Optimiştii trăiesc mai mult: un studiu Harvard analizează impactul atitudinii asupra celor mai grave boli cronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou studiul al Universităţii Harvard arată importanţa atitudinii asupra vieţii noastre: optimiştii trăiesc mai mult. Astfel, cel mai optimist subiect a avut un risc cu 16% mai mic de a muri de cancer, cu 38% mai mic de a muri de boli de inimă şi cu 39% mai mic de a muri de accident vascular cerebral.

Aştepţi ca lucruri bune să se întâmple în viaţa ta? Sau vezi lumea prin prisma jumătăţii goale a paharului? S-ar putea sa-ţi reconsideri abordarea având în vedere că o persoană optimistă poate trăi mai mult. Aceasta este concluzia unui nou studiu, publicat în octombrie 2016, în Jurnalul American de Epidemiologie, de la Şcoala de Sănătate Publică T.H. Chan din cadrul Universităţii Harvard. 
 

Studiul derulat pe o perioadă de opt ani şi axat pe femei a concluzionat că cele mai optimiste dintre participante au avut un risc mai mic de a muri, în special din cauze majore de deces cum ar fi cancer, boli de inima, accident vascular cerebral, boli respiratorii şi infecţii în cazul, în comparaţie cu subiecţii mai puţin optimişti.

Rezistenţa psihologică şi bolile

"În timp ce majoritatea eforturilor medicale şi de sănătate publică de astăzi se concentrează pe reducerea factorilor de risc pentru boli, există dovezi conform cărora creşterea rezistenţei psihologice poate avea efecte benefice", a explicat co-autorul studiului, Eric Kim, cercetător în cadrul Departamentului de Ştiinţe Sociale şi Comportamentale al insituţiei amintite. "Noile noastre descoperiri sugerează că ar trebui să facem eforturi pentru a stimula optimismul, care s-a dovedit a fi asociat cu comportamente sănătoase şi modalităţi sănătoase de a face faţă provocărilor vieţii", arată cercetătorul. 
 

O posibilă explicaţie a descoperirilor lor este faptul că oamenii cu atitudini pozitive tind să aibă comportamente mai sănătoase. Pe de altă parte, este posibil, conform lui Kim, ca o atitudine pozitivă să aibă un impact biologic direct.

Optimismul şi cele mai frecvente cauze ale morţii

Cercetarea a analizat datele de la peste 70.000 de femei în perioada 2004-2012 prin intermediul Studiului de Sănătate Nurses. Acel studiu a urmarit starea de sănătate a femeilor la fiecare doi ani.
 

Femeile aflate între primele 25% pe scala optimismului au avut o şansă de 30% mai mică de a muri de bolile analizate decât femeile aflate în ultimul sfert al clasamentului privind optimismul. Cel mai optimist subiect a avut un risc cu 16% mai mic de a muri de cancer, cu 38% mai mic de a muri de boli de inimă, cu 39% mai mic de a muri de accident vascular cerebral, cu 38% mai puţine şanse de a muri de boli respiratorii şi 52% - de a muri din cauze infecţioase. Studiile anterioare au legat deja perspectiva optimistă asupra vieţii de un risc mai mic de boli cardiovasculare, dar acest studiu este primul care a stabilit legătura cu alte boli.

Optimismul se poate învăţa

Cu ce ne ajută concluziile studiului? Cercetătorii cred că estenţial este faptul că există dovezo care atestă faptul că optimismul pot fi învăţat. "Studiile anterioare au aratat că optimismul poate fi modificat cu intervenţii relativ simple şi cu costuri reduse - chiar punând oamenii să se gândească şi să scrie care sunt cele mai bune rezultate posibile pentru diverse domenii ale vieţii lor, cum ar fi cariera sau relaţiile personale", a spus un alt co-autor al studiului, Kaitlin Hagan. "Încurajarea utilizării unor astfel de intervenţii ar putea fi o modalitate inovatoare de a îmbunătăţi sănătatea în viitor", concluzionează cercetătoarea. 

Citeşte şi

Prof. dr. Nicolae Hâncu, nutriţionist: „«Slăbire garantată şi rapidă» este cel mai antimedical anunţ!“

Slănina cu ceapă şi palincă – mitul alimentaţiei de la ţară, spulberat de un nutriţionist: „Este extrem de nocivă pentru organism”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite