Motivul pentru care Bitcoin ar putea ajunge neprofitabil până la sfârşitul anului 2018. Procesul de minare devine cumplit de costisitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: pixabay.com
FOTO: pixabay.com

Reţeaua Bitcoin ar putea folosi până la sfârşitul acestui an 0,5% din consumul energetic mondial, iar în curând s-ar putea ajunge în situaţia în care cei care „minează” să nu mai obţină niciun profit.

Aceste cifre provin dintr-un nou comentariu publicat pe 16 mai, în jurnalul Joule, potrivit Live Science. Alex de Vries, economist financiar şi specialist în blockchain, a apelat la o serie de date oficiale existente în prezent, numărul de computere miniere realizate în ultimul an, consumul de energie al acestor computere şi costurile minime de răcire a a unor facilităţi mari de calculatoare înghesuite, printre altele, ca să ajungă la limita absolută inferioară pentru consumul de energie al reţelei bitcoin astăzi: 2,55 gigawaţi, adică aproape atât cât este consumul de energie al Irlandei.

Mai multă energie consumată, profit tot mai mic

Potrivit studiului realizat de Alex de Vries, consumul de energie ar putea creşte până la finele acestui an şi să ajungă la 7,67 gigawaţi, aproape la fel de mult cât cosumă la nivel naţional Austria. Astfel, s-ar ajunge ca numai pentru bitcoin să se consume 0,5 din totalul de energie utilizat la nivel mondial. 

Cifrele stârnesc îngrijorare, ţinând cont şi de problemele şi de preocupările legate de mediu. Iar cercetătorul nu se opreşte aici. Potrivit lui de Vries, este posibil ca în curând procesul de minare pentru obţinerea acestei monede virtuale să fie atât de costisitor încât să nu mai fie profitabil pentru „mineri”.

Întrebarea care se pune în acest context este una sensibilă. De ce bitcoinul foloseşte atâta energie? Pentru a răspunde la această întrebare, autorii studiului au încercat să explice modul în care funcţionează reţeaua Bitcoin.

A obţinut bitcoin în valoare de 10.000 de dolari cu costuri de 15 ori mai mari

Bitcoin este o monedă digitală de tip peer-to-peer. Asta înseamnă că nu există o agenţie centrală care să-i înregistreze pe toţi deţinătorii de bitcoin. În schimb, utilizatorii bitcoin se bazează pe o înregistrare comună digitală a tranzacţiilor lor. Şi menţinând acea înregistrare comună, adăugând un „bloc” la ea la fiecare 10 minute, este opera unui efort competitiv al mii de computere din întreaga lume. Aceste computere efectuează în mod colectiv cvintilioane de calcule pe secundă, fiecare „mining”, încercând să rezolve o problemă de matematică care îi va da dreptul de a forma următorul bloc din lanţ. Astfel, câştigătorul la fiecare 10 minute este recompensat cu 12.5 bitcoins, echivalentul a peste 100.000 de dolari la cursurile de schimb ale monedelor.

Având în vedere aceste stimulente, minerii bitcoin au umplut depozitele cu calculatoare dedicate mineritului. Aceste computere, chiar şi cele mai eficiente, au nevoie de o cantitate semnificativă de energie pentru a alerga. Anumite detalii, cum ar fi câte dintre aceste computere sunt făcute anual, sau ce trucuri folosesc diferite operaţiuni miniere pentru a le păstra răcoroase, sunt secrete industriale. Dar de Vries a lucrat în jurul secretului pentru a găsi datele necesare pentru calculul lui.

„Acest calcul marchează pentru prima dată când producţia de bitcoin a fost estimată cu ajutorul numerelor de producţie în amonte [de chipuri]”, a scris el.

De Vries a precizat, de asemenea, că chiar şi atunci când exploatarea bitcoin va deveni prea costisitoare pentru a mai fi profitabilă, unii dintre mineri îşi vor continua activitatea. Unii dintre ei, a subliniat autorul studiului, s-ar putea să fure electricitatea sau să găsească alte modalităţi de minerit, fără a implica şi costuri personale. De Vries a dat exemplul unui cercetător care a minat monede virtuale echivalând cu 8.000, până la cel mult10.000 de dolari, pe un supercomputer universitar. Costurile au fost uriaşe, ajungând la aproximativ 150.000 de dolari. Alţi mineri, mai puţin „păcătoşi”, a scris el, ar putea menţine mineritul din motive precum anonimatul sau ideologia libertăţii.

Cu toate acestea, de Vries a scris că există un risc notabil ca bitcoinul să consume pe viitor atât de multă energie încât să nu mai fie profitabil, ceea ce ar reprezenta o adevărată ameninţare la adresa reţelei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite