Operaţiunea „căsuţa” în şcolile din Cluj. Dăscăliţă: „Nu eram sigură că va merge. E şi o ocazie să-şi asume responsabilităţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universul dintre paginile unei cărţi a trezit pentru unii elevi de la Liceul Avram Iancu din Cluj o curiozitate, ceea ce fapt şi intenţionase Victor Miron şi colegii săi din campania de promovare a lecturii „Cărţile pe faţă”.

Pauza mare. Mai mulţi copii se învârt în jurul unei căsuţe de lemn în care sunt cărţi. E o curiozitate apărută de o zi-două în curtea lor. Câţiva se uită la ea de la distanţă. N-au observat-o până acum. Nu ştiu care e scopul ei acolo. Alţii deja cotrobăie să vadă ce are special. ”Cartea asta ai citit-o? zice un elev altuia. Nu, dar o citesc după ce o termini tu!”, povesteşte profesoara Dana Vaida că a surprins astfel de discuţii în curtea Liceului Avram Iancu după ce căsuţa cu cărţi adusă de Victor Miron, fostul ei elev, şi-a găsit loc în viaţa şcolii.

Dăscăliţa predă informatică şi e diriginta primei clase din Cluj care a devenit ”clasă cititoare”, adică o clasă care citeşte cărţi, o nouă acţiune din campania ”Cărţile pe faţă”. Auzind de campania lui Victor, ea l-a chemat anul trecut să le vorbească elevilor cărora le este dirigintă în speranţa că vor citi mai mult decât atunci. ”Copiii au fost entuziaşti, majoritatea citesc”, spune profesoara. Şi e foarte mulţumită de asta mai ales că adolescenţii sunt la profil de Matematică-Informatică.

Zilele trecute, Victor a revenit şi împreună cu liceenii au creat ”Clasa cititoare”. ”Fiecare elev din Clasa cititoare recomandă câte o carte. Toate cărţile recomandate de Clasa cititoare sunt puse într-o căsuţă de cărţi din curtea liceului astfel încât toată şcoala să aibă acces la cărţile Clasei cititoare. Dacă, de exemplu, unui băiat îi place de o fată din clasa cititoare poate merge să lectureze cartea recomandată de ea. În fiecare luni, toţi elevii din clasa cititoare poartă tricourile Clasei cititoare. Pe faţa tricourilor le scrie la toţi ”eşti ceea ce citeşti” şi pe spate recomandare de carte a fiecăruia”, explică Victor pe pagina  sa de Facebook.

image

Fosta dirigintă a lui Victor povesteşte că era sceptică iniţial legat de proiectul cu căsuţa, dar a surprins, în pauze, reacţiile mai multor elevi şi a văzut că acţiunea a prins. ”E şi o ocazie să înveţe să-şi asume responsabilităţi. Nu eram sigură că va merge, dar am văzut că elevii reacţionează foarte bine”, zice ea.
A mai observat că prea puţini copii obişnuiesc să se ducă la bibliotecă şi să împrumute o carte. Crede că operaţiunea ”căsuţa” va avea succes. Astefel de căsuţe vor apărea şi în curţile altor şcoli.

Mai puteţi citi:

Viaţa perfectă după corporaţie. O fostă directoare de bancă din Cluj a renunţat la o carieră de milioane pentru fericire

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, provocat de un român: „Dă Cărţile pe faţă!“

Cea mai frumoasă campanie de promovare a lecturii în România: selfie cu cărţi. „Am convins 1.230 de oameni să pună mâna pe o carte într-o zi“

Cu „cărţile pe faţă“, o campanie prin care un clujean promovează lectura prin book-selfie: „Suntem şi ceea ce citim

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite