Oraşul care va introduce autobuze fără şofer, în premieră pentru România. Primele teste vor avea loc chiar anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele autobuze fără şofer circulă deja în câteva oraşe europene precum Paris, Lyon sau Viena, însă deocamdată este vorba mai mult despre teste. Chiar şi aşa, astfel de autobuze vor ajunge să fie o prezenţă obişnuită pe străzile oraşelor europene.

Clujul este primul oraş din România care a introdus în circulaţie autobuzele electrice, iar acum se pregăteşte pentru încă o premieră. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spun că într-un an sau cel mult doi vor apărea pe străzile oraşului primele autobuze fără şoferi. Totul în cadrul unui program-pilot, mai întâi în zona centrală a oraşului, dar care are toate şansele să fie extins ulterior cu fonduri europene, aşa cum s-a procedat şi în cazul autobuzelor electrice.

„Propunem o linie zero în zona centrală a oraşului, care să fie deservită de un autobuz autonom. Un proiect care deja se testează în unele oraşe europene cum ar fi Viena, Lyon sau Paris. Într-unul sau maximum doi ani putem să testăm, să avem un proiect pilot pe aumite rute bine stabilite şi, sigur, pe parcursul dezvoltării tehnologiei vom putea să extindem acest proiect pilot”, a declarat directorul de dezvoltare al municipalităţii, Ovidiu Cîmpean, într-un interviu acordat pentru EBS Radio.

Astfel de proiecte inovative de mobilitate urbană se vor afla printre priorităţile Uniunii Europene, în viitorul exerciţiu financiar, a mai adăugat Ovidiu Cîmpean.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite