Oamenii de ştiinţă care pariază pe existenţa extratereştrilor. Avertismentul  lansat de Stephen Hawking înainte de a muri

Oamenii de ştiinţă care pariază pe existenţa extratereştrilor. Avertismentul  lansat de Stephen Hawking înainte de a muri

Misteriosul Oumuamua a fost detectat la sfârşitul anului 2017.  FOTO: commons.wikimedia.org

Tot mai mulţi savanţi şi-au manifestat convingerea că nu suntem singuri în univers, deşi până acum ipoteticele civilizaţii extraterestre par să evite contactele cu omenirea. Printre aceştia, se numără oameni de ştiinţă de la NASA, profesori universitari renumiţi şi astrofizicieni importanţi.

Printre cei care susţin că există viaţă şi pe alte planete se numără însuşi Jim Green, cercetător-şef al NASA. Green nu a ezitat să spună că suntem foarte aproape de a descoperi viaţă chiar pe Marte, o planetă cercetată în ultimele decenii de sondele şi de roverele trimise de pe Terra. Totuşi, savantul de la NASA atrage atenţia asupra faptului că o astfel de descoperire ar putea să atragă cu sine şi unele probleme, din cauza percepţiei publicului larg.
 
„Descoperirea va duce la apariţia unor noi modalităţi de a interpreta lucrurile. Nu cred că suntem pregătiţi pentru rezultatele acestor misiuni. Sunt îngrijorat deoarece cred că suntem aproape de a face această descoperire şi că va trebui să anunţăm asta”, a declara Green pentru The Telegraph, după care a adăugat, la fel de categoric. „Nu există motive să nu credem că nu ar exista civilizaţii peste tot în Univers, dat fiind faptul că găsim exoplanete în continuare”, a punctat Green.
 

James Benford crede că suntem supravegheaţi 

 
La fel de convins de existenţa extratereştrilor este şi James Benford. Reputatul cercetător crede că suntem supravegheaţi de cel puţin o civilizaţie, care ar fi cu mult mai evoluată decât omenirea. Pentru asta, cei care ne urmăresc ar utiliza unul dintre obiectele care au aceeaşi orbită ca şi Terra, spune teoria lui Benford. Pământul ar putea fi folosit pentru a supraveghea evoluţia vieţii.
 
Potrivit Live Sience, savantul este de părere că unele dintre obiectele din proximitatea noastră.
 
 

Teoria lansată de savanţii centrului Harvard-Smithsonian  

 
Alţi doi reputaţi oameni de ştiinţă, de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, s-au declarat adepţi ai teoriei conform căreia Terra ar fi vegheată din spaţiu. Este vorba despre Abraham Loeb, directorul Institutului pentru Teorie şi Calcul al Centrului Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, profesor la Universitatea Harvard şi preşedinte al comisiei pentru proiectul Breakthrough Starshot, ce doreşte să dezvolte o navă cu pânză solară care să ajungă în Alfa Centauri, şi despre Shmuel Bialy, cercetător postdoctoral la Harvard.
 
Cei doi au emis o ipoteză uimitoare în urmă cu aproape doi ani, atunci când în vecinătatea Pământului şi-a făcut apariţia un asteroid interstelar. Botezat „Oumuamua” (Mesagerul, în limba hawaiană) sau 1I/2017 U1, corpul ceresc a stârnit dezbateri aprinse în rândul savanţilor. În timp ce unii dintre ei au considerat că acest obiect interstelar este un asteroid, alţii au susţinut că ar fi vorba despre o cometă. Leob şi Bialy au venit cu o nouă teorie, conform căreia Oumuamua ar fi o navă interstelară aflată în derivă. 
 
Potrivit Universe Today, Loeb şi Bialy au găsit o posibilă explicaţie şi pentru faptul că Oumuamua nu a emis niciun semnal radio de răspuns pe timpul monitorizării. Obiectul ar putea fi o navă defunctă care pluteşte sub influenţa gravitaţiei şi a radiaţiilor stelare, asemănătoare cu resturile de la epavele plutitoare în ocean.
 

Misteriosul Oumuamua afost detectat la sfârşitul anului 2017.  FOTO: commons.wikimedia.org

 

De altfel, într-un articol publicat în Scientific American, Loeb a scris că Oumuamua ar putea fi „primul caz cunoscut al unei relicve artificiale care a plutit în sistemul nostru solar din spaţiul interstelar”. Savantul de Harvard a punctat afirmând şi că  „Această oportunitate creează o bază potenţială pentru o nouă frontieră a arheologiei spaţiale, şi anume studierea relicvelor din civilizaţiile anterioare din spaţiu.”
 
Acelaşi Abraham Loeb a mers mai departe, explicându-le celor de la Universe Today că nu este exclus ca Oumuamua să se fi aflat într-o misiune de recunoaştere. Deşi cei doi oameni de ştiinţă admit că studiul lor nu are cum să răspundă la toate întrebările şi că nu pot să demonstreze în totalitate faptul că Oumuamua ar fi o navă extraterestră.
 

Hawking se temea să nu avem soarta nativilor americani

 
De pe listă nu putea lipsi fizicianul Stephen Hawking. Mort anul trecut la vârsta de 76 de ani, cel mai cunoscut om de ştiinţă britanic al timpurilor noastre, teoretician al originii Universului şi unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, a vorbit în repetate rânduri despre extratereştri. Hawking era convins de existenţa altor civilizaţii şi a încercat să prevină omenirea cu privire la consecinţele unei eventuale confruntări cu o altă rasă din Univers. 
 
„Dacă ne-ar vizita vreodată extratereştrii, cred că rezultatul ar fi cam ca atunci când Cristofor Columb a descoperit America, lucru care n-a ieşit prea bine pentru nativii americani”, a spus celebrul om de ştiinţă.
Şi pentru a sublinia seriozitatea afirmaţiei de mai sus, Hawking şi-a reînnoit avertismentul, câţiva ani mai târziu, într-un documentar.
 
„Într-o zi, am putea primi un semnal de la o planetă ca aceasta”, a spus Hawking în documentar, referindu-se la o planetă străină potenţial locuibilă, cunoscută sub numele de Gliese 832c, după care a revenit şi a adăugat: „Dar noi ar trebui să fim precauţi atunci când ne gândim să răspundem înapoi. Întâlnirea cu o civilizaţia avansată ar putea fi ca întâlnirea dintre nativii americani şi Columb. Acea întâlnire nu a avut un impact tocmai pozitiv”, a atenţionat celebrul savant în documentarul „Locurile preferate ale lui Stephen Hawking”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: