Parastas în creierii Apusenilor în memoria partizanului anticomunist Teodor Şuşman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Memoria şi faptele partizanului anticomunist Teodor Şuşman au fost cinstite într-o slujbă de pomenire, în Munţii Apuseni.

O slujbă religioasă, de pomenire, s-a oficiat sâmbătă, 11 august, la mormântul partizanului anticomunist Teodor Şuşman. La parastas au participat, printre alţii, nepotul lui Şuşman, soţia acestuia şi istoricul Gheorghe Petrov.

Acesta din urmă nota pe contul său de Facebook: 

„În ziua de sâmbătă, 11 august 2018, a avut loc Parastasul de pomenire al marelui partizan anticomunist TEODOR ŞUŞMAN, oficiat la mormântul acestuia care se află situat în Apuseni, pe Valea Firii, la 10 km spre vest faţă de satul Răchiţele, com. Mărgău, jud. Cluj. Teodor Şuşman a murit la 15 decembrie 1951, trupul său fiind batjocorit de Securitate şi Miliţie, după care a fost îngropat într-o râpă din Răchiţele. Mormântul anonim a fost căutat şi descoperit în iunie 2010 de arheologii CICCR (IICCMER), în cursul unei acţiuni extrem de dificile şi plină de elemente diversioniste. Rămăşiţele pământeşti ale eroului anticomunist au fost reînhumate la 2 iunie 2011 prin grija familiei Costel şi Doina Şuşman din Cernavodă, cel dintâi fiind nepotul victimei, fiul lui Emilian, băiatul cel mic al lui Teodor Şuşman. Slujba Parastasului a fost celebrată în ritul Bisericii Greco-Catolice“.

Despre Teodor Şuşman, istoricul Gheorghe Petrov preciza, într-un material anterior, că până în 1945  deţinuse funcţia de primar al comunei Răchiţele, iar odată cu venirea comuniştilor la putere el a devenit  „un clasic „duşman de clasă”. „Grupul a fost alcătuit din mai multe persoane, între care şi trei dintre copiii lui, Traian - arestat în 16 decembrie 1948 -, Toader şi Avisalon. Teodor Şuşman senior a fost ucis de Securitate în 15 decembrie 1951, iar ultimii rezistenţi din cadrul grupului au fost cei doi fii ai săi, Toader şi Avisalon, ucişi la 2 februarie 1958“, mai afirma istoricul.

Mai puteţi citi:

FOTO Saga familiei Şuşman: cum au învins moţii Securitatea la o jumătate de secol după ce "bandiţii au fost arşi de vii"

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite