„Orăşelul” din Vestul României care are buget mai mare decât Cluj-Napoca. Boc e „campion” la alocările pentru cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc nu a postat pe Facebook nimic despre votarea bugetului oraşului, însă a pus mai multe poze de la maratonul la care a participat duminică. FOTO: Primăria Cluj-Napoca
Emil Boc nu a postat pe Facebook nimic despre votarea bugetului oraşului, însă a pus mai multe poze de la maratonul la care a participat duminică. FOTO: Primăria Cluj-Napoca

Dintr-un buget de venturi de 1,25 de miliarde de lei, care va fi votat astăzi, Primăria Cluj-Napoca alocă 22 de milioane de lei pentru cultură şi sport. Oradea, pe de altă parte, care are cu circa 100.000 de locuitori mai puţin, a depăşit capitala Ardealului la venituri – 1,36 de miliarde de lei. Ilie Bolojan a decis alocarea a 13,8 milioane de lei pentru sport şi cultură.

Update 17.00

Consilierii locali clujeni au votat propunerea de buget general în valoare de 1,5 miliarde de lei, în condiţiile în care bugetul de venituri se ridică la 1,25 de miliarde de lei. 

„Peste 2.000 de participanţi la Crosul de 5 km din Cadrul Maratonului International de la Cluj-Napoca!”, a postat, ieri, pe Facebook primarul municipiului Emil Boc, el însuşi unul dintre participanţi la cros. Deşi este unul dintre comunicatorii cei mai abili pe reţelele sociale, edilul clujean nu a postat nimic despre momentul esenţial din viaţa oraşului care are loc astăzi – votarea bugetului local pe 2019. 

Subiectul este unul sensibil pentru Emil Boc de câţiva ani de când municipiul Oradea surclasează Cluj-Napoca la buget. Vezi aici proiectul de buget al Oradei. 

Oradea, buget mai mare decât Cluj-Napoca

Prezentăm mai jos sursele de venituri pentru cele două oraşe:

Bugetul de venituri


Cluj-Napoca – 1,25 de miliarde 

Oradea – 1,36 de miliarde 

Fonduri de la UE 


Cluj - 313 milioane de lei 

Oradea -  237 de milioane de lei 

Venituri proprii

Oradea-  947 de milioane de lei (376 de milioane  venituri proprii plus 571 de milioane de lei venituri proprii ale instituţiilor publice care administrează diferite obiective precum aqua parcul sau parcurile industriale)) 


Cluj-Napoca – 705 de milioane de lei.  

Bani de la bugetul de stat 

Cluj-Napoca – 93 de milioane de lei (cota defalcată din TVA plus subvenţii)

Oradea – 102 milioane de lei

Împrumuturi 

Cluj-Napoca - 

Oradea - 108 milioane de lei

Excedent bugetar

Cluj-Napoca - 


Oradea – 76 de milioane de lei

Care este explicaţia

Iosif Pop, preşedintele Consiliului Civic Local a precizat pentru „Adevărul” că Primăria Oradea îşi gestionează mai bine bunurile pe care le administrează (un exemplu fiind aqua parcul sau parcurile industriale realizate din fonduri europene-nr), în timp ce la Cluj-Napoca au fost vândute, anii trecuţi, spaţiile comerciale deţinute de municipalitate, care puteau constitui surse importante de venit din chirii. 

Pe de altă parte, Iosif Pop a susţinut că Oradea a reuşit anii trecuţi să acceseze fonduri europene în parteneriat cu localităţile limitrofe, lucru pe care Cluj-Napoca abia de anul acesta începe să-l facă. 

Reprezentanţii ambelor municipalităţi se plâng de măsurile guvernamentale care le-au redus substanţial bugetele. „Anul acesta pierdem 36 de milioane de euro din cauza măsurilor guvernamentale, dar am încercat să nu modificăm cuantumul alocărilor pentru cultură şi sport ”, a spus viceprimarul Dan Tarcea. 

Clujul, campion la alocări pentru cultură şi sport

Bugetul Clujului este superior celui orădean din perspectiva alocărilor pentru cultură şi sport, aici desfăşurându-se festivaluri de tradiţie susţinute parţial din bani publici. 

22,2 milioane de lei sunt alocaţi anul acesta pentru cultură şi sport la Cluj-Napoca, a susţinut pentru „Adevărul” viceprimarul Dan Tarcea. Conform acestuia: 

La capitolul „Sport” – alocarea este de 11,1 milioane de lei (9,3 milioane de lei anul trecut). 

Pentru Cultură s-au alocat 11,1 milioane de lei (11,6 milioane anul trecut), dar se preconizează o nouă repriză de finanţare.


La Oradea, s-a propus alocarea de 12,3 milioane de lei pentru „Sport/Cultură” şi 1,4 milioane de lei pentru „finanţarea unor programe culturale, de mediu, sport etc”. 

Campioni la alocări: TIFF, Zilele Clujului, Gala UNITER

256 de entităţi vor primi, dacă se votează bugetul propus de Primăria Cluj-Napoca, alocări nerambursabile pentru diferite evenimente 

Campioni la alocări la Cluj-Napoca sunt evenimentele şi entităţile cu tradiţie: 

TIFF – 1,4 milioane de lei

„Zilele Clujului” – 950.000 de lei

Centrul Cultural Clujean (continuatorul asociaţiei care a pregătit competiţia pentru titlul de capitală culturală europeană 2021) – 900.000 de lei. 

,,Jazz in the Park 2019” – 290.000 de lei  

Ca element de noutate este alocarea sumei de 500.000 lei de la bugetul local pe anul 2019, pentru Uniunea Teatrală din România, în vederea realizării proiectului ,,Gala Premiilor UNITER”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite