâmplă acest lucru cu autorii din est. Foarte puţini reuşesc să se facă cunoscuţi. De multe ori, ajung să fie traduşi autorii români din engleză în franceză", a mărturisit francezul.   

Cine este Pascal Bruckner

Romancier, eseist şi filosof francez, Pascal Bruckner s-a născut la Paris în 1948. A început să se evidenţieze la mijlocul anilor 70 în cercul « noilor filosofi », alături de Bernard-Henri Levy. Este autorul romanelor Luni de fiere (1981) - adaptat pentru marele ecran de Roman Polanski, Hoţii de frumuseţe (1997) - premiul Renaudot, Căpcăunii anonimi (1998) şi Iubirea faţă de aproapele (2005). 

A scris şi cărţi pentru tineri: "Palatul chelfănelii" şi "Păzea" (1986) şi "Păzea, se-ntoarce Moş Crăciun" (2003). Scriitor angajat,  Pascal Bruckner ţine să prezinte în cărţile sale realităţi sociale, dar şi să se exprime ca jurnalist şi persoană publică asupra politicii interne şi internaţionale. În ultima sa carte, "Fanatismul apocalipsei" (2011), a cărei traducere în limba română se va lansa pe 24 noiembrie anul acesta la Bucureşti, Pascal Bruckner critică ecologia radicală.

Articole în "Le Figaro"

Din 1983 şi 1988, a fost membru în consiliul de administraţie al asociaţiei umanitare Acţiunea împotriva foametei. A fost semnatarului unui apel de susţinere a Iniţiativei de la Geneva, plan de pace care prevedea crearea unui stat palestinian lângă Israel.  Între 1992 şi 1999 a militat împotriva agresiunii sârbe din fosta Iugoslavie, iniţial în Croaţia şi ulterior în Bosnia şi Kosovo. 

În 1999 susţine intervenţia militară NATO împotriva forţelor sârbe. În martie 2003, favorabil destituirii lui Saddam Hussein, sprijină intervenţia militară în Irak printr-un articol apărut în Le Monde şi semnat de un grup de intelectuali care vor participa trei ani mai târziu la crearea revistei de orientare pro-occidentală Le Meilleur des Mondes. Doi ani mai târziu critică în "Le Figaro" lipsa de pregătire a armatei americane şi torturile de la Abou Graib.

Din 1986 predă la mai multe universităţi americane, în special la cea din New York. Din 1990 este conferenţiar la Institutul de studii politice din Paris. În afara activităţii literare, Pascal Bruckner este editor pentru Grasset şi cronicar pentru "Nouvel Observateur" şi "Le Monde".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite