Cum este tratat fiul lui Bashar al-Assad la Cluj. Este primul membru al familiei preşedintelui Siriei care ajunge în Europa după izbucnirea războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hafez al-Assad (în prim plan) şi-a făcut selfie-uri la Cluj FOTO Facebook/ IMO 2018 Cluj-Napoca
Hafez al-Assad (în prim plan) şi-a făcut selfie-uri la Cluj FOTO Facebook/ IMO 2018 Cluj-Napoca

Peste 600 de tineri matematicieni din 110 ţări participă luni, 9 iulie, la prima zi de competiţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, care se desfăşoară la Cluj-Napoca. Printre aceştia se află şi Hafez al-Assad, fiul preşedintelui Siriei, Bashar al Assad. Este cazat într-o cameră obişnuită dintr-un hotel modest şi are acelaşi regim ca şi ceilalţi candidaţi. Pe de altă parte, beneficiază de măsuri de siguranţă speciale.

Cei mai valoroşi tineri matematicieni din 110 ţări ale lumii au participat, luni dimineaţa, începând cu ora 9.30, la prima zi de competiţie din cadrul Olimpiadei Internaţionale de Matematică.

Evenimentul s-a desfăşurat în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, unde fiecare dintre cei 615 concurenţi au avut rezervată o bancă pe care a găsit pe lângă cele trei probleme pe care trebuie să le rezolve, apă, banane şi ciocolată, având în vedere că nu au voie să aibă nimic asupra lor la intrarea la examen. Competiţia se desfăşoară luni şi marţi, în fiecare zi concurenţii având de rezolvat câte 3 probleme.

„Sunt 4 ore şi jumătate de concurs în fiecare zi. Cele 6 probleme au fost stabilite de o echipă de profesori universitari şi liderii de ţară ai echipelor din foarte multe ţări. Au fost sute de probleme propuse la momentul iniţial. Selecţia a început din 2-3 iulie, iar în prima fază au rămas 50 de probleme, apoi 32, 28 şi în final s-a ajuns la cele 6 care vor fi în concurs”, a explicat Cuibus pentru „Adevărul”.

Participă şi fiul preşedintelui Siriei

Printre concurenţi se numără şi Hafaz al-Assad, fiul de 16 ani al preşedintelui Siriei, Bashar al Assad, care având în vedere războiul din ţara natală are nevoie măsuri de siguranţă sporite. Astfel, pe lângă cei 80 de jandarmi şi 60 de poliţişti, ajutaţi de Unitatea Specială de Intervenţii de la Bucureşti, securitatea participanţilor va fi asigurată şi de serviciile specializate din ţările de origine.
 

„Genul acesta de situaţii care s-au întâmplat şi în Brazilia, pentru că copilul preşedintelui Siriei a fost şi în la Olimpiada Internaţională din Rio, nu sunt gestionate de noi. Sunt gestionate de alţii care ştiu ce au de făcut. Sunt nişte reglementări internaţionale sunt nişte situaţii care se gestionează ţinând cont de nişte reguli şi aici implicare noastră este minoră”, a declarat pentru „Adevărul” Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

Măsuri de siguranţă

Acesta a mai precizat că de circa o lună şi jumătate se fac demersuri de către instituţii abilitate române şi străine pentru a se asigura securitatea participanţilor. „Ce pot să vă spun este că el va fi tratat la fel ca şi orice copil din orice delegaţie, se va deplasa cu mijloace de transport obişnuite, că se vor lua nişte măsuri de către instituţiile abilitate româneşti şi străine, e normal să fie aşa. E prima dată de când a început conflictul din Siria când cineva din familia lor a venit în Europa”, a mai spus Cuibus.

Cazat la un hotel de 3 stele din centru

Hafez al-Assad arată şi se comportă la fel ca orice alt concurent de la Olimpiadă. La ceremonia de deschidere care a avut loc duminică dimineaţa la Sala Polivalentă acesta şi-a făcut mai multe selfie-uri şi a socializat cu membri din echipele altor ţări. El a fost mai tot timpul cu zâmbetul pe buze şi cu telefonul în mână.
 

Surse oficiale au precizat pentru „Adevărul” că Hafez al-Assad este cazat la Hotelul Victoria din centrul oraşului, un hotel de 3 stele, construit în 1986, aflat vis-a-vis de Prefectură. „Acesta este cazat într-o cameră absolut obişnuită cu un alt membru al echipei Siriei. La etajul unde este cazat stau toţi cei 11 membri ai delegaţiei Siriene”, arată sursele citate. 

Citeşte şi

FOTO 10 fotografii care vor intra în istorie. Competiţia din România mai importantă decât Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia

VIDEO Mesajul lui Iohannis pentru concurenţii la Olimpiada de Matematică: „Luaţi parte la una dintre cele mai importante competiţii de pe planetă”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite