Moţii salvatori, membri de onoare ai Societăţii Cultural - Patriotice "Avram Iancu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moţii salvatori au primit şi titluri de cetăţeni de onoare ai Clujului. FOTO: Florina Pop
Moţii salvatori au primit şi titluri de cetăţeni de onoare ai Clujului. FOTO: Florina Pop

Cei trei săteni din judeţul Alba care au ajuns primii la răniţii în accidentul aviatic din Munţii Apuseni au primit, sâmbătă, titlul de membru de onoare al Societăţii Cultural - Patriotice "Avram Iancu", cu ocazia Balului Moţilor, organizat la Cluj-Napoca.

Vicepreşedintele Societăţii Cultural - Patriotice "Avram Iancu", Horea Chirteş, a declarat sâmbătă, la Balul Moţilor, că prin gestul lor cei trei săteni au făcut ca numele moţilor să fie asociat cu eroii. "Primii trei moţi din judeţul Alba, care au ajuns la răniţii în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni - Gheorghe Giurgiu, Gheorghe Trif şi Argentin Todea - au primit titlul de membru de onoare al Societăţii Cultural - Patriotice «Avram Iancu» Cluj-Napoca, pentru spiritul de omenie şi întrajutorare faţă de semeni, contribuind prin aceasta la prestigiul locuitorilor din Apuseni. Cei trei săteni au făcut ca numele moţilor să fie asociat cu eroii şi se pare că moţii au spirit civic şi se implică în problemele societăţii", a spus Chirteş pentru Mediafax.

Potrivit acestuia, au mai primit diplome de onoare ai societăţii şi alţi locuitori ai comunelor Horea, judeţul Alba, Beliş şi Mărişel, judeţul Cluj, "pentru că mulţi dintre ei au pornit spre locul accidentului aviatic pentru a ajuta la căutarea şi salvarea răniţilor".

Balul moţilor 

"Aceste diplome vor fi expuse la sediile primăriilor celor trei comune", a mai spus Chirteş. Balul Moţilor se desfăşoară, sâmbătă, la un restaurant din Cluj-Napoca, în cadrul evenimentului urmând să aibă loc un spectacol folcloric susţinut de Veta Biriş împreună cu solistele Mariana Morcan şi Mihaela Grindean, acompaniate de Orchestra "Dor Transilvan". Societatea Cultural - Patriotică "Avram Iancu" a fost înfiinţată la Cluj-Napoca în anul 1990, având filiale în cele mai importante localităţi ale Munţilor Apuseni.

În 20 ianuarie, un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. În urma accidentului, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa, în timp ce patru medici şi copilotul au fost răniţi. Victimele accidentului au fost găsite de localnici din Apuseni, primii care au ajuns la epavă fiind Argentin Todea, Gheorghe Trif şi Gheorghe Giurgiu.

Citeşte şi

FOTO VIDEO Eroii-salvatori din Apuseni au primit cea mai mare distincţie a BOR: „Au plâns cu ei, i-au ajutat şi i-au cărat în braţele lor“     Ceremonie emoţionantă şi impresionantă la Catedrala Ortodoxă a Încoronării din Alba Iulia. Salvatorii eroi din Horea au primit, duminică, din partea Arhiepiscopului Irineu, cea mai mare distincţie acordată de Biserica Ortodoxă Română mirenilor: Crucea arhiepiscopală. Sute de credicioşi au participat la eveniment, iar, la final, i-au aplaudat şi felicitat pe cei care au găsit aeronava prăbuşită în Munţii Apuseni.

Moţii salvatori din Horea participă la înmormântarea pilotului Adrian Iovan Un număr de 11 localnici  din comuna Horea, implicaţi în acţiunea de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic produs luni în Munţii Apuseni, vor primi Crucea Arhiepiscopală, cea mai înaltă distincţie acordată mirenilor de către Arhiepiscopia de Alba Iulia.

Prima distincţie pentru salvatorii din Apuseni: Crucea Arhiepiscopală de la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia Un grup de 26 de locuitori ai comunei Horea, implicaţi în activitatea de căutare a avionului prăbuşit în masivul Petreasa, participă vineri, la Bucureşti, la slujba de înmormântare a pilotului Adrian Iovan.

Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni   Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp,  rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.

EXCLUSIV Marius Pop, salvator în Apuseni: „112 e de vină pentru întârzierea de peste două ore. Coordonatele erau greşite“  „Ne-am dus la Crucea lui Iancu de două ori şi nu era absolut nimic. Am pierdut mai mult de două ore. Ştiţi cum i-am găsit? Am aflat că i-au găsit un pădurar. Noi am sunat la 112, fiind cu nişte localnici de-acolo care cunoşteau persoana respectivă. Chiar şi aşa, localnicii nu ştiau sigur care pădurar era pentru că sunt mai mulţi în acea zonă. Am reuşit să luăm numele pădurarului, am sunat la 112 şi am luat legătura telefonică cu el. Acesta ne-a spus exact unde se află. El nu a avut nevoie de GPS să ne spună, dar precizia a fost de ordinul metrilor“. a declarat Marius Pop, pentru „Adevărul“.

Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant: „Este inimaginabil că în anul 2014 să cadă un avion şi să nu-l găsească timp de şase ore”  „E inadmisibil că au fost descoperiţi atât de târziu. Ei trebuiau descoperiţi cu câteva ore mai devreme. Unde sunt echipajele noastre ISU?”, a fost reacţia lui Victor Zota asupra eficienţei autorităţilor.

FOTO VIDEO Reportaj din Apuseni: filmul tragediei aviatice, în care sute de săteni au încercat să-l salveze pe pilotul Adrian Iovan şi pe ceilalţi răniţi
Centrul comunei Horea din judeţul Alba, aflată undeva în creierii munţilor Apuseni, la limita cu Clujul, era înainte de miezul nopţii o „tabără“ unde s-au adunat medici de la SMURD şi de pe ambulanţe, salvamontişti, pompieri, jandarmi, dar şi oameni din satele învecinate ca să îi găsească pe cei şapte pasageri ai avionul căzut în pădure.

FOTO EXCLUSIV Tragedia aviatică din Apuseni: Adrian Iovan şi o rezidentă au murit. Medicii din Cluj: ceilalţi cinci răniţi sunt internaţi la Terapie Intensivă. Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat, luni, în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, rezidenta din acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. La bord se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant. 

Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”. Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.

Cine a fost Adrian Iovan, pilotul care a murit în tragedia aviatică din Apuseni. Pilotul Adrian Iovan, în vărstă de 54 de ani, cel care a murit luni seară în urma unui accident de avion din Munţii Apuseni, avea la activ zeci de ani de zbor, fiind unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din România. Adrian Iovan hotărâse cu mai mulţi ani în urmă să efectueze curse private pentru a-şi suplini veniturile

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite