Omul care a descoperit rolul virusurilor papiloma în cancerul de col uterin va susţine o prelegere la Cluj. Harald zur Hausen a luat Nobelul în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Harald zur Hausen, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2008 pentru descoperirea rolului cauzal al virusurilor papilloma în cancerul de col uterin, va ţine o prelegere luni, 4 iulie, la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca. O zi mai târziu va fi distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj.

Harald zur Hausen - laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2008, alături de Francoise Barre-Sinoussi şi Luc Montagnier, pentru descoperirea rolului cauzal al virusurilor papilloma în cancerul de col uterin - va fi la Cluj-Napoca luni, 4 iulie, şi marţi, 5 iulie, când va ţine o prelegere şi va fi distins cu titlul de doctor Honoris Causa al UMF Cluj.
Împreună cu colaboratorii săi, el a identificat HPV16 şi HPV18 în cancerul de col uterin, care a dus la dezvoltarea unui vaccin HPV de succes.

În vârstă de 80 de ani, Harald zur Hausen este din 2010 preşedinte al The German Cancer Aid, liderul organizaţiiilor de luptă împotriva cancerului din Europa. Domeniul său de cercetare este studiul oncovirusurilor. În 1976, acesta a publicat ipoteza că papilomavirus uman joacă un rol important în apariţia cancerul de col uterin. Iar din 1983 şi până în 2003, profesorul a fost preşedinte şi membru al Centrului de Cercetare al Cancerului din Germania şi profesor de medicină la Universitatea din Heidelberg.

A locuit o perioadă în SUA, la Philadelphia, unde a şi lucrat la Spitalul de Pediatrie. În anii 70 s-a întors în Germania. Laureatul Nobel este şi redactor şef al publicaţiei International Journal of Cancer. Iar în 2008, pe lângă Nobel, i s-a acordat Premiul International Foundation Gairdner pentru contribuţiile sale în cercetarea medicală.
Această persoanlitate a medicinei va susţine o prelegere de la ora 16.30, luni, 4 iulie, la Grand Hotel Italia. Prelegerea acestuia marchează finalul unui proiect românesc realizat cu fonduri norvegiene. Iar a doua zi, de la ora 11.00, va primi şi titlul de DHC la propunerea Institutului Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuţă“ Cluj-Napoca, eveniment ce va avea loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“, sala Multimedia, str. Victor Babeş nr. 8, parter.

Mai puteţi citi:

Cum era omenirea să rateze o imagine de la descoperirea ADN-ului. „Dacă revista Time nu trimitea niciun fotograf nu ar fi existat nicio poză de atunci”

Laureatul Nobelul pentru Chimie, Stefan Hell, Doctor Honoris Causa al UBB: „E important să conştientizezi că poţi reuşi indiferent de ţara unde te-ai născut“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite