Nicula şi poveştile ei. Două Mării, mamă şi fiică, pelerine de-o viaţă, cer Fecioarei Maria un prunc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Nistor (60 de ani) este din Luduş. E al 37-lea an de când vine la Nicula cu fiica ei. Anul acesta se roaga ca fata ei, Măriuţa Fişca, să aibă un copil FOTO: Florina Pop
Maria Nistor (60 de ani) este din Luduş. E al 37-lea an de când vine la Nicula cu fiica ei. Anul acesta se roaga ca fata ei, Măriuţa Fişca, să aibă un copil FOTO: Florina Pop

O femeie şi fiica ei din Luduş (Mureş) se roagă în acest an, al 37-lea de pelerinaj pe care îl fac împreună, pentru venirea pe lume a unui copil.

Mănăstirea Nicula din Transilvania, cel mai cunoscut loc de pelerinaj din regiune, atrage în fiecare an mii de credincioşi. Ei vin să se închine icoanei făcătoate de minuni a Fecioarei Maria care a lăcrimat aproape o lună, între 15 februarie până pe 12 martie 1699.

Pelerinii vin, cu mic, cu mare, din toată ţara, fie să îi mulţumească Maicii Domnului pentru că i-a ajutat să treacă peste greutăţi, fie vin să o roage să le dea sănătate, fericire şi … un bebeluş. Este cazul a două femei din localitatea mureşeană Luduş, două femei, mamă şi fiică, ambele cu numele Maria, vecine pe deasupra, care, de 37 de ani, se închină Icoanei Făcătoare de Minuni (foto mai jos).

Pe mamă o cheamă Maria Nistor, are 60 de ani şi 11 copii, iar pe fiică, Măriuţa Fişcă şi are 40 de ani.

Cu plasa de medicamente în pelerinaj

„Este al 37-lea an când vin la Nicula. Toate se rezolvă prin credinţă. E ceva aici care te cheamă, care când te apropii de poarta mare de la intrare în mănăstire simţi cum te cuprind fiorii. E un loc sfânt aici datorită Icoanei Făcătoare de Minuni“, cred Maria Nistor.

image

Femeia povesteşte că, în fiecare an, cu câteva săptămâni înainte, simte că nu are stare şi ceva o atrage spre Nicula. Spune că aici, la mănăstirea din deal, îşi găseşte alinare sufletească.

Anul trecut, ştie exact data, pe 20 martie 2012, a suferit un infarct. Prin iulie, copiii ei din ţară şi din străinătate au sunat-o insistent să-i zică să nu vină la Nicula de teamă să nu păţească ceva pe drum. „Cum să-i ascult? Trebuia să vin să-i mulţumesc fecioarei. Şi am venit. Mi-am luat plasa de medicamente şi am venit. Nu mi s-a întâmplat nimic“, povesteşte femeia.

Foarte credincioasă, Maria Nistor (foto dreapta) e convinsă că prin post şi rugăciune toate se rezolvă, inclusiv problemele de sănătate şi venirea pe lume a unui copil.

pelerinaj nicula cluj

„Nădejdea nu trebuie să o pierzi niciodată. Am venit să ne rugăm pentru ca fata mea, Măriuţa, să aibă un copil chiar dacă ea are 40 de ani. Noi sperăm şi ne rugăm. Prin credinţă se rezolvă orice“, zice femeia.

Preoţii i-au zis că va avea doi copii

Fata femeii povesteşte că avea 3 ori 4 ani când mama ei a adus-o prima dată la Nicula. „Sus, pe deal, erau nişte grajduri, acolo dormeam. Ţin minte că ne-a prins şi ploaia într-un an, dar e frumos aici. Sunt ca la mine acasă. Am venit să mă rog Maicii Domnului să-mi dea un copil. Până acum nu a fost să fie“, mărturiseşte Măriuţa Fişcă, în vârstă de 40 de ani, de profesie vânzătoare.

Ea a fost cu mama ei la mai multe mănăstiri din judeţul Mureş şi e optimistă în privinţa urmaşilor ei. „Un preot din judeţul Mureş mi-a spus să am răbdare pentru că voi avea doi copii“, spune calmă femeia, care este căsătorită şi nu ştie să aibă vreo problemă medicală.

Somn pe saltea şi mâncare de post

Cele două au venit la mănăstire cu maşina, şi-au adus o saltea pe care să doarmă, pături şi mâncare de post – roşii, vinete şi dovlecei pane, şi fructe.

„Aici pierzi orice grijă. Nu ţi-e foame, nu ţi-e sete. În biserică, când mă rog, sunt oarbă şi surdă, nu văd şi nu aud pe nimeni. Doar atunci îţi este primită rugăciunea când te gândeşti la cele sfinte, nu când eşti cu gândul în altă parte“, afirmă Maria Nistor.

Un loc sfânt, ca şi mormântul lui Arsenie Boca

Ca ea sunt credincioşi cu miile. Cred cu tărie în puterea icoanei şi preferă să vină cu două-trei zile mai repede ca să poată atinge icoana şi să se poată ruga în tihnă lângă ea.

Dacă unii cer venirea pe lume a unor copii, alţii vin să mulţumească pentru sosirea lor. „Am venit mai repede să intru la icoană şi să mă rog pentru sănătatea şi fericirea familiei mele care, anul ăsta, s-a înmulţit. Am două nepoate, una de 3 săptămâni şi alta de 8 luni“, zice Garofiţa Rebrean (49 de ani) din satul bistriţean Tăure, asistent social ca profesie.

Ea zice că le va cumpăra nepoatelor o amintire de la Nicula - câte o brăţară care să le apere de rele.

image


„Am fost anul ăsta şi la mormântul lui Arsenie Boca. Te schimbă locul ăla. E un loc sfânt ca şi aici, la Nicula unde vin de 7-8 ani.

La începutul lui august eram în Italia, la nepoata de trei săptămâni şi nu aveam stare. Simţeam că trebuie să vin la Nicula“, adaugă femeia.


Bătrâni şi tineri din toate colţurile ţării se roagă la icoana Maicii Domnului, înconjoară în genunchi şi în coate bisericuţa de lemn din curte, dorm sub cerul liber cum pot, pe paturi, pe nylon, pe saltele, în corturi. Spun că nu simt frigul noaptea şi că Maica Domnului îi cheamă an de an. 

nicula 2013 cluj

„Aici se adună toţi din România. Simţi că pierzi ceva dacă nu vii la Nicula“, zic două bătrâne din satul clujean Copru, Zamfira Varo (65 de ani) şi Ana Istrate (74 de ani). - foto mai jos

Liturghia va începe joi, 15 august, de la ora 9.00 şi va fi oficiată de Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ.

image

Alături de el vor fi şi prelaţi din Peninsula Iberică – Episcopul Timotei al Spaniei şi Portugaliei şi Episcopul vicar Ignaţie Mureşanul al Spaniei şi Portugaliei.

După slujbă, mănăstirea va oferi o masă caldă, obişnuitele sarmale, 16.000 la număr, şi cozonac.

Imagini de la pelerinajul din 2012, AICI.

Imagini de la pelerinajul de acum 66 de ani, AICI.

Imagini de la pelerinajele din anii trecuţi de la Nicula. foto: Caius Raţiu

Mai puteţi citi:

Au apărut primele corturi în curtea Mănăstirii Nicula. Ultimele pregătiri la cel mai mare centru de pelerinaj din Transilvania

CFR suplimentează numărul de trenuri spre Gherla cu ocazia Sărbătorii Sfintei Maria de la Mănăstirea Nicula

Marii credincioşi versus marii atei ai României. Ceauşescu conducea „imperiul lui Satana”. Arsenie Papacioc, duhovnic pentru o lume întreagă

FOTO VIDEO Nicula îşi aşteaptă pelerinii. Sute de credincioşi au dormit sub cerul liber pe nylon, saltele şi în corturi

15 august sau 8 septembrie: când spun românii „La mulţi ani!“ de Sfânta Maria?

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite