Papa a găsit Clujul pe hartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa, alături de prelaţii catolici din România
Papa, alături de prelaţii catolici din România

Ierarhii catolici din România i-au prezentat Suveranului Pontif problemele, într-o vizită care are loc o dată la cinci ani. Prelaţii români i-ai prezentat Papei Benedict al XVI-lea un memoriu de 50 de pagini în care au arătat cum afectează criza Biserica, care sunt probleme ecumenice, relaţia cu Statul şi retrocedările.

Papa Benedict al XVI-lea i-a primit pe ierarhii români într-o vizită privată. Ierarhii români s-au plâns de stadiul în care se află acum retrocedarea bunurilor bisericeşti către Biserica Greco-catolică, dar şi de faptul că criza a lovit şi în bugetele alocate construirii de biserici noi sau cele pentru salarizarea preoţilor.

O problemă discutată pe larg a fost cea a celor 5 milioane de emigranţi români aflaţi prin lume. Aceştia, în opinia prelaţilor, ar avea nevoie de preoţi în comunităţile lor, în special pentru a preveni probleme precum cea a mult mediatizatului caz „Mailat”, din Italia. 

Mitropolitul romano-catolic de Bucureşti, IPS Ioan Robu l-a invitat pe Papa Benedict al XVI-lea în România. „A fost o invitaţie verbală, care trebuie întărită cu una în scris, pentru a fi luată în considerare de Suveranul Pontif. Oricum, ea trebuie urmată şi de o invitaţie din partea Bisericii Ortodoxe Române, altfel Papa nu vine“, a clarificat PS Crihălmeanu. 

Cum a găsit Papa Clujul pe hartă

Potrivit protocolului de la Vatican, delegaţia română a primit o scrisoare oficială, în limba italiană, în care erau invitaţi la o audienţă privată, programată cu o exactitate nemţească la ora 11.15. După ce au ajuns la Vatican, garda elveţiană a identificat delegaţia română, pe baza unei liste şi a documentelor prezentate. „Am luat apoi lifturile dintre etaje, pentru că acolo nu există scări şi am ajuns la nivelul I, acolo unde sunt lojile şi sălile de audienţe“, povesteşte PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, care a făcut parte din delegaţie.

A urmat apoi „instructajul“ cu privire la eticheta şi desfăşurarea întrevederii cu papa Benedict al XVI. Un ceremonier pontifical, îmbrăcat în straie de gală a preluat delegaţia preoţilor români şi le-a explicat cum va decurge vizita. Prelaţii catolici din România au sosit cu o oră înainte de cea programată, apoi au mai aşteptat în aproximativ un ceas până când l-au văzut, efectiv la faţă pe Papa. Mai întâi, Papa Benedict al XVI-lea a identificat pe hartă Clujul, într-un atlas.

Apoi, în timpul prezentării, a pus mai multe întrebări. „A fost una dintre cele mai lungi audienţe, chiar dacă, oficial, aveam alocate doar 15 minte“, povesteşte episcopul. Apoi, când timpul a expirat, papa a apăsat un buton, iar monseniorul care i-a condus în sala de audienţe a anunţat venirea următoarei delegaţii, din altă ţară.

Schimb de cadouri

Delegaţia română i-au făcut cadou Papei un album cu Clujul, în limba germană, două CD-uri cu liturghii şi cu Corul Magnificat, o carte despre preoţie, un album cu România şi o icoană pe lemn de mari dimensiuni (1,9m/50cm). La rândul său, Papa le-a dăruit episcopilor români cruci pectorale de aur, cu cei patru evanghelişti în colţuri.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite