Nivel-record al bunăstării la Cluj-Napoca. Salariul mediu a crescut cu 10%, iar şomajul a scăzut cu o treime în ultimul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul Untold a avut cel mai mare impact asupra industriei hoteliere din Cluj-Napoca FOTO Untold
Festivalul Untold a avut cel mai mare impact asupra industriei hoteliere din Cluj-Napoca FOTO Untold

Industria hotelieră şi alimentaţia publică sunt sectoarele care au avut cel mai mult de câştigat în urma creşterii cu circa 20% a numărului de turişti, determinată de evenimentele din programul Cluj-Napoca Capitala Europeană a Tineretului. Creşterea salariului mediu brut cu circa 10% în judeţ şi scăderea cu 31% a numărului de şomeri din municipiu au alte motive.

Numărul de turişti care s-au cazat în perioada ianuarie-august 2015 la hoteluri, hosteluri, vile, campinguri şi pensiuni din Cluj-Napoca a crescut cu 19,86% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată o analiză a Direcţiei Judeţene de Statistică Cluj. 413.072 de turişti s-au cazat la Cluj-Napoca în perioada ianuarie-august 2015.

„Creşterea a fost determinată în primul rând de evenimentele organizate cu ocazia deţinerii titlului de Capitală Europeană a Tineretului 2015. Pe de altă parte, Clujul merge înainte şi îşi vede de drumul lui. Dacă comparăm oraşe cu număr de populaţie identic şi identic ca dimensiuni, Clujul este de departe cel mai mai frumos, atracticv, aranjat. Numai dacă ne gândim câte restaurante şi baruri s-au deschis în ultima lună vedem că oraşul este extrem de dinamic şi atractiv pentru turişti”, a susţinut Sorin Rădoiu, vicepreşedintele Asociaţiei Hotelierilor din Cluj, care este şi co-proprietar al Hotelului Topaz.

El a precizat că acest trend ascendent în ceea ce priveşte turiştii s-a manifestat în ultimii doi ani de zile, înainte hotelierii având de a face cu o descreştere puternică, în condiţiile în care s-au construit multe unităţi de cazare. „E dificil să spui cât la sută din creştere s-a datorat Capitalei Europene a Tineretului şi cât la sută a venit pe trendul ascendent care se manifestă în ultimii doi ani. Oricum, Festivalul Untold este de departe evenimentul care a provocat cea mai mare cerere, chiar şi la Electric Castle s-a simţit mai bine decât anul trecut. Gradul de ocupare la Untold a fost de 100%. Cu 2-3 luni înainte nu mai era nicio cameră. La alte evenimente, cum ar fi TIFF-ul de exemplu, nu avem această creştere”,  mai spus Rădoiu. 

A scăzut şomajul, au crescut veniturile salariale

Conform Direcţiei de Statistică Cluj, numărul de şomeri din Cluj-Napoca a scăzut în perioada ianuarie-august 2015 cu 31,54% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, câştigul salarial mediu brut a crescut în judeţul Cluj cu 9,94% în aceeaşi perioadă a anului 2015 faţă de 2014. Câştigul salarial mediu brut pe primele 8 luni din 2015 a fost de 2.677 lei. „Aceste evoluţii pozitive nu au survenit ca urmare a evenimentelor din cadrul programului Cluj Capitală Europeanăa Tineretului. Acesta a avut efect doar asupra turismului şi a activităţilor de alimentaţie publică ce se leagă de turism, adică restaurante, localuri. Într-o anumită măsură, au crescut şi vânzările în diferite magazine, legate de turism”, a susţinut economistul Emil Culda.

El a arătat că evoluţiile câştigului salarial şi a numărului de şomeri au legătură cu o creştere a domeniilor IT şi outsourcing. „Creşterea salarială e importantă, dar nu e o creştere în cifre absolute. Avem de a face cu o mărire a numărului de locuri de muncă cu salarii bune, cum ar fi IT-ul, şi nu o creştere generală”, explicat economistul.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite