Omega 3, unul dintre cele mai râvnite suplimente alimentare, obţinut în laborator de cercetătorii din Cluj. În proces au folosit o algă din Pacific

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorul Dan Vodnar (în dreapta) şi echipa sa de doctoranzi  FOTO Florina Pop
Cercetătorul Dan Vodnar (în dreapta) şi echipa sa de doctoranzi  FOTO Florina Pop

Cercetători din Cluj lucrează la un proiect prin care vor să obţină, din biodiesel, produse care să îmbunătăţească viaţa precum Omega 3, acid citric - des întrebuinţat în industria alimentară - , plastic vegetal care se degradează mult mai repede. Ei vor să ofere o tehnologie rentabilă financiar pentru obţinerea acestor produse. Acizii graşi Omega 3 au multiple beneficii, iar cei produşi la Cluj ar putea fi consumaţi şi de vegetarieni.

Cercetătorul Dan Vodnar şi echipa sa de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj lucrează la un proiect din care vor să obţină mai multe produse care să poată fi folositede oameni. Este vorba de acizii graşi Omega 3, care se găsesc în peşte, de acid citric, foarte des întrebuinţat în industria alimentară, dar şi de un produs care să fie folosit în industria bioplasticului – un plastic care, într-un compost anume, să se degradeze în 6-7 luni, nu în 50 de ani cum se descompune, de regulă, plasticul.

Proiectul e finanţat cu 1,5 milioane de euro de către Ministerului Cercetării şi Inovării, a fost demarat în septembrie 2016 şi se va finaliza în septembrie 2020. Scopul? Obţinerea unei tehnologii care să se merite financiar pentru producerea industrială, în România sau în state din Europa, a produselor din proiect.

Glicerina crudă, mâncare pentru organisme

Dan Vodnar spune că în spatele acetsui proiect stă o mai veche idee de-a sa, dar şi faptul că Uniunea Europeană a investit enorm de mulţi bani în găsirea unei alternative eficiente pentru industria de combustibili fosili.

„Având în vedere că sunt destule previziuni pesimiste cu privire la terminarea aceste hidrobcarburi fosile, Europa a pompat foarte mulţi bani în dezvoltarea de staţii pilot care să genereze şi să furnizeze atât biodiesel, cât şi biogaz. Ca si alternativă la combustibilii de petrol. S-a ajuns acum ca UE să nu mai finanţeze industria biodieselului deoarece la fiecare 10 litri de biodiesel se produce un litru de glicerină crudă sau de glicerol crud.  Ce înseamnă acest lucru? Ca această glicerină trebuie să treacă printr-un proces de purificare să se ajungă la glicerolul pur ca să poată fi utilizat ulterior în rujuri, în săpunuri şi aşa mai departe. (…) Această glicerină e o problemă deoarece costul de purificare de la glicerină crudă la glicerină pură costă mult mai mult decât producţia biodieselul. Şi nu se merită“, explică cercetătorul.

O tonă de glicerol crud costă 200 de euro în Belgia E foarte ieftin.

Ce se poate face? Cercetătorii clujeni oferă o soluţie: folosirea glicerina crudă ca şi sursă de Carbon pentru dezvoltarea microorganismelor, a anumitor bacterii. Adică folosirea glicerinei crude ca mâncare pentru anumite bacterii. „Mâncarea, de fapt, pentru microoganisme este glicerina crudă şi microorganismul, mănâncă sursa de carbon din glicerină şi transformă acea glicerină într-un produs“, detaliază Vodnar.

Când zice produs se referă la un plastic care se degradează în 6-7 luni (1,3 propandiol, cum îl numesc cercetătorii), la acid citric, unul dintre cei mai utilizaţi aditivi alimentari, şi la Omega 3, betacarotenul (îl regăsim şi în morcovi).

dan vodnar si echipa sa de la usamv cluj foto florina pop

În laborator, la USAMV Cluj  FOTO Florina Pop

Micro-algă comestibilă

„Omega 3 utilizează o microalgă, care este într-adevăr izolată din Oceanul Pacific şi care rezistă la o salinitate ridicată şi are condiţii metabolice, din punct de vedere al sofisticării destul de reduse – este rezistentă şi nu este mofturoasă la hrană. Ea ştie să producă acizi graşi esenţiali cum este categoria de acizi graşi Omega 3“, afirmă Dan Vodnar.

Potrivit acestuia, ideea proiectului vine cu o alternativă pentru vegetarieni: „Noi venim cu alternativa acestui micororganism care este vegetal şi care utilizează o sursă vegetală – glicerolul este vegetal, provine din uleiuri – şi practic este un Omega 3 cât se poate de uşor de utilizat de către oricine din populaţie“.

Microalga sau microorganismul de care amintea cercetătorul este certificată de către Comisia Europeană ca fiind o algă care face parte dintr-o categoria alimentelor şi microorganismelor sigure pentru consum. „Am văzut bacteria respectivă fără nicuun control cât ştie ea să producă, după care am transferat tot bioprocesul într-un bioreactor de un litru“, afirmă cercetătorul. Apoi au mărit treptat capacitatea ca să ducă experimentele în direcţia dorită.

„Totul e step by step (n. r. pas cu pas) până ajungem la un model industrial, iar noi, la final, oferim un prototip de tehnologie pentru oricine din această ţară şi din Europa care să producă la scară industrială aceşti biocompuşi din glicerolul crud. Asta e ideea şi finalitatea acestui proiect: o tehnologie rentabilă financiar“, afirmă cercetătorul.

Se declară optimist deoarece se văd rezultate în proiect, iar ei au plecat din start cu o experienţă pe glicerol.

„N-am ales întâmplător. Nu poţi să te hazardezi şi nu e profilul nostru. Toate lucrurile pe care le facem trebuie să pornească de la competenţele pe care le avem sau pe care le-am dobândit şi nu de la ceea ce au publicat alţii“, consideră cercetătorul.
dan vodnar si echipa sa de la usamv cluj foto florina pop

Imagine din laboratorul în care lucrează Dan Vodnar şi echipa sa  FOTO Florina Pop 

Dan Vodnar, într-un top 100 de oameni care schimbă România în bine

Dan Vodnar (foto în dreapta, sursa: arhivă personală) a început să facă muncă de cercetare la USAMV Cluj în 2007. Trei ani mai târziu şi-a luat doctoratul, în 2012 a primit diploma de excelenţă din partea USAMV şi distincţia „Asistentul anului universitar 2011-2012“. Povestea s-a repetat un an mai târziu. Acum, acesta este prorector responsabil cu cercetare în aceeaşi universitate. Vodnar a creat un ambalaj special pentru alimente, care este antimicrobian şi care ar putea duce la dispariţia E-urilor.

dan vodnar foto florina pop

În iunie 2014, cercetătorul clujean primea, la Viena, titlul de „Danubius Young Scientist Award“ (n.r. – „Premiul Danubius al tânărului cercetător“). În 2015, Foreign Policy l-a premiat pentru munca şi pasiunea sa trecându-l într-un Top 100 de oameni care schimbă România în bine.  

Mai puteţi citi:

Sticluţa vindecătoare cu suc din coji de fructe l-a adus pe cercetătorul Dan Vodnar în semifinala unui concurs organizat de Comisia Europeană

EXCLUSIV Sticluţa vindecătoare cu suc din coji de fructe. Un cercetător clujean a descoperit că resturile pe care le dăm la gunoi ar fi un miracol pentru intestin

Un român a inventat ambalajul alimentar care ne scapă de E-uri

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite