Oraşul care investeşte 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru a fi „verde”. Primele obiective: străzi „smart” şi autobuze electrice fără şofer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autobuze electrice fără şofer circulă deja în oraşe ca Paris, Viena şi Lyon. FOTO Captură video
Autobuze electrice fără şofer circulă deja în oraşe ca Paris, Viena şi Lyon. FOTO Captură video

Acordul privind „oraşele verzi” este o mişcare a oraşelor europene, care se angajează să ocrotească mediul înconjurător. Pentru asta, ele vor beneficia de fonduri europene.

Cluj-Napoca este primul oraş din România care aderă la Acordul privind „oraşele Verzi”. Oraşele europene  care aderă la acest acord şi-au stabilit obiective ambiţioase, în special pentru a reduce poluarea, şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii. 

Cluj-Napoca a făcut deja un prim pas înainte: strada „smart”, aminteşte Pro TV. Prima stradă smart din România a fost inaugurată anul trecut, la Cluj, iar investiţia a fost realizată cu finanţare europeană. 

După finalizarea lucrărilor, strada Molnar Piuariu din Cluj-Napoca pune la dispoziţia localnicilor şi turiştilor patru locuri pentru încărcarea automobilelor electrice şi 15 locuri de parcare pentru autovehicule, 30 de locuri pentru încărcarea bicicletelor/trotinetelor electrice şi 22 locuri de parcare pentru biciclete, Wi-Fi gratuit şi prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile.

În zonă a fost montat un sistem de iluminat public inteligent, eficient din punct de vedere energetic, un sistem îmbunătăţit de colectare a apelor pluviale, un sistem de irigare cu senzori, bănci, scaune, mese, cadre de parcări pentru biciclete, sisteme de afişaj, cişmele.

Străzi smart în fiecare cartier şi autobuze autonome

Clujul şi-a fixat următorii paşi şi a stabilit următoarele proiecte. Astfel, ar urma ca în următorii doi ani fiecare cartier din oraş să aibă o stradă „smart”. Totodată, încă de la finalul acestui an pe străzile din oraş ar urma să circule autobuze autonome fără şofer. 

„Ne dorim să continuăm această politică de creştere a calităţii vieţii, prin realizarea unui transport ecologic. Chiar astăzi s-a lansat spre publicare licitaţia privind achiziţionarea a 14 autobuze autonome”, a anunţat Iulia Perşa, purtător de cuvânt Primăria Cluj. 

Autobuzele autonome, care au o capacitate de transport de 12 persoane, au fost introduse până acum în alte oraşe din Europa, ca Viena sau Paris. Preţul acestor autobuze va fi de 5.6 milioane de euro. Pe listă se mai află amenajarea de noi parcuri. Numai în acest an ar urma  să se amenajeze peste 160 de hectare de spaţii verzi noi, iar alte 30 deja existente să fie extinse. Pentru reducerea poluării ar urma să fie instalate în oraş mai multe sisteme de purificare a aerului, sub forma unor panouri cu muşchi verzi. În prezent, Clujul este printre cele mai poluate oraşe din România, iar principala cauză o constituie traficul intens auto. 

Pentru a duce la capăt aceste investiţii în tehnologii regenerabile şi verzi, Clujul va pune la bătaie peste 100 de milioane de euro, bani proveniţi şi din fonduri europene.

Vă mai recomandăm şi:

Scrisoare devastatoare pentru Emil Boc. „Când nu plantaţi pomi în mijlocul trotuarului mutaţi trotuarele ca să fie arborii în mijloc”

Magia sparanghelului dispare. Germania pierde muncitorii români şi polonezi. Soluţia nemţilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite