Mobilă şi termopane produse de Universitatea Tehnică din Cluj

Mobilă şi termopane produse de Universitatea Tehnică din Cluj

Angajaţii atelierului-şcoala al UTCN fac acum mobilă pentru rectorat

Universitatea Tehnică din Cluj produce nu doar din studenţi, ci şi mobilă şi termopane. Cele două ateliere de practică funcţionează pe strada Dorobanţilor şi sunt atât de solicitate, încât vor avea de lucru ani întregi de acum înainte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Studenţii de la facultăţile de profil mecanic pot să îşi facă practica în cele două ateliere de mobilă şi termopane pe care Universitatea Tehnică le are. „Studenţii doar văd cum funcţionează utilajele şi mai dau o mână de ajutor pe colo-colo, nu lucrează efectiv. Pentru asta avem oameni specializaţi angajaţi“, a declarat prof.  Tiberiu Rus, prorector al UTCN.

Comenzi pe bandă rulantă
Palul folosit pentru realizarea mobilierului este cumpărat la licitaţie, apoi debitat la dimensiuni chiar în micul atelier în care lucrează 15 angajaţi. „Funcţionăm de doi ani în acest regim. Utilajele pentru prelucarea lemnului le-am cumpărat cu bani de la Ministerul Educaţiei“, spune prorectorul Tiberiu Rus. Investiţia a costat 150.000 de lei.
„Este aur curat pentru universitate, atelierul ăsta“, spune Ion Mureşan, şeful atelierului de tâmplărie şi mobilier.  Deocamdată, atelierul produce mobilă doar pentru uzul universităţii. „Avem comenzi pe 6 luni de acum încolo. Practic, vrem să schimbăm tot mobilierul vechi din universitate“, a mai spus prorectorul. Universitatea are chiar un designer care concepe mobila, dar şi o echipă care montează mobilierul produs în atelierul propriu.  Practic, şi noul sediu al UTCN, fost bancă Dacia Felix, va fi mobilat tot cu producţia internă. 

După lemn, şi termopane
Tot în curtea de pe strada Dorobanţilor funcţioneză şi atelierul de termopane. Acolo sunt produse ferestre cu profil de PVC, dar şi din aluminiu. Şi acestea vor fi folosite pentru a schimba tâmplăria la toate clădirile universităţii, de la săli de curs până la cămine. „Mai scutim o cheltuială“, spune prorectorul Rus. Tot el, însă, admite că va veni vremea în care comenzile interne se vor epuiza. Atunci atelierul ar putea executa comenzi şi pentru terţe persoane sau firme şi, în consecinţă, ar putea obţine profit.

Bere „Student“ la USAMV
Şi alte univesrităţi clujene mai au ateliere de practică pentru studenţi, care au şi producţie proprie. De exemplu, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medinică Veterinară are propria fabrică de bere, unde este produsă berea „Student“. În acest caz, însă, studenţii sunt cei care fac, efectiv, berea, nu doar privesc procesul de producţie sau o „degustă“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările