Monument al lui Avram Iancu, reparat în batjocură. Bustul este ridicat de un discipol al lui Constantin Brâncuşi

Monument al lui Avram Iancu, reparat în batjocură. Bustul este ridicat de un discipol al lui Constantin Brâncuşi

Lucrările la monumentul din Huedin au fost sistate prin ordinul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Cluj.

Monumentul lui Avram Iancu din oraşul clujean Huedin, operă a sculptorului Romulus Ladea, riscă să fie afectat din cauza unor lucrări de reabilitare care nu ţin cont de forma sa iniţială. Direcţia Judeţeană de Cultură Cluj şi Primăria Huedin au avizat lucrările de reparaţie, însă nu în forma în care au fost efectuate. Puşi în gardă, specialişii direcţiei au decis oprirea lucrărilor şi readucerea statuii în starea iniţială.

Ştiri pe aceeaşi temă

Până acum, plăcile de granit originale au fost acoperite cu sârmă şi tencuială armată care nu respectă proiectul iniţial. Cei care au semnalat situaţia sunt doi profesori de istorie din Huedin, Horea Matiş şi Cristian Filip.
 
Realizat în 1968 de Romulus Ladea, unul dintre foştii discipoli ai lui Brâncuşi, monumentul este dedicat lui Avram Iancu. Potrivit ziarulfaclia.ro, deşi proiectul tehnic şi autorizaţiile prevedeau clar ce fel de intervenţii trebuie realizate,  cei care au executat lucrările nu au ţinut cont de aceste aspecte, astfel că riscă să transforme acest simbol într-un kitsch.
 
Primarul Mircea Moroşan susţine că lucrările au fost efectuate la cererea clubului Rotary din Huedin. Reprezentanţii clubului Rotary au depus cererea însoţită de un aviz din partea Ministerului Culturii, departamentul Monumente istorice, mai spune Moroşan.
 
 
„Noi am primit o cerere din partea clubului Rotary pentru a reabilita statuia lui Avram Iancu. Dânşii au prezentat şi un aviz din partea Ministerului Culturii şi au asigurat finanţarea lucrării. Pe baza cererii şi a avizului de la minister, ne-am dat şi noi acordul. Apoi, am înţeles că au apărut problemele. Reprezentanţii firmei care se ocupă de reabilitare spun că e ceva temporar şi că au fost obligaţi să îmbrace soclul într-un material provizoriu pentru că n-au putut să demonteze statuia. Ulterior, pe soclu ar urma să monteze plăci de granit exact la fel ca cele originale”, a declarat primarul Huedinului pentru „Adevărul”. Acesta mai spune că doar reprezentanţii ministerului sunt în măsură să decidă dacă lucrările vor continua sau dacă firma care le execută va trebui să dea jos materialele folosite deja şi să readucă monumentul la forma sa iniţială.
 

Ce spune proiectantul general

 
În replică, Cristian Cozma, reprezentantul CDC Proiect SRL, proiectantul general al lucrărilor, susţine că modificările făcute se impuneau din cauza stării avansate de degradare în care se afla monumentul. 
 
„Ceea ce vedeţi în poze e doar situaţia intermediară a lucrărilor. La final, totul va arăta exact ca înainte. Până acum s-a făcut consolidarea soclului, care era foarte afectat. În momentul în care am început lucrările, am constatat că soclul era mai afectat decât se credea şi că apăruseră deja crăpături din cauza degradărilor produse în decursul timpului. A fost rezolvată problema rezistenţei, dar pentru asta a trebuit să punem tencuială armată, care are rolul de a lega pietrele existente şi de a le menţine. La final, vom aplica granit identic cu cel iniţial, iar monumentul şi soclul vor arăta exact ca la inaugurare”, spune Cozma.
 

Lucrările au fost sistate

 
„Adevărul” a stat de vorbă şi cu directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Cluj, Victor Cubleşan, reprezentant al Ministerului Culturii, direcţia Monumente. Cubleşan a confirmat că firma desemnată să se ocupe de monument nu a respectat proiectul aprobat de minister, dar spune că problemele pot fi încă remediate.
 
„Proiectul aprobat de Ministerul Culturii prevedea intervenţii de curăţare şi de întreţinere a statuii şi a soclului. În realitate, firma a trecut la lucrări de reabilitare extinsă şi nu ne-au anunţat că vor modifica soclul. Din primele discuţii, au motivat asta prin faptul că soclul era prea afectat şi au promis că la sfârşitul lucrării vor înlocui plăcile deteriorate de granit cu unele identice. Lucrările sunt avansate, dar se poate reveni şi se pot remedia eventualele probleme. Am cerut să oprească lucrările şi să readucă monumentul în starea sa iniţială, adică să dea jos materialele respective şi betonul”, a afirmat Cubleşan.
 
Dacă lucrările au fost sistate, Direcţia Judeţeană pentru Cultură aşteaptă alte variante din partea firmei care a efectuat până acum lucrările de restaurare. 
 
„Acum, ei au două variante. Dacă va fi să reia lucrările, fie vor demonta placajul de piatră şi vor scoate pietrele care mai pot fi refolosite, iar apoi le vor pune la loc, urmând să completeze cu alte pietre exact la fel, fie vor da jos statuia şi se vor ocupa serios de soclu, demontându-l piesă cu piesă. A doua variantă e mai costisitoare şi ar dura mai mult. Cert e că indiferent de metodă, noi le-am solicitat ca statuia să arate exact aşa cum era lainaugurare, în 1968. Asta înseamnă să se păstreze neschimbată inclusiv forma şi dimensiunea soclului, pentru că aşa cum ar fi vrut ei să-l facă, la final ar fi ajuns să avem un soclu mai mare. Ei au încercat să o ia pe o scurtătură, în condiţiile astea nu înţeleg de ce s-au înhămat la o treabă dacă nu o fac aşa cum trebuie”, a adăugat Cubleşan.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările