Olimpica din Cluj cu 10 la BAC care va da la Literatură Comparată: Am vrut să fac Matematică şi în liceu ca să-mi dezvolt gândirea logică

Olimpica din Cluj cu 10 la BAC care va da la Literatură Comparată: Am vrut să fac Matematică şi în liceu ca să-mi dezvolt gândirea logică

Roxana Maria Chiorean  FOTO Andrei Dragon

Roxana Maria Chiorean este unul dintre cei nouă tineri ai Clujului care au reuşit să ia BAC-ul cu media 10. Are 19 ani şi multe vise. A ţinut să studieze matematica în liceu deşi ştia din clasa a IX-a că vrea să dea la Literatură Comparată. Dezvoltă gândirea logică, ne-a spus ea. Anul trecut a fost câştigătoarea din România a concursului anual de traducere „Juvenes Translatores“, organizat de Comisia Europeană. Are şi atestatul Cambridge luat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vestea că a luat 10 la BAC a găsit-o pe Roxana Maria Chiorean departe de România. Bucuria se subînţelege. Hotărâtă, ne-a spus la telefon că subiectele la Bacalaureat i s-au părut accesibile, medii. Examenul de BAC l-a dat din Română, Matematică şi Biologie.

„La ştiinţele exacte au fost accesibile subiectele. Nu a fost nevoie de pregătire suplimentară“, zice Roxana. Se va înscrie la UBB, la specializarea Literatură Comparată a Facultăţii de Litere. Se mai gândeşte ca modulul secundar să fie Limba Engleză sau Limba Română. Nu e încă decisă.

Decizia ei vine în condiţiile în care în liceu a urmat un profil de Ştiinţele Naturii, specializare în urmă căreia mulţi – şi dintru colegii ei – optează pentru Medicină. „Eram oarecum hotărâtă încă din clasa a IX-a să merg pe Literatură, sau cel puţin pe ştiinţele umaniste“, spune Roxana. A ales să facă Ştiinţele Naturii pentru că i s-a părut un profil echilibrat şi a ţinut să studieze matematică ca să-şi dezvolte gândirea logică: „Am vrut să fac matematică până lla sfârşitul clasei a XII-a. Nu am vrut să renunţ la ştiinţele exacte“. Avea certitudinea că la „Emil Racoviţă“ limbile străine se predau bine.

Îşi vede cariera în domeniul ştiinţelor umaniste, cu perioade de studiu în străinătate. Încă nu s-a decis pentru o profesia, dar, aşa cum ne-a zis, poate deveni traducător, poate lucra în învăţământ sau să scrie. 

Anii în care a făcut vioară şi teatrul i-au dezvoltat simţul artistic. Roxana e olimpică naţională la Română şi Engleză.

Când se gândeşte la facultate e optimistă, are aşteptări mari şi speră să se dezvolte cât mai mult pe partea umanistă, să fie o provocare la nivel intelectual pentru ea. „Sper să ajung să am o profesie care să-mi placă, să nu fie doar un job, să fie ceva mai mult decât un job“, mărturiseşte tânăra.

 

Mai puteţi citi:

România copiilor de 10. Uimitoarele poveşti de viaţă ale adolescenţilor cu note maxime la Bacalaureat 2017

Rezultate Bac 2017 Cluj. Rata de promovabilitate a fost de 82,75%. Nouă elevi din judeţ au media 10

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: