Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, condamnat că a luat mită din tăierea ilegală a pădurilor, a fost reangajat şi coordonează activitatea de reîmpădurire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Mariş răspunde de reîmpădurirea zonelor din a căror defrişare ilegală a făcut bani.
Traian Mariş răspunde de reîmpădurirea zonelor din a căror defrişare ilegală a făcut bani.

Traian Mariş, fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj care a fost condamnat, la începutul lui iulie, la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită, a fost reangajat la instituţie. În condiţiile în care procurorii l-au acuzat că  a făcut bani din tăierile ilegale de pădure, el este însărcinat acum cu coordonarea activităţii de reîmpădurire la Ocolul Silvic Gilău.

Traian Mariş a fost reîncadrat la Direcţia Silvică Cluj la puţin timp după ce a fost eliberat din arest preventiv, undeva la începutul lunii iulie. Actualul Director al Direcţiei Silvice Cluj, Dorel Oros, a explicat pentru “Adevărul”:  “Conform Codului Muncii, domnul Mariş a avut contractul de muncă suspendat pe timpul cânt a fost cercetat şi s-a aflat în arest preventiv.  În momentul când a fost eliberat şi sentinţa nu îi interzice dreptul la muncă, el a putut să se întoarcă la instituţie. El a făcut o cerere de reîncadrare şi l-am desemnat  pe un post de execuţie fără gestiune. Nu puteam să-i refuz acest drept, pentru că în orice instanţă din România el ar fi câştigat procesul împotriva Direcţiei”. 

A făcut bani din defrişări ilegale, iar acum se ocupă de reîmpăduriri 

Judecătorul Tribunalului Cluj a reţinut în motivarea sentinţei împotriva lui Mariş că: „în cadrul Direcţiei Silvice se practica strângerea de «cotizaţii» în stil mafiot. Plăţile par să fie făcute pentru asigurarea posturilor şi acoperirea furturilor de material lemnos, activităţi ilicite, în care s-ar părea că sunt implicaţi majoritatea angajaţilor. Toate au fost făcute, evident, sub «oblăduirea» şi «protecţia» inculpatului, persoana care ar trebui să vegheze la respectarea strictă a normelor legale.” Deşi a fost capul unui sistem piramidal mafiot de şpagă, Mariş a fost rîncadrat pe un post de inginer silvic coordonator la împăduriri şi regenerări la Ocolul Silvic Gilău, ocol pe care l-a condus înainte de a fi numit şef al regiei.   “Fişa postului arată că e coordonator la împăduriri şi regenerări, adică se ocupă de producerea materialului săditor, de împăduririâ, de întreţinere, de evaluarea coeficientului de pirindere a puieţilor, de completări până ce plantaţia devine o pădure mică. În mare, el se ocupă de totul de la a crea de la sămânţă până la transformarea plantaţiei în pădure”, a precizat noul director al Direcţiei Silvice. În ciuda denumirii postului, de coordonator, Dorel Oros a precizat că Mariş nu are oameni în subordine şi nici gestiune. @E un post temporar până la terminarea procesului@, a mai spus directorul. 

Acuzat că a luat mită 10.000 de lei 

Traian Mariş, fostul director al Direcţiei Silvice, a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, a precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, Petru Urs. El are un termen de încercare de 5 ani şi 10 luni. Mariş a fost acuzat că a primit mită  10.000 de lei, de la doi subalterni, pentru a le asigura stabilitatea posturilor şi rezultatele favorabile la controalele periodice. El a fost arestat preventiv, la 15 aprilie, după  ce cei doi pădurari l-au denunţat. În momentul reţinerii, anchetatorii au descoperit asupra lui Mariş cei 10.000 de lei, marcaţi anterior de procurorii DNA. Mariş a recunoscut acuzaţiile care i-au fost aduse. 

Citeşte şi 

Piramida şpăgii la Direcţia Silvică Cluj. De la ultimul pădurar până la şefii de ocoale silvice, toţi plăteau 20.000 de euro pe an pentru protecţie

Cum susţine mafia lemnului din Cluj “mafia” politică. O parte din mita luată de şefii Romsilva ajungea la partide

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite