Model pentru România: cum a învins Israel pandemia. „Mai puţine restricţii şi mult mai multe vaccinuri şi teste”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Israelul este pe cale să învingă pandemia. FOTO Jerusalem Post
Israelul este pe cale să învingă pandemia. FOTO Jerusalem Post

Israel este campioana vaccinării, la aproximativ patru luni de când a demarat campania de imunizare a populaţiei. Rezultatele au început să se vadă, iar rata deceselor şi a îmbolnăvirilor a scăzut cu peste 90%, după un vârf în ianuarie.

Israel pare că a învins definitiv pandemia. A spus-o recent şi ministrul israelian al Sănătăţii, Yuli Edelstein. Acesta a declarat pentru Jerusalem Post că vremurile dificile s-au dus şi a anunţat că restricţiile vor continua să fie ridicate treptat. ”Cu toată precauţia, încep să cred că nu ne mai întoarcem înapoi”, a afimat acesta. 

Iar cifrele sunt de partea sa. Potrivit sursei citate,  numărul deceselor a scăzut cu 91%, iar cel al îmbolnăvirilor, cu 86%. Nu în ultimul rând, numărul pacienţilor trecuţi de 60 de ani cu forme grave ale bolii este cu 73% mai mic decât în ianuarie, conform datelor prezentate de Institutul de Ştiinţă Weizmann.

Raul David, un medic israelian cu origini române, spune că vaccinurile au făcut diferenţa. El a explicat care au fost atuurile micului stat din Orientul Mijlociu în lupta cu pandemia şi ce ar putea să înveţe alte state, inclusiv România, din acest succes. 

Ingredientele unui succes major

„În primul rând trebuie neapărat să spunem şi că aici campania de vaccinare a fost începută devreme, în timp ce alţii încă negociaau contracte cu producătorii sau analizau la nesfârşit vaccinurile. Cred că a fost o strategie eficientă, pentru că Israel a început vaccinând populaţia îmbătrânită şi pe cei predispuşi să facă şi complicaţii şi nu s-a sărit peste rând aşa cum s-a făcut în alte locuri”, spune David. 

Însă campania de vaccinare nu putea să fie un succes fără o promovare pe măsură. Promovare care, constată medicul cu surprindere, e inexistentă în România.

„În Israel avem o campanie pe limba oamenilor. Înţeleg că în România apar la televizor încă feţele alea acre ale unor medici care vorbesc într-un limbaj de lemn şi mai mult îi sperie pe oameni. EI bine, în Israel s-a evitat asta, s-a mers mers tocmai pe ideea de a nu crea panică şi de a explica totul populaţiei într-un limbaj cât mai accesibil”, mai spune el.

În opinia sa, vaccinarea şi testările au făcut ca Israel să performeze. „A fost o campanie reuşită de vaccinare, rezultatele se văd şi nu pot fi negate nici de antivaccinişti. Foarte importante au fost şi testările. Sigur că în Israel a fost şi lockdown, dar eficienţa acestui lockdown e discutabilă şi se vede că în alte ţări, cum ar fi Austria sau Olanda, lockdown-ul nu a ajutat cu nimic nefiind dublat de o campania de vaccinare serioasă. Dacă ar fi să recomand ceva ar fi mai puţine restricţii, că oamenii au obosit deja şi au ajuns la capătul puterilor, e imposibil să mai îndure atâtea. Mai puţine restricţii, mai multe teste şi mai multe vaccinuri. Asta e cheia spre victorie în lupta cu pandemia”, a mai adăugat medicul.

Vă mai recomandăm şi

 

De ce avem la fel de mulţi pacienţi la ATI ca atunci când erau zilnic 10.000 de noi cazuri de COVID-19

Mărturia unui tânăr israelian cu origini din România aflat în prima linie a luptei cu noul coronavirus. „E o boală perversă, loveşte unde şi când te aştepţi mai puţin“

 

EXCLUSIV Când scăpăm de pandemie: prognozele a patru experţi de talie mondială 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite