Câţi clujeni drogaţi ajung zilnic la spital.„E foarte grav că vârsta consumatorilor a scăzut, sunt cazuri de minori de 11-12 ani”

Câţi clujeni drogaţi ajung zilnic la spital.„E foarte grav că vârsta consumatorilor a scăzut, sunt cazuri de minori de 11-12 ani”

În presa locală din Cluj-Napoca au apărut în ultimele zile numeroase clipuri cu persoane care s-ar afla sub influenţa drogurilor, totul culminând cu prinderea de către jandarmi a unui tânăr care fuma un joint în centrul oraşului. La şedinţa organizată azi, la Prefectură cu toate instituţiile cu atribuţii în domeniu s-au făcut publice statistici îngrijorătoare: o persoană ajunge în fiecare zi la Urgenţe din cauza consumului de droguri.

300 de militari americani şi 12 aeronave F 15 participă la un exerciţiu militar la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii

300 de militari americani şi 12 aeronave F 15 participă la un exerciţiu militar la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii

Exerciţiul româno-american Dacian Eagle 2018 a început astăzi la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii.  Participă aproximativ 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic, cu şase aeronave MiG-21 LanceR şi patru elicoptere IAR-330 Puma  şi circa 300 de militari americani cu 12 aeronave F-15 şi tehnica de deservire aferentă, aparţinând 131th Expeditionary Fighter Squadron Massachusetts Air National Guard.

VIDEO Decizia radicală a liceului din Cluj în care o elevă a fost bătută de o îngrijitoare: „s-au luat măsuri represive împotriva elevilor”

VIDEO Decizia radicală a liceului din Cluj în care o elevă a fost bătută de o îngrijitoare: „s-au luat măsuri represive împotriva elevilor”

Filmarea cu o îngrijitoare care bate o fată de clasa a VII-a de la Liceul pentru deficienţi de auz din Cluj-Napoca a devenit virală, iar presa a relatat pe larg cazul. Îngrijitoarea şi-a păstrat slujba la liceu, în schimb, părinţii şi elevii au fost puşi să semneze că nu vor face publice filmări sau poze din şcoală.  Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi consideră că iniţiativa şcolii este revoltătoare.

Tineri prinşi cu „jointuri” în pădure şi în centrul oraşului

Tineri prinşi cu „jointuri” în pădure şi în centrul oraşului

Jandarmii clujeni au identificat, marţi seara, în centrul oraşului un tânăr care avea asupra lui două ţigări „confecţionate artizanal susceptibile de a avea efecte psihoactive”. S-a întâmplat la câteva zile după un incident similar: asupra a trei tineri au fost găsite un borcan care  conţinea „două ciuperci sub formă vegetală de culoare deschisă şi un joint rulat, susceptibile de a avea efecte psihoactive”.

O nouă companie aeriană va opera de pe al doilea aeroport al ţării. Destinaţia pentru care preţul biletelor porneşte de la 25 de euro

O nouă companie aeriană va opera de pe al doilea aeroport al ţării. Destinaţia pentru care preţul biletelor porneşte de la 25 de euro

Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca a fost al doilea la nivel naţional, după Aeroportul Otopeni, din punct de vedere al traficului. Astfel, în 2017, aeroportul clujean a înregistrat un trafic de 2,7 milioane de pasageri. Pe locul trei la nivel naţional s-a situat Aeroportul Internaţional din Timişoara, cu un trafic de 1,6 milioane de pasageri.

Cum a ajuns să dureze construcţia unui parking de cinci etaje din Cluj mai mult decât cea a faimosului Burj Al Arab | emil boc

Cum a ajuns să dureze construcţia unui parking de cinci etaje din Cluj mai mult decât cea a faimosului Burj Al Arab

Primăria Cluj-Napoca a avut nevoie de aproape şase ani pentru a finaliza parkingul Negoiu, situat în cel mai aglomerat cartier al oraşului, Mănăştur. După numeroase amânări, autorităţile locale au anunţat triumfătoare că parkingul va fi inaugurat în decembrie 2017, ceea ce nu s-a întâmplat, din cauza faptului că lucrările realizate nu au îndeplinit la standardele de siguranţă ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj.

Deschidem astăzi o rubrică nouă în cadrul paginii LARICS, intitulată „Falsurile lunii“. Cititorul va avea la dispoziţie un set de ştiri false (fake news) selectate din presa din România sau cea internaţională, relevante pentru tendinţele şi stilurile de manipulare publică. Vor fi indicate cu precădere manierele şi tehnicile de falsificare. Rubrica se adresează publicului larg şi are rol propedeutic şi educativ.

acum 10 zile · comentarii (24)

Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în relaţiile dintre aliaţii euro-atlantici de la finele celui de-Al Doilea Război Mondial. S-a ajuns la gesturi ieşite din uzanţa relaţiilor diplomatice, se schimbă raporturile de putere între membrii Alianţei Atlanticului de Nord, scandalul între SUA şi aliaţii săi europeni creşte constant, în ritmul în care Trump găseşte cuvinte de laudă în exces pentru a-l curta pe Kim Jong-un, noul său posibil prieten şi aliat.

acum 10 zile · comentarii (14)

Dacă ar fi ieşit vreo procesiune din aceea „necivilizată", ortodoxă pentru aducerea ploii, atunci să fi văzut invective. Aşa, când oamenii „civilizaţi" de la Louis Vuitton angajează un şaman pentru a ţine ploaia la distanţă, spunem că ei „nu lasă nimic la voia întâmplării". Aflăm de pe un site de ştiri şi că „ritualul spiritual" a dat roade – nici un strop de ploaie nu a căzut în timpul show-ului.

acum 10 zile · comentarii (20)

„Zilele filmului românesc“ din cadrul „Transilvania International Film Festival“ (TIFF) de la Cluj-Napoca au debut joi cu două pelicule îndelung aşteptate şi care cu această ocazie au avut premiera naţională. Este vorba despre „Nu mă atinge-mă“, al Adinei Pintilie, câştigător al Ursului de Aur la Berlin, dar şi despre „Charleston“, în regia lui Andei Creţulescu.

acum 21 zile · comentarii (2)

Transilvania International Film Festival (TIFF) a început la Cluj vineri, 25 mai, şi se încheie duminică, 3 iunie. TIFF-ul meu personal a început sâmbătă, cu „Sarabanda“, filmul lui Ingmar Bergman. De fapt nici n-a fost o alegere prea complicată, pentru că te poţi „întâlni“ cu Bergman pe toate străzile, mai ales că secţiunea „Close-up“ i-a fost dedicată anul acesta.

acum 22 zile · comentarii (1)

Când un personaj ca Sebastian Ghiţă plânge după acea mlaştină din care încă nu am ieşit cu totul, eu cred că un jurnalist nu trebuie să-i ofere batista lui, aşa cum a făcut Ion Cristoiu, ci să-şi respecte profesia.

acum 3 luni · comentarii (33)

Traficul aglomerat este în topul problemelor clujenilor. Maşinile poluează oraşul, ocupă spaţiul public, ne ţin cu nervi în tranzit. Traficul auto în oraş a sporit cu 40%. Peste 80% dintre maşini au o singură persoană înăuntru. Este o situaţie similară cu alte oraşe mari din ţară, de aceea administraţiile locale sunt puse în faţa unei întrebări importante: încurajăm traficul auto privat sau transportul în comun şi deplasarea sănătoasă?

acum 5 luni · comentarii (19)

Isterie pe Facebook după ce TIFF-ul a comis o „blasfemie” – a adus la festival un documentar despre manele şi o trupa de manelişti. Manelişti care, se ştie, nu plătesc taxe şi impozite. În ţara condusă de un condamnat penal, spectatorii care au dansat pe manele sunt proşti, iar TIFF-ul şi chiar Clujul s-au „manelizat”. Pe bune?

acum 1 an · comentarii (29)

Transilvania International Film Festival (TIFF) ţine până duminică, 11 iunie, şi tot până atunci probabil că va ţine şi ploaia în Cluj-Napoca. Nu asta spun prognozele, dar dacă te uiţi pe geam îţi trebuie puţin curaj ca să ieşi din casă. Important e să te refugiezi într-un cinematograf şi de acolo nu prea mai contează fenomenele meteorologice.

acum 1 an · comentarii (0)

Sunt clujean de treizeci de ani. Am ajuns în oraşul de pe Someşul Mic în 1988 ca student şi am rămas cetăţean al acestei urbe. Am văzut evoluţia Clujului din vremea când concetăţenii mei primeau 5 ouă pe cartelă, am trecut prin epoca în care Funar a transformat municipiul într-un epicentru al naţionalismului şi îl văd acum în vremea dezvoltării aberante. În ce constă „magnetismul” mitologiei Clujului?

acum 1 an · comentarii (139)

Povestea Paulei Rad, absolventa de Conservator-femeie de serviciu care a impresionat vineri seara la „Românii au talent”, a fost cu grijă pusă în scenă pentru a stoarce maximul de emoţie pe modelul Costel Busuioc – tenorul-zidar. Eu cred că dincolo de emoţia primară pe care a provocat-o, povestea ei este despre altceva.

acum 1 an · comentarii (99)

A început Transilvania International Film Festival (TIFF). N-o să vă mint: nu am mers la deschiderea oficială, pentru că nu-mi plac discursurile, nici aglomeraţia. Pe de altă parte, e cam greu să eviţi aglomeraţia la TIFF, pentru că străzile sunt pline de oameni care au un singur lucru în cap: să vadă filme, cât mai multe filme.

acum 2 ani · comentarii (3)

Să faci jurnalism de calitate astăzi este o provocare la care instituţiile media din toată lumea fac faţă din ce în ce mai greu. România va fi o ţară în care se trăieşte mai bine pe măsură ce tot mai mulţi dintre cetăţenii ei vor înţelege că suntem prea săraci ca să avem o presă de slabă calitate.

acum 2 ani · comentarii (12)

Ştirea conform căreia somonul este cel mai toxic aliment din lume a circulat cu înverşunare pe site-urile de ştiri şi pe reţelele de socializare din România. Am luat la bani mărunţi articolul preluat dintr-o publicaţie „glossy” din Republica Moldova şi am ajuns la o concluzie surprinzătoare.

acum 2 ani · comentarii (21)