„O Lume Nouă“, filmul despre povestea primilor emigranţi români în America, va avea premiera la TIFF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizoarea Luiza Pârvu şi soţul ei, producătorul Toma Peiu (în dreapta) FOTO: arhiva personală a celor doi cineaşti
Regizoarea Luiza Pârvu şi soţul ei, producătorul Toma Peiu (în dreapta) FOTO: arhiva personală a celor doi cineaşti

„O Lume Nouă“/„ Start Anew World“, scurtmetrajul regizat de Luiza Pârvu şi scris de Toma Peiu, inspirat din poveştile reale ale primilor emigranţi români în SUA, va rula, în premieră absolută, în cadrul competiţiei Zilelor Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Filmul va putea fi urmărit în prezenţa echipei miercuri, 4 iunie, de la ora 22.30, la Cinema Florin Piersic. A doua proiecţie a filmului este programată vineri, 6 iunie, de la ora 10.00, la Cinema Victoria.

La întâlnirea cu publicul TIFF vor fi prezenţi actorii din rolurile principale, Olimpia Melinte şi Florin Penişoară, regizoarea Luiza Pârvu, scenaristul Toma Peiu, producătoarea şi scenografa Adriana Răcăşan, co-producătorul Mihai Penişoară şi producătorul asociat Dan Chişu.

Produs din resurse independente, „O Lume Nouă“ a fost filmat în toamna anului trecut, la New York. Peste 100 de oameni au făcut posibilă filmarea scurtmetrajului, cu fonduri şi servicii, în urma unei campanii publice care a inclus o componentă de crowdfunding, prin intermediul platformei Indiegogo.

Despre film

Scurtmetrajul s-a turnat în doar trei zile în cea mai veche clădire din New York, ferma Wyckoff (1652). Luiza Pârvu este masterandă la Şcoala de Arte Tisch la Universitatea din New York, unde au învăţat regizori de referinţă ai cinematografiei mondiale, precum Martin Scorsese, Oliver Stone  şi Woody Allen.
Filmul a fost făcut în colaborare cu soţul ei, Toma Peiu, scenarist şi producător, inspirându-se dintr-o poveste reală care aduce în atenţie un fenomen foarte actual: emigraţia românilor care nu reuşesc să-şi câştige pâinea cea de toate zilele acasă, în ţară, şi care speră să se căpătuiască în alte ţări.

Scurtmetrajul descrie istoria primilor emigranţi români, cei din Ardeal, plecaţi în căutarea visului american. Totul începe cu o vedere trimisă, în aprilie 1926, de Ana Ciotloş, sora stră-străbunicii lui Toma Peiu, în satul mureşean Ţigmandru.

Filmul este o co-producţie România-Ungaria-SUA, producătorilor de la Root Films – Toma Peiu şi Luiza Pârvu, împreună cu Adriana Răcăşan – alăturându-li-se, în calitate de co-producători, studioul maghiar Focus Fox şi penproduction.ro. New York University Tisch School of The Arts, DaKino Productions şi MDV Audio Studio sunt producătorii asociaţi care au făcut posibile pre-producţia, filmarea, respectiv mixajul de sunet ale filmului.

Grigore Leşe semnează muzica de pe coloana sonoră a filmului, din a cărui echipă de creaţie mai fac parte directorul de imagine chinez Shan Jin, sound designerul Laura Lăzărescu, monteur-ul Tudor D. Popescu, scenografele Lulu Petrescu şi Erin Vassilopoulos.

„Ne bucurăm să co-producem acest film şi suntem siguri că el reprezintă doar primul pas dintr-o colaborare lungă şi de succes. Aşteptăm cu nerăbdare noul proiect al Luizei şi al lui Toma“, a declarat, într-un comunicat, András Muhi, co-producător al filmului O Lume Nouă, alături de Gábor Ferenczy, din partea Focus Fox Budapesta, una dintre cele mai mari companii de post-producţie din Europa Centrală şi de Est.

Co-producătorul român al filmului, Mihai Penişoară de la penproduction.ro, povesteşte despre argumentul personal care l-a făcut să se alăture proiectului: „Mă bucur că reuşim, cu resurse puţine şi cu o echipă restrânsă, să spunem o poveste pe care nu am mai văzut-o pe ecrane. Sunt mândru că m-am putut alătura acestor oameni talenţi“.

„Sprijin cinema-ul independent cât de mult pot, pentru că sunt convins că asta este alternativa la producţia subvenţionată de stat, mai ales de acum încolo, în condiţiile în care concurenţa este din ce în ce mai mare, iar fondurile publice - din ce în ce mai reduse“, declară producătorul asociat Dan Chişu.

Despre Luiza şi Toma Peiu

Născută în 1986 la Craiova şi absolventă a Facultăţii de Film din cadrul UNATC I.L. Caragiale din Bucureşti, Luiza Pârvu a regizat până in prezent mai multe scurtmetraje. Trei dintre acestea, My Baby (2013), Draft 7 (2011), Aniversarea (2010), scrise şi produse alături de Toma Peiu, au fost prezentate la peste 80 de festivaluri şi evenimente de film din ţară şi străinătate. În 2012, Luiza Pârvu a fost nominalizată la Premiul Gopo Tânără Speranţă pentru regia filmului Draft 7. În acelaşi an, a obţinut o bursă pentru a urma Masterul de Film al prestigioasei New York University Tisch School of the Arts, una dintre trei cele mai bine cotate şcoli de film din lume. O Lume Nouă / Start Anew World a fost produs cu sprijinul universităţii, în anul II de studii al Luizei.

Toma Peiu a absolvit secţia de Scenaristică a Facultăţii de Film din cadrul UNATC I.L. Caragiale din Bucureşti, iar din 2009 scrie şi produce filme alături de Luiza Pârvu, împreună cu care a pus bazele companiei de producţie Root Films, în 2013. În perioada 2007-2012, a făcut parte din echipele unora dintre cele mai importante evenimente cinematografice din ţară, printre care TIFF, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, Premiile Gopo sau Festivalul Internaţional de Film NexT. A fost membru al Asociaţiei Culturale Este’n’est timp de patru ani, iar în prezent este bursier al The New School University din New York, SUA, unde urmează un Masterat în Film şi Studii Media.

Luiza Pârvu şi Toma Peiu lucrează, în prezent, la dezvoltarea unui proiect de lung metraj de ficţiune inspirat din poveştile emigranţilor români în SUA anilor 1900, de care au început să fie extrem de interesaţi în timpul procesului de cercetare şi documentare pentru filmul O Lume Nouă. Prezenţa lor la TIFF este posibilă cu sprijinul Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

Mai puteţi citi:
 

FOTO Povestea primilor emigranţi români în America. Un film turnat la New York de „urmaşii“ lui Martin Scorsese

Povestea unei femei însărcinate în şapte luni, care şi-a urmat soţul pantofar, la începutul lui 1900, în Statele Unite, a inspirat scurtmetrajul „O Lume Nouă“, realizat de Luiza Pârvu, împreună cu soţul ei, Toma Peiu, strănepotul personajului principal. Pelicula descrie trecutul emigraţiei româneşti în SUA.

FOTO Primul fotojurnalist de război din lume a fost un clujean: 202 ani de la naşterea lui Carol Popp de Szathmáry

Carol Popp de Szathmáry (1812-1887) a fost primul fotoreporter de război, a imortalizat scene din Războiul din Crimeea şi din Războiul de Independenţă al României, unde l-a însoţit pe Regele Carol I, al cărui fotograf oficial a fost. Sâmbătă, 11 ianuarie, s-au împlinit 202 ani de la naşterea sa. Data de 11 ianuarie a fost declarată în 2010 Ziua Artei Fotografice în România.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite