Parc de cercetare tehnologică la Rădaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un parc de cercetare va fi înfiinţat în satul Rădaia, din Baciu, unde se construieşte noul sediu al ADRNV. Proiectul este doar pe hârtie, însă Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest, ONG-ul care se ocupă de punerea în practică a strategiilor de dezvoltare a regiunii se va muta din decembrie într-o casă nouă, alimentată cu energii alternative, în acea zonă.

Un parc tehnologic şi de cercetare care se va întinde pe câteva zeci de hectare urmează să se contureze la Rădaia. Motivul pentru care a fost ales satul din Baciu a fost disponibilitatea terenului, dar şi un plan mai vechi al administraţiei judeţene şi al ADRNV de a construi un parc tehnologic care, împreună cu Tetarom să pună pe picioare „Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Metropolitan Cluj.

„Printre obiectivele strategice pe care ni le-am propus este includerea acestui loc, foarte aproape de Cluj, într-o reţea de infrastructuri destinate dezvoltării inovării şi cercetării din Europa”, a declarat Claudiu Coşier, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest.

Colaborare cu Tetarom

Potrivit explicaţiilor directorului ADRNV, va exista o colaborare cu parcul tehnologic Tetarom de lângă Tăietura Turcului şi cu firmele de acolo, dar se va insista pe activităţi de cercetare şi dezvoltare şi nu de producţie. Terenul pe care se va întinde parcul are o suprafaţă de 60 de hectare, alte 290 putând fi, mai apoi, incluse.

„Am constituit nişte grupuri de lucru şi acum trasăm conturul. Dimenisunea investiţiei va varia între 10-15 milioane de euro, estimativ. Va fi un parteneriat public-privat, între Institutul Regional pentru Cercetare şi Transfer Tehnologic, Consiliul Local şi ADRNV. Acesta va fi extins şi vor intra firme private şi alţi furnizori de cercetare, dar şi institute”, a mai spus Coşier.

Sediul ADRNV, aproape gata

Sediul construit la Rădaia, în comuna Baciu, este aproape gata, termenul de finalizare a construcţiilor fiind luna noiembrie. A fost ridicat printr-o finanţare nerambursabilă în valoare de aproximativ 675.000 de euro. 

Noua clădire a fost gândită ca una „verde“ însă o bună parte din aparatele care îi vor genera energia alternativă vor fi amplasate ulterior. „Din cauza costurilor, deocamdată ne-am rezumat la o pompă geotermală, care va încălzi iarna şi răci vara folosind căldura din pământ”, a explicat Claudiu Coşier.

Potrivit directorului ADRNV noul sediu este inclus într-un proiect mai mare prin care electricitatea necesară aparatelor şi iluminatului va fi produsă tot prin metode alternative. „Vom amplasa şi panouri fotovoltaice (care transformă lumina în curent, n.a.) pentru a genera o parte din energia electrică de care avem nevoie”, a mai spus Coşier. În clădire vor lucra circa 100 de angajaţi ai Agenţiei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite