Orice „doză“ de alergare este asociată cu un risc semnificativ mai mic de deces

Orice „doză“ de alergare este asociată cu un risc semnificativ mai mic de deces

Orice tip de alergare ajută la sănătate. FOTO: Shutterstock

O îmbunătăţire substanţială a sănătăţii/ longevităţii populaţiei este posibilă dacă mai mulţi oameni ar începe să practice alergarea, spun cercetătorii australieni care au analizat 14 studii care au implicat 232.149 de persoane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Orice cantitate de alergare este legată de un risc semnificativ mai mic de deces din orice cauză, concluzionează o analiză comună a studiilor disponibile, publicată online de cercetătorii australieni în Jurnalul Britanic de Medicină Sportivă, relatează Science Daily. 

Dacă mai mulţi oameni ar începe să alerge - şi nu ar trebui să alerge mult sau repede - ar putea fi probabil îmbunătăţiri substanţiale în sănătatea şi longevitatea populaţiei, concluzionează cercetătorii.

Nu este clar cât de bună este alergarea pentru a evita riscul de deces din orice cauză şi în special din boli cardiovasculare şi cancer, spun cercetătorii. Nici nu este clar cât de mult trebuie să alerge pentru a culege aceste beneficii potenţiale şi nici dacă creşterea frecvenţei, duratei şi ritmului - cu alte cuvinte, creşterea „dozei” - ar putea fi chiar mai avantajoasă.
 

14 studii pe 232.149 de persoane

 
Pentru a încerca să afle, cercetătorii au analizat sistematic studiile relevante publicate, prezentările la conferinţe de specialitate, tezele şi disertaţiile doctorale dintr-o gamă largă de baze de date academice.
Au căutat studii despre asocierea dintre alergare / jogging şi riscul de deces din toate cauzele, boli cardiovasculare şi cancer.

Au găsit 14 studii adecvate, care au implicat 232.149 de persoane, a căror sănătate a fost urmărită între 5,5 şi 35 de ani. În acest timp, 25.951 dintre participanţii la studiu au murit.
 

Risc de deces cu 27% mai mic de deces din toate cauzele

 
Când datele studiilor au fost unificate a rezultat că orice cantitate de alergare este asociată cu un risc de deces cu 27% mai mic din toate cauzele pentru ambele sexe, comparativ cu cei care nu au alergat deloc.

Alergatul a fost asociat cu un risc de deces cu 30% mai mic din cauza bolilor cardiovasculare şi cu un risc mai mic cu 23% de deces cauzat de cancer.

Chiar şi „doze” mici - de exemplu, o dată pe săptămână sau mai puţin, care durează mai puţin de 50 de minute de fiecare dată şi cu o viteză de sub 6 mile (8 km) pe oră, păreau să fie asociate cu beneficii semnificative pentru sănătate / longevitate.

Acest lucru face ca alergarea să fie o opţiune bună pentru cei al căror principal obstacol în calea exerciţiilor fizice este lipsa de timp, sugerează cercetătorii.


Orice „doză” de alergare are efecte pozitive


Analiza a arătat însă că creşterea „dozei” nu a fost asociată cu o scădere suplimentară a riscului de deces. Acesta este un studiu observaţional şi, ca atare, nu poate stabili cauzalitatea. Cercetătorii atrag atenţia că numărul studiilor incluse a fost mic şi că metodele au variat considerabil, ceea ce poate să fi influenţat rezultatele.

Cu toate acestea, ei sugerează că orice cantitate de alergare este mai bună decât niciuna, concluzionând: „Rata crescută de participare la alergare, indiferent de doză, ar duce probabil la îmbunătăţiri substanţiale ale sănătăţii şi longevităţii populaţiei”.
 
Citeşte şi
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: