Motivul pentru care fata din Cluj cu cel mai mare rezultat din lume la un examen Cambridge a ales să studieze în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Bega, elevă la Transylvania College  FOTO Florina Pop
Maria Bega, elevă la Transylvania College  FOTO Florina Pop

Maria Bega are 19 ani, ochi albaştri spre gri, o minte analitică şi un viitor promiţător. Nu este doar adolescenta cu care Transylvania College, şcoala unde învaţă de aproape doi ani, se laudă că a obţinut cel mai mare punctaj la un examen Cambridge, ci şi o tânără încrezătoare în propriile forţe care vrea să studieze Neuroştiinţe cognitive la Cluj, deşi universităţi de prestigiu ar vrea-o ca studentă.

O discuţie la momentul potrivit schimbă lucrurile. În bine. Mulţi părinţi ar fi de acord cu asta, dar şi unii adolescenţi. Anul trecut, psihologul Daniel David a fost una dintre personalităţile invitate de conducerea şcolii Transylvania College din Cluj, singura şcoală din România acreditată pe curriculum românesc şi curriculum Cambridge, să le vorbească tinerilor. El le-a explicat cum gândesc oamenii şi ce impact are felul în care ei percep lucrurile şi schimbările asupra vieţii de zi cu zi, dar şi cum anumite modalităţi de gândire pot îndrepta depresia.

În sală, ascultând ideile expuse de David, era şi Maria Bega, o adolescentă de 19 ani, venită de doi ani din Canada. Avea deja o slăbiciune pentru psihologie şi o fascinează felul în care gândesc oamenii, iar în momentul în care l-a auzit pe psiholog şi-a dat seama că ăsta e domeniul în care simte că se regăseşte.

”Mereu m-a interesat cum gândesc oamenii”, spune ea, în română, deşi se descurcă foarte bine şi în engleză şi franceză.

A avut la şcoală o profesoară foarte bună, la psihologie, care a stimulat-o şi care a făcut ca acolo, în mintea ei, ceva să facă click şi pasiunea pentru psihologie să crească. Acum o interesează o carieră în Neuroştiinţe cognitive. Se vede fie autor de cărţi de psihologie, fie psiholog. Sau, poate, jurnalist. Are cursuri de media la şcoală şi adoră să scrie. Un text de-al ei, despre încredere, a fost publicat într-o revistă de elevi şi profesori din Anglia, ”World Student”, scoasă cu sprijinul Consiliului Şcolilor Britanice Internaţionale. Tot Maria a scris, împreună cu o profesoară, scenariul unui piese de teatru care să se plieze pe tema acţiunile desfăşurate la şcoală în ”Săptămâna Money Week”, când au loc diverse evenimente centrate pe finanţe şi antreprenoriat.

Studii la Bucureşti, Montreal, Cluj

De doi ani învaţă la această şcoală privată. ”Îmi place că e un mediu internaţional, că se predă în engleză şi că şcoala pune accentul pe dezvoltarea personală”, spune ea. Un alt plus, crede Maria, sunt activităţile suplimente orelor de curs. Evenimentele organizate de Transylvania College au transformat-o într-o persoană mai comunicativă – a ajuns şi ambasador al şcolii – şi cu mult mai multă încredere în propriile forţe. Mărturiseşte că are o latură rebelă şi că nu e genul de om care să urmeze o persoană sau un sistem dacă nu-i vede logica şi dacă nu ştie unde ar putea duce. Cu alte cuvinte, pune întrebări, gândeşte şi ia propriile decizii - cum mulţi ar trebui să facă, nu doar adolescenţi - un exemplu ar fi şi eseul pe care-a publicat în acea revistă britanică şi care poate fi citit AICI (la paginile 24-25).

Alfabetul l-a învăţat la o şcoală din Bucureşti, unde după clasa a II-a, a plecat cu părinţii în Canada. A urmat apoi 14 ani de studii în franceză la Colegiul ”Regina Assumpta” din Montreal. Şi din 2014 a venit la Cluj, judeţul natal al tatălui.

”Acolo (n. r. în Canada), sistemul îţi oferă mult, dar aici mă simt acasă. Aici, la Cluj, oamenii sunt altfel, sunt mai calzi”, consideră tânăra.

Recent a primit certificatul Cambridge pentru ”Cel mai bun rezultat din lume” pentru unul dintre examenele finale susţinute în acest an, la nivelul AS. E vorba de examenul la Franceză. Maria a susţinut examene la franceză, sociologie, business, psihologie, studii media şi la toate s-a descurcat foarte bine. Ea a obţinut şi unul dintre Premiile Cambridge ”Top in the World” care se oferă elevilor din întreaga lume care susţin examene Cambridge la disciplinele studiate în liceu şi care iau cele mai bune rezultate pe plan global la una dintre disciplinele de examen, se explică într-un comunicat al Transylvania College.

Certificatul Cambridge pentru cel mai bun rezultat din lume este considerat un paşaport al succesului în lumea academică, deoarece poate deschide cu uşurinţă porţile unora dintre universităţile de top din lume, se mai explică în comunicat.

”Maria a fost şi este un elev excepţional pentru că a reuşit să intre în 5 examene A Levels la sfârşitul clasei a XI-a, ceea ce e extraordinar pentru că norma este de 3. Un elev britanic care studiază la el acasă acest sistem intră în 3 examene. Elevii foarte buni vor intra în 4, iar cei cu adevărat excepţionali vor intra în 5. Maria a reuşit o performanţă extraordinară datorită notei pe care a luat-o la Franceză. Pentru că a intrat în 5 examene şi le-a trecut cu note foarte mari, asta o plasează într-o categorie foarte redusă de elevi pe care toată lumea (n.r. toate universităţile din lume) îi vrea. Pe ei îi caută. Maria are şi un portofoliu de rezultate extracurriculare generos. Iar rezultatul de la Franceză o plasează pe primul loc, cu nota cea mai mare dintre toţi elevii din lume care au susţinut examene Cambridge de Franceză, de nivelul acesta”, a declarat Ciprian Ghişa, directorul Transilvania College responsabil cu examenul Cambridge.

Aceste examene se susţin în engleză şi sunt corectate de profesori în Marea Britanie.

Alegerea

Maria a primit deja oferte de la toate universităţile la care a aplicat - printre care St. Andrew (cunoscută ca lider mondial în educaţie şi situată în topul universităţi mondiale), Nottingham, Liverpool, Cardiff, Bristol. Dar după ce a analizat lucrurile a decis să înveţe la UBB, la specializarea Psihologie. ”Babeş-Bolyai e o şcoală bună”, zice ea. Şi are dascăli bun pe domeniul pe care o interesează. Unul este Mircea Micle.

”Aş sta la o şcoală pentru calităţile unui profesor”, adaugă tânăra.

Credinţa

Bunătatea oamenilor şi importanţa educaţiei sunt două dintre lucrurile în care Maria crede. ”Consider că e important ca lumea să citească şi să se educe. Mai cred în unitatea dintre trup, suflet şi minte”, spune ea.
 

Mai puteţi citi:

Cel mai mare punctaj din lume la un examen Cambridge l-a obţinut o elevă din Cluj. Marile universităţi de pe glob au ofertat-o deja

„Doamna de Fier“ a învăţământului britanic. Înainte să vină în Ardeal, se întreba: „Transilvania? Chiar există?“

FOTO Celălalt BAC. Şcoala unde se dă Bacalaureatul fără stres, ca-n Anglia

FOTO-VIDEO Prima şcoală “verde”  din România: Transylvania College din Cluj. O investiţie de circa 650.000 de euro

Şcoală condusă ca o afacere. Modelul de succes al unei şcoli din Cluj va fi pus în practică în oraşe din România şi Europa

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite