Povestea româncei care a început să picteze la vârsta la care alţii devin bunici. A intrat la facultate la vârstă de 56 de ani

Povestea româncei care a început să picteze la vârsta la care alţii devin bunici. A intrat la facultate la vârstă de 56 de ani

A început să picteze pe când avea 54 de ani, iar doi ani mai târziu dădea exament de admitere la Universitatea de Arte Plastice din Cluj şi devenea studentă. De aici începe povestea Evei Dolha (62 de ani), pictoriţa care a reuşit între timp să aibă propriile expoziţii în ţară şi în străinătate şi să devină un model pentru artişti mult mai tineri.

FOTO Cum îi urmărea Securitatea pe românii pasionaţi de fotbal. Legătura dintre spectatorii refugiaţi să vadă meciurile în munţi şi Revoluţia din '89

FOTO Cum îi urmărea Securitatea pe românii pasionaţi de fotbal. Legătura dintre spectatorii refugiaţi să vadă meciurile în munţi şi Revoluţia din '89

Sute de mii de oameni participau, conform arhivelor Securităţii, la întâlniri clandestine, pe dealurile sau pe munţii din apropierea localităţilor, unde urmăreau campionatele mondiale de fotbal. Sociologul clujean László Péter, care a publicat recent o carte pe această temă, susţine că aceste adunări au reprezentat locuri de antrenament social pentru un public disident al cărui nucleu s-a aflat pe baricade la Revoluţie.

FOTO Referendum lângă icoana făcătoare de minuni din Odessa. Şapte secţii de votare din Cluj au fost amenajate în clădirea unde are loc un târg bisericesc

FOTO Referendum lângă icoana făcătoare de minuni din Odessa. Şapte secţii de votare din Cluj au fost amenajate în clădirea unde are loc un târg bisericesc

Şapte secţii de votare din cartierul clujean Mărăşti au fost amenajate în aceeaşi clădire cu Târgul Internaţional de Veşminte, Icoane, Cărţi şi Obiecte Bisericeşti. La câţiva metri de Icoana făcătoare de minuni din Odessa, de clopotele cu antenă GPS care „asigură o precizie absolută” şi de standuri cu obiecte bisericeşti aurite, clujenii votează la referendumul pentru familia tradiţională.

Cum va funcţiona „Patrulaterala Vestului“, asocierea între primarii din Timişoara, Cluj, Oradea şi Arad. „N-ai cum să eviţi Bucureştiul la proiecte mari“ | emil boc

Cum va funcţiona „Patrulaterala Vestului“, asocierea între primarii din Timişoara, Cluj, Oradea şi Arad. „N-ai cum să eviţi Bucureştiul la proiecte mari“

Nicolae Robu, Emil Boc, Ilie Bolojan şi Gheorghe Falcă, primarii municipiilor Timişoara, Cluj-Napoca, Oradea şi Arad, au constituit „Patrulaterala Vestului”, o structură informală al cărui scop este de iniţiere a unor proiecte majore de infrastructură. S-a vorbit despre legarea celor patru oraşe cu drumuri exprese şi căi ferate de mare viteză.

Expoziţie despre rasă şi rasism la Cluj. „E foarte necesar să gândim interdisciplinar nu doar când facem ştiinţă, ci şi atunci când promovăm rezultatele sale“

Expoziţie despre rasă şi rasism la Cluj. „E foarte necesar să gândim interdisciplinar nu doar când facem ştiinţă, ci şi atunci când promovăm rezultatele sale“

Istoricul român Marius Turda, profesor la Oxford Brookes, şi instituţii de cultură din ţară şi străinătate organizează sâmbătă, 6 octombrie, o expoziţie despre cercetările antropologice făcute în perioada interbelică în România. Evenimentul se numeşte „Ştiinţă şi etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor 30”.

Deputaţii au votat facilitarea importului de forţă de muncă străină în România. Date fiind cifrele ridicate de pierdere de populaţie a României, luarea unor astfel de decizii legislative nu surprinde. Nu surprinde nici că aceste decizii vin să compenseze lipsa de strategie a elitelor româneşti de a convinge pe cei plecaţi din ţară să se întoarcă şi să investească experienţa şi capitalul acumulate afară în economia românească.

acum 10 ore · comentarii (6)

Cred că analistul politic şi patronul postului de televiziune „Realitatea tv“, Cozmin Guşă, merge prea departe atunci când susţine sus şi tare că preşedintele PSD, Liviu Nicolae Dragnea, ar fi fost pregătit şi dornic ca, duminica trecută, să îşi anunţe candidatura la preşedinţia României, în cazul în care Referendumul pentru modificarea Constituţiei ar fi fost validat ca urmare a unei prezenţe la vot suficiente.

acum 2 zile · comentarii (40)

„Zilele filmului românesc“ din cadrul „Transilvania International Film Festival“ (TIFF) de la Cluj-Napoca au debut joi cu două pelicule îndelung aşteptate şi care cu această ocazie au avut premiera naţională. Este vorba despre „Nu mă atinge-mă“, al Adinei Pintilie, câştigător al Ursului de Aur la Berlin, dar şi despre „Charleston“, în regia lui Andei Creţulescu.

acum 5 luni · comentarii (2)

Transilvania International Film Festival (TIFF) a început la Cluj vineri, 25 mai, şi se încheie duminică, 3 iunie. TIFF-ul meu personal a început sâmbătă, cu „Sarabanda“, filmul lui Ingmar Bergman. De fapt nici n-a fost o alegere prea complicată, pentru că te poţi „întâlni“ cu Bergman pe toate străzile, mai ales că secţiunea „Close-up“ i-a fost dedicată anul acesta.

acum 5 luni · comentarii (1)

Când un personaj ca Sebastian Ghiţă plânge după acea mlaştină din care încă nu am ieşit cu totul, eu cred că un jurnalist nu trebuie să-i ofere batista lui, aşa cum a făcut Ion Cristoiu, ci să-şi respecte profesia.

acum 7 luni · comentarii (33)

Traficul aglomerat este în topul problemelor clujenilor. Maşinile poluează oraşul, ocupă spaţiul public, ne ţin cu nervi în tranzit. Traficul auto în oraş a sporit cu 40%. Peste 80% dintre maşini au o singură persoană înăuntru. Este o situaţie similară cu alte oraşe mari din ţară, de aceea administraţiile locale sunt puse în faţa unei întrebări importante: încurajăm traficul auto privat sau transportul în comun şi deplasarea sănătoasă?

acum 9 luni · comentarii (20)

Isterie pe Facebook după ce TIFF-ul a comis o „blasfemie” – a adus la festival un documentar despre manele şi o trupa de manelişti. Manelişti care, se ştie, nu plătesc taxe şi impozite. În ţara condusă de un condamnat penal, spectatorii care au dansat pe manele sunt proşti, iar TIFF-ul şi chiar Clujul s-au „manelizat”. Pe bune?

acum 1 an · comentarii (29)

Transilvania International Film Festival (TIFF) ţine până duminică, 11 iunie, şi tot până atunci probabil că va ţine şi ploaia în Cluj-Napoca. Nu asta spun prognozele, dar dacă te uiţi pe geam îţi trebuie puţin curaj ca să ieşi din casă. Important e să te refugiezi într-un cinematograf şi de acolo nu prea mai contează fenomenele meteorologice.

acum 1 an · comentarii (0)

Sunt clujean de treizeci de ani. Am ajuns în oraşul de pe Someşul Mic în 1988 ca student şi am rămas cetăţean al acestei urbe. Am văzut evoluţia Clujului din vremea când concetăţenii mei primeau 5 ouă pe cartelă, am trecut prin epoca în care Funar a transformat municipiul într-un epicentru al naţionalismului şi îl văd acum în vremea dezvoltării aberante. În ce constă „magnetismul” mitologiei Clujului?

acum 1 an · comentarii (142)

Povestea Paulei Rad, absolventa de Conservator-femeie de serviciu care a impresionat vineri seara la „Românii au talent”, a fost cu grijă pusă în scenă pentru a stoarce maximul de emoţie pe modelul Costel Busuioc – tenorul-zidar. Eu cred că dincolo de emoţia primară pe care a provocat-o, povestea ei este despre altceva.

acum 2 ani · comentarii (99)

A început Transilvania International Film Festival (TIFF). N-o să vă mint: nu am mers la deschiderea oficială, pentru că nu-mi plac discursurile, nici aglomeraţia. Pe de altă parte, e cam greu să eviţi aglomeraţia la TIFF, pentru că străzile sunt pline de oameni care au un singur lucru în cap: să vadă filme, cât mai multe filme.

acum 2 ani · comentarii (3)

Să faci jurnalism de calitate astăzi este o provocare la care instituţiile media din toată lumea fac faţă din ce în ce mai greu. România va fi o ţară în care se trăieşte mai bine pe măsură ce tot mai mulţi dintre cetăţenii ei vor înţelege că suntem prea săraci ca să avem o presă de slabă calitate.

acum 2 ani · comentarii (12)

Ştirea conform căreia somonul este cel mai toxic aliment din lume a circulat cu înverşunare pe site-urile de ştiri şi pe reţelele de socializare din România. Am luat la bani mărunţi articolul preluat dintr-o publicaţie „glossy” din Republica Moldova şi am ajuns la o concluzie surprinzătoare.

acum 3 ani · comentarii (21)
Postari Recente