Caz rar la Turda. Cum explică medicii decesul unei femei vaccinate, cu un număr mare de anticorpi, dar cu test PCR pozitiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

O femeie în vârstă de 77 de ani a murit duminică, 11 aprilie, la spitalul din Turda deşi a fost imunizată cu ambele doze de ser produs de Pfizer. Femeia a descoperit că e infectată la două luni după ce a făcut rapelul, iar la câteva zile după ce a fost internată a decedat.

Pacienta în vârstă de 77 de ani a fost internată la Spitalul din Turda cu o insuficienţă respiratorie acută care s-a degradat, iar simptomele pe care le prezenta la momentul internării nu erau specifice Covid-19. Cazul este cu atât mai surprinzător cu cât avea titru de anticorpi mare, însă pe de altă parte testul PCR arăta că femeia a fost infectată cu noul coronavirus.Totuşi, medicii cred că nu a murit de Covid-19, ci din cauza altor boli.

Potrivit Ziare.com, femeia avea multiple afecţiuni medicale, era cardiacă, avea obezitate, diabet, dar şi o afecţiune gravă la plămâni. În plus, susţine medicul curant, cel mai probabil ea a făcut o formă uşoară de Covid-19 în urmă cu mai mult timp, dar nu a ştiut de asta şi nu s-a tratat.

„Cea mai probabilă explicaţie este că pacienta a făcut probabil Covid în luna noiembrie-decembrie, dar probabil a făcut o formă uşoară. Ulterior s-a vaccinat şi post vaccinare a dezvoltat pe cord o infecţie bacteriană, o detresă respiratorie cu insuficienţă respiratorie severă”, spune doctorul Sergiu Habago, unul dintre medicii care s-au ocupat de cazul femeii.

Medicul a confirnat că testul de rutină Real Time PCR a ieşit pozitiv. „Dar pacienţii, după boală, pot să fie pozitivi până la şase luni. Sigur sunt cazuri rare, dar nu extrem de rare. Real Time PCR nu arată că ai tu virus viu în ţine, ci arată practic urme ale trecerii virusului, care pot să apară, conform unor studii, până la şase luni de la expunere”, mai spune medicul.

Pacienta avea anticorpi 

Interesant este că pacienta avea un titru de anticorpi mare, aproape 7.000 de unităţi anticorpi neutralizanţi anti-proteină spyke. Acest lucru dovedeşte, mai arată medicul, că a avut reacţie imunitară foarte puternică.

„A avut o reacţie imunitară foarte puternică,  mult mai puternică decât în mod normal, cel mai probabil în contextul în care avusese o expunere la boală înainte de vaccinare. O pacienta diabetică la 80 de ani, să facă 7000 de unităţi de anticorpi, nu prea e normal. Asta se întâmplă de regulă dacă a avut mai multă expunere. Adică a fost boală, a fost vaccin, a fost rapel", a adăugat Habago. Medicul a mai precizat că la testele rapide, rezultatul a fost negativ şi a recunoscut că acest caz a fost unul surprinzător.

Conform procedurilor în vigoare, pentru că rezultatul testului PCR a fost pozitiv, femeia figurează că a fost infectată cu Covid-19 chiar dacă rezultatele testelor rapide ar contrazice această variantă.

Vă mai recomandăm şi:

Ce şanse sunt să revenim la normalitate încă din iulie, aşa cum speră premierul Cîţu. Opinia specialiştilor

Întrebarea la care experţii încearcă să găsească răspuns. S-ar fi impus restricţii şi mai dure în România?

Închiderea supermarketurilor de la 18, analizată de experţi. La ce concluzie au ajuns aceştia

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite