Motivul pentru care pisicile trebuie să stea doar în casă. Un studiu recent arată ce pot face micile feline nesupravegheate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un studiu arată că pisicile scăpate de sub supraveghere pot ucide sute de animale (Foto - Sherlock 💛)
Un studiu arată că pisicile scăpate de sub supraveghere pot ucide sute de animale (Foto - Sherlock 💛)

Pisicile sunt unele dintre cele mai populare animale de companie. Autorii unui studiu recent îi sfătuiesc pe proprietarii pisicilor să nu le lase afară fără supraveghere.

Pisicile sălbatice sau cele sălbăticite reprezintă o problemă uriaşă în multe ţări. Potrivit Science Alert, numai în Australia se estimează că micile feline ucid mai mult de 3 miliarde de animale anual.

De altfel, pisicile au jucat un rol principal în extincţia altor specii. Doar în Australia, felinele au avut un rol important în extuncţia multora dintre cele 34 de mamifere dispărute din 1788 şi până în prezent. Acum, specialiştii estimează că cel puţin 123 de alte specii native sunt ameninţate cu extincţia, iar pisicile ar putea să joace din nou un rol negativ şi în acest caz.

Iar cei care ar fi tentaţi să creadă că vina o poartă exclusiv pisicile sălbatice se înşală. Potrivit unui studiu, micile animale de companie sunt la fel de sângeroase atunci când au ocazia să-şi exerseze instinctul de vânătoare.

O singură pisică poate ucide 186 de animale

   

Potrivit sursei citate, o analiză bazată pe rezultatele mai multor studii arată că, în medie, o singură pisică domestică lăsată afară va ucide 186 de reptile, păsări şi mamifere pe an, majoritatea native continentului australian. În plus, unele pisici reuşesc să se strecoare foarte uşor afară fără ca stăpânii lor să ştie.

De altfel, un studiu realizat în Adelaide relevă că 69 dintre 177 de pisici care au fost urmărite, şi despre care proprietarii credeau că sunt acasă în timpul nopţii, se strecurau afară pentru aventuri nocturne.

În ce priveşte Australia, peste un sfert din gospodării (27 la sută) au pisici, iar în aproximativ jumătate dintre acestea  se află două sau mai multe pisici.

Mulţi proprietari cred că animalele lor nu vânează pentru că nu găsesc niciodată rămăşiţe ale animalelor ucise. Însă realitatea este alta. 

Mai multe studii au demonstrat că multe pisici domestice omoară alte animale fără să le aducă acasă. Asta înseamnă că fie le consumă atunci, pe loc, fie le ascund şi se întorc în zonă cu prima ocazie pentru a se hrăni din ele. În medie, conform studiului, o pisică domestică îşi va aduce acasă doar 15% din pradă. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite