Moise Guran, acuzat de „plagiat” de o firmă clujeană. Aplicaţia de ştiri „a pornit din spirit de imitaţie neconcurenţial”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Proiectul Biziday a pornit dintr-un spirit de imitaţie neconcurenţial şi a sfârşit într-o involuţie tehnologică care nu a livrat nici 10% din ceea ce a promis”, susţin reprezentanţii unei firme din Cluj-Napoca, care a dezvoltat o aplicaţie asemănătoare în 2013. Zetta Cloud a obţinut o finanţare de 50.000 de euro de la Google pentru aplicaţia ştirli.ro.

Jurnalistul Moise Guran a lansat, la finalul săptămânii trecute, la Cluj-Napoca, aplicaţia de ştiri Biziday.  La doar câteva zile de la lansare, o firmă clujeană, Zetta Cloud, care a realizat în 2013, aplicaţia asemănătoare ştirli.ro, finanţată de Google, îl acuză pe Moise Guran de „imitaţie neconcurenţială”.    

„Merită instalată aplicaţia Biziday a lui Moise Guran? Răspunsul nostru sincer şi obiectiv este: NU! Şi nu pentru că suntem creatorii aplicaţiei „concurente” Ştirili, ci pentru că proiectul Biziday a pornit dintr-un spirit de imitaţie neconcurenţial şi a sfârşit într-o involuţie tehnologică care nu a livrat nici 10% din ceea ce a promis”, se arată într-o postare pe blogul firmei clujene Zetta Cloud, care a realizat ştirli.ro, o aplicaţie de ştiri similară cu cea lansată de jurnalistul Moise Guran. Aplicaţia clujenilor, finanţată de Google cu 50.000 de euro,  a fost lansată în 2013 .  

Bătălia aplicaţiilor

Într-o postare pe blogul firmei clujene intitulată „BĂTĂLIA APLICAŢIILOR DE CITIT ŞTIRI – Ştirili vs. Biziday”, se face o comparaţie între cele două aplicaţii: „În iunie 2016 jurnalistul Digi24 Moise Guran a devenit foarte entuziasmat de proiectului unui startup clujean, care promitea să creeze primul algoritm din lume de determinare a nivelului de încredere al ştirilor online. Proiectul celor de la Zetta Cloud, finanţat printr-un grant al Google DNI, a fost popularizat în mod surprinzător chiar la Digi24, printr-un material video. Ceea ce în mod normal trebuia să devină un subiect interesant pentru emisiunea lui Moise Guran, axată pe subiecte financiare şi de business românesc, a devenit însă o idee de business pentru dl. Guran care, aflându-se apoi liber de contract la Digi24, a promis cititorilor săi extremi de fideli că va lansa o aplicaţie care va filtra ştirile false şi clickbait-ul, livrând utilizatorilor ştiri personalizate. Adică exact ce va face algoritmul TrustServista (www.trustservista.com) încă în curs de realizare şi aplicaţia Ştirili, lansată de Zetta Cloud încă din anul 2013, aplicaţie de filtrat şi citit ştiri unică în România.”

„Doar un agregator de ştiri”

„Aplicaţia Biziday a fost lansată, printr-o nouă coincidenţă, chiar la Cluj-Napoca, acum câteva zile. Lansarea a fost precedată de un “statement of work” al lui Moise Guran, care descria în detaliu funcţionalităţile aplicaţiei şi modul în care va revoluţiona mediul online din România: „Am instalat şi noi cu nerăbdare şi emoţie aplicaţia Biziday, pentru a înţelege cum o idee- concept pe care am pus-o noi în practică în anul 2013 a fost implementată de echipa unui adevărat monstru sacru al presei din România. Analiza în detaliu o puteţi vedea mai jos. Este genul de analiză de tip “Competitive Analysis” pe care orice firmă o face concurenţei şi care are menirea de a genera noi idei, de a te face să creezi ceva mai bun ca şi competitorii tăi, de a oferi utilizatorilor o experienţă unică, fidelizându-i.  

Din păcate pentru cititorii de ştiri online din România, Biziday este doar un agregator de ştiri şi nimic mai mult. Fără unele funcţionalităţi de bază (ştiri fără poze? în anul 2016?), fără niciun fel de control (de unde vin ştirile, pot să adaug eu surse, pot să blochez?), fără chiar a avea data publicarii ştirilor (sunt de azi, de ieri, de acum un an? urmează ştiri fără titlu?), însă cu o alertă de cutremur (foarte util când citiţi ştiri în Vrancea!), aplicaţia Biziday promite multe – prin vocea lui Moise Guran – dar livrează mai nimic. Măcar un agregator de ştiri îţi permite să adaugi propriile surse, nu îţi livrează doar ştiri de la 5 (cinci!) publicaţii, aşa cum am primit noi timp de două zile cât am testat aplicaţia! Ştim desigur că se ascund acolo şi ştiri locale, dar a trebuit să le căutam cu abnegaţie pentru a le găsi, chiar şi cu setarea de localizare geografică activată.”

Moise Guran „nu a dorit să stea de vorbă cu noi”

„Sperăm sincer ca Biziday să devină totuşi ceea ce a promis. Datorează asta cititorilor fideli ai lui Moise Guran, care au aşteptat cu nerăbdare o aplicaţie diferită, inovativă, unică, şi au primit “decât” un fleac. 

P.S.: Nici dl. Moise Guran şi nici vreun membru al echipei sale nu a dorit să stea de vorbă cu noi, Zetta Cloud. Vroiam să îi împărtăşim din experienţa noastră din domeniu şi a-i pune la dispoziţie un roadmap al aplicaţiei pe care noi nu am mai apucat să îl implementăm, din cauza că suntem focusaţi pe alte proiecte cu public ţintă global. Sincer, ne-ar fi plăcut o colaborare cu Biziday pentru această aplicaţie. Am încercat pe mail, Facebook, comentarii pe site… nimic. Cum ar spune un clasic in viaţă: “Ghinion!”, pentru echipa Biziday, desigur.”, se arată în postare. Vedeţi întreaga analiză aici. 

Reacţia lui Moise Guran: „Nu comentez”

Contactat de reporterul „Adevărul”, Moise Guran a susţinut că nu doreşte să comenteze acuzaţiile care i-au fost aduse. 

Guran: „Nici BBC şi CNN nu s-au gândit să facă ceea ce ne-am gândit noi”

„Cine s-a uitat astăzi la aplicaţia Biziday şi a zis, ok, e un alt agregator de ştiri, a văzut doar 10% din această aplicaţie (...) Este o aplicaţie de ştiri, dar într-un alt sens decât sunt toate celelalte aplicaţii de ştiri din România. Şi vreţi să vă spun ceva, am aplicaţii de la CNN şi BBC şi nu numai, nici ei nu fac ceea ce ne-am gândit noi să facem. Vor face. Toţi vor face. Eu nu spun că am inventat apa fiartă, ci doar că am găsit o cale şi mi se pare mie că spre aia merge această lume. Putem fi cu un pas înaintea altora, dar acest lucru nu e relevant pentru mine. Îmi doresc ca toată lumea să facă aplicaţii de ştiri, cu condiţia să dea ştiri. Cu condiţia să nu le folosească pentru manipulare. Sunt în momentul de faţă aplicaţii de ştiri care te trimit către siteuri unde citeşti o opinie. Aplicaţia biziday îţi aduce doar ştiri. Pur şi simplu”, a susţinut Moise Guran joia trecută, cu ocazia lansării aplicaţiei la Cluj-Napoca.  

Pe siteul biziday.ro, jurnalistul explică principalele caracteristici ale aplicaţiei: „Când o veţi deschide prima dată veţi găsi un agregator de ştiri. Am apreciat că aproximativ 10% dintre utilizatorii de ştiri încă mai citesc ştiri dimineaţa la cafea, în tramvai, în maşină, la cozile lungi de la semafor, poate. Aceia nu vor fi dezamăgiţi. E un agregator special, aduce titluri sintetice, din care înţelegi toată ştirea, fără a mai fi nevoit să o deschizi dacă nu te interesează. Ăsta e primul lucru diferit. Nu ne interesează traficul, n-avem ce face cu el şi, oricum, dacă dai click, linkul nu te duce către siteul Biziday, ci către siteul care a generat ştirea. Care nu e însă orice site, ci este unul de încredere, selectat de noi. Nu e nici măcar primul site care a dat ştirea, este cel care a construit-o cel mai bine, cu detalii, context, etc. În felul acesta aducem trafic (implicit finanţare) siteurilor de ştiri care merită asta, care plătesc reporteri şi care respectă o etică. Este posibil ca în anumite cazuri noi, cei de la Biziday, să avem mai multe informaţii despre un subiect, decât jurnaliştii care scriu despre el. O să descoperiţi siteuri locale între furnizorii de ştiri, credeţi-mă, ele au cea mai mare nevoie de finanţare curată.”

Aplicaţie fără poze, dar cu notificări

Guran a explicat că aplicaţia nu va folosi poze doar atunci când acest lucru este relevant: „Putem încărca poze dar am considerat că v-am creşte inutil şi consumul de internet şi pe cel de baterie şi spaţiul de stocare. Aplicaţia e pentru toată lumea, chiar şi pentru cei care nu au bani pentru un abonament scump, cu mult trafic de internet. Veţi vedea poze atunci când ele chiar vor avea un sens. De exemplu poza unui copil pierdut/dispărut, transmisă într-o anumită zonă geografică, parcă ar avea sens, nu?”

Aplicaţia transmite notificări. „Problema cu notificările telefonului este că sunt intruzive. Te deranjează, te pot trezi noaptea, când nu vrei, oroare! De aceea, a trebuit să le reinventăm cumva. 99% dintre notificările transmise de aplicaţia Biziday sunt silenţioase. Nu fac decât să aprindă ecranul. Dacă dormi, nu o să te trezeşti. Dacă vrem să te trezim îţi trimitem o alertă galbenă sau roşie. Cum, însă, am decis că nu vrem niciodată să te facem să regreţi că ai primit alertă Biziday, nu o să-ţi dăm alerte galbene noaptea sau în weekend. O să-ţi dăm doar alerte roşii, iar alea nu vin decât în două situaţii… Prima e cea în care ne invadează ruşii, ne loveşte un meteorit, începe un război nuclear, sau alte situaţii de Doamne-fereşte. Noaptea nu vă vom trezi în alte situaţii. Ziua e altă discuţie… Adică, de exemplu, căderea guvernului ar fi o situaţie în care aţi putea primi alertă roşie. În alte situaţii de pericol sau urgenţă, ziua veţi primi alertă galbenă. Dar nu vom da niciodată alertă galbenă noaptea şi ne vom strădui să nu emitem astfel de alerte nici în weekend. Utilizatorii de pe alte continente decât cel european sunt rugaţi să îşi închidă manual alertele galbene din Meniul de Notificări (pot apărea probleme legate de fusul orar). A doua situaţie în care vom emite un tip de alertă roşie este cea a unui cutremur de intensitate mare. Vorba vine, nu o dăm noi, o dă Institutul pentru Fizica Pământului.”

Scopul aplicaţiei

„Nu uitaţi, facem asta pentru a vă asigura informarea rapidă (în timp real), sintetică, în legătură cu cele mai importante evenimente. În timp, altfel veţi privi lumea, altfel veţi putea diferenţia minciuna de adevăr. Veţi privi cu mai mult scepticism ceea ce vedeţi la televizor, s-ar putea să vă pară inutile jurnalele de ştiri (unele dintre ele) ba chiar şi dezbaterile le veţi privi cu un alt ochi. În acelaşi timp, veţi face audienţă celor mai curate site-uri de ştiri din România, ajutându-le astfel să îşi plătească reporterii şi să facă lucruri serioase, supravieţuind concurenţei făcute de clickbait, de presa de propagandă politică sau de mercenariatul jurnalistic”, mai explică jurnalistul. 

Citeşte şi

De ce a plecat Moise Guran de la Digi24: „Nu se mai poate salva nimic din generaţia părinţilor mei, pentru că sunt legaţi de televizorul ăla“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite