Mongolia vrea muncitori clujeni. Muncitorii clujeni nu vor Mongolia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domnul Ovidiu (stânga) şi Carol Şipoş ascultă prezentarea reprezentantului angajator
Domnul Ovidiu (stânga) şi Carol Şipoş ascultă prezentarea reprezentantului angajator

Salariile de 800-900 de euro în domeniul exploatării miniere nu au fost suficiente. Deşi au anunţat în  presă şi au lipit afişe prin oraş, reprezentanţii unei firme care căuta circa 70 de muncitori pentru a-i trimite la muncă în Mongolia s-au trezit că intervievează o singură persoană.

Reprezentanţii companiei susţin că au fost prost impresionaţi de muncitorii clujeni, care nici măcar nu au venit la interviuri, aşa că au de gând să îi cheme la muncă pe vecinii din Ucraina.

Joia şi vinerea trecută, reprezentanţii companiei mongole Altain Khuder LLC au aşteptat încrezători să stea de vorbă cu clujenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Deşi legislaţia română prevede că orice angajator sau firmă care plasează forţa de muncă în străinătate trebuie înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Ferencz Pach, reprezentant al unei firme din Ungaria care plasează forţă de muncă pentru Altain Khuder LLC, a explicat că timpul scurt nu i-a permis să anunţe autorităţile despre planurile sale de a angaja circa 60-75 de persoane pentru o exploatare de fier de suprafaţă din deşertul Gobi, Mongolia. „Avem nevoie de 90 de persoane, dar circa 10-15 am angajat deja din Ungaria. Dacă nu merge treaba în România, vom pleca şi Ucraina, să vedem cum stau lucrurile şi acolo”, a spus Pach.

Practic, societatea Altain Khuder LLC caută maşinişti, mecanici auto, tinichigii, lăcătuşi şi meserii conexe pentru instalarea şi mentenanţa aparaturii speciale, aflată la locul exploatării miniere. Potrivit paginii societăţii comerciale, mina de fier Tayan Nuur este cea mai apropiată mină de fier faţă de granţia cu China, iar producţia de minereu feros este prognozată pentru încă aproximativ 25-30 de ani.

Două cereri pentru 70 de locuri

La Cluj, numai Ovidiu, care de loc e din Dej, a ajuns la interviu. „N-am soţie, n-am copii, n-am nimic care să mă ţină aici. Am văzut afişul în gară şi vreau să văd cum stă treaba. Eu sunt lăcătuş de profesie, numai că am mai păţit-o cu firmele din străinătate. Acuma mi-au tras ţeapă nişte oameni cu o plecare în Olanda, la centralele eoliene”, spune resemnat domnul Ovidiu, în timp ce ascultă detalii legate de exploatarea de suprafaţă din Mongolia.

Salariile pe care mongolii le oferă pleacă de undeva de pe la 3.700-3.800 de lei, corelaţi în dolari, urmând ca, pe lângă bani, angajaţii să primească trei mese pe zi şi cazare, asistenţă pentru obţinerea vizei pentru Mongolia, dar şi bani de avion. „În cazul în care vom decide să cerem întreruperea contractului pentru indisciplină sau pentru că salariatul nu face faţă, doar atunci vom impune reţinerea contravalorii transportului, altfel nu vom percepe nici o taxă”, a explicat Ferencz Pach.

Pe lângă Ovidiu, deocamdată pe lista de plecare ar mai fi Carol Şipoş, şi el lăcătuş din Dej, angajat în urma interviului din oraşul natal. „Am dat anunţuri în presa scrisă, am avut reclamă şi la radio şi am mai lipit eu afişe prin gară şi prin oraş, dar chiar aşa, să nu vină chiar nimeni, nu ne-am aşteptat”, a mai spus Ferencz Pach. Reprezentanţii angajatorului au plecat din România la sfârşitul săptămânii trecute, dar au anunţat că vor reveni dacă vor exista cereri din Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite