Oraşul unde un metru cub de apă e mai scump decât benzina. „E bătaie de joc faţă de omul de rând, legea e pentru ei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

România este printre ţările europene cu o densitatea mare a reţelei hidrografice, însă acest lucru nu pare să se reflecte în preţul apei. Mai mult, în unele localităţi preţul apei este ridicol de mare, astfel că un metru cub poate depăşi lejer preţul benzinei.

Facturile de apă şe dau mari bătăi de cap turdenilor, în condiţiile în care prin Turda trece şi râul Arieş şi alte pârâuri, iar în apropierea oraşului se află mai multe lacuri. Preţul plătit pe metru cub de apă de 5,94 lei - exclusiv TVA, aşa cum apare pe pagina oficială de internet a Companiei de Apă Arieş. Mai scump decât se vinde litrul de benzină la pompe. Şi ca şi cum nu ar fi de ajuns, locuitorii din Turda şi Câmpia Turzii plătesc 5,31 lei pe metru cub şi pentru apa din canalizare-epurare. 

Apa este aproape la fel de scumpă şi în Vaslui, unde oamenii plătesc 5,80 lei pentru un metru cub de apă. Un alt paradox îl reprezintă Galaţiul, oraş aflat chiar pe malul Dunării, dar unde preţul apei este de asemenea imens, 5.46 lei.

„E o bătaie de joc la adresa cetăţeanului de rând şi nu există legi care să ne apere, legea e pentru ei. Ei, cei de la compania de apă, pot pune orice preţ vor şi nimeni nu îi pune să se justifice. Prin toată ţara curg râuri cu debit important, mai avem Dunărea şi mai avem şi o mulţime de lacuri cu apă dulce, dar apa e atât de scumpă la noi, mai scumpă ca în alte ţări care nu au atâta apă.  Ba mai plătim şi apa de ploaie care ajunge în canalizare, suntem fraierii fraierilor”, a spus Alin, unul dintre turdenii deranjaţi de factura mare pe care o plăteşte. 

„Le-am spus că e ciudat să fim pedepsiţi de câte ori plouă sau ninge, la fel cum e absurd să plătim un metru cub de apă la fel ca un litru de benzină. Domnul de la Compania de Apă a dat să-mi explice că nu e o comparaţie bună, probabil credea că nu ştiu diferenţa dinte cele două. Şi a rămas surprins când i-am luat-o înainte şi i-am spus că nu e vorba de a compara la virgulă, că ştiu că 1.000 de litri echivalează cu un metru cub, dar că în multe ţări există o corelaţie între preţul cu care se vinde benzina la pompă şi preţul plătit de populaţie pe un metru cub de apă.

Însă, şi domnul ştia şi asta, aproape nicăieri un metru cub de apă nu se apropie de preţul unui litru de benzină. Poate cel mult în SUA, doar că şi acolo benzina e mult mai ieftină ca la noi, aşa că şi apa costă mai puţin decât aici. Sau în ţările arabe, dar acolo e limpede că există petrol, însă nu şi apă”, a adăugat turdeanul.

Dacă în Turda un metru cub de apă costă practic 6 lei, la Timişoara e 3,80 lei, iar la Cluj, la numai 30 de kilometri de Turda, preţul e de 4,09 lei. Există însă şi o diferenţă mare între salariile din Cluj, locul 2 la nivel naţional după Bucureşti, Timişoara, locul 3 la acest capitol, şi Turda, unde veniturile populaţiei sunt cu mult mai mici decât în cele două mari oraşe. Diferenţa de preţ ar fi însă dată de politica şi de eficienţa companiilor de specialitate, dar şi de subvenţiile acordate de autorităţile locale.

Vă mai recomandăm şi:

Preţurile din Cluj bat noi recorduri. Capitolele la care sunt peste cele din Las Vegas

Oraşul cu cea mai rapidă creştere economică din Uniunea Europeană se află în România. Explicaţia Băncii Mondiale

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite