Mircea Geoană: „România va beneficia de aceeaşi protecţie NATO ca Germania. Prezenţa militară va fi semnificativă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană a vorbit la UBB despre rolul NATO în modernizarea României. FOTO: Remus Florescu
Mircea Geoană a vorbit la UBB despre rolul NATO în modernizarea României. FOTO: Remus Florescu

România şi ţările NATO din flancul estiv vor beneficia de aceeaşi protecţie din partea NATO precum ţările din Vest, a susţinut secretarul adjunct NATO, Mircea Geoană, care a fost prezent la o dezbatere în cadrul UBB. El a mai precizat că NATO va aduce în România forţe militare semnificative, având în vedere războiul burtal din Ucraina.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu Institutul Aspen România, a organizat,astăzi, în Auditorium Maximum al UBB, dezbaterea cu tema „Rolul NATO şi al Uniunii Europene în modernizarea României”, dintre rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, şi secretarul adjunct NATO şi preşedinte fondator al Institutului Aspen,   Mircea Geoană.

În cadrul dezbaterii Mircea Geoană a anunţat veşti bune pentru România: „Din punct de vedere militar şi de securitate, România va avea, din cauza politicii agresive a Rusiei, aceeaşi calitate a securităţii precum o are Germania sau Belgia. Nu va fi niciun fel de diferenţă între ceea ce are NATO pe flancul vestic şi ceea ce va avea NATO pe flancul de est”. 

Geoană a explicat geneza prezenţei NATO pe frontul estic: „Înainte de extinderea NATO, prin summitul de la Madrid, 1997, s-a semnat în prezenţa preşedintelui Federaţiei ruse, actul fondator NATO-Federaţia Rusă. Acolo se stipula, expres, că Federaţia Rusă îşi asumă oblgaţia să respecte integritatea teritorială a vecinilor, să nu ameninţe sau să nu folosească forţa împotriva acestora. Nu în ultimul rând, Rusia a acceptat libertatea ca fiecare stat european să-şi aleagă direcţia de politică externă şi politica de alianţe pe care-l doreşte. Este actul în vigoare şi acum”. În contrapartidă, NATO, în faţa unei Rusii neagresive, îşi lua obligaţia să nu amplaseze în flancul estic, în noile ţări membre NATO, prezenţe permanente semnificative, pentru că nu se justifica acest lucru. „După atâţia ani de zile, Rusia e un actor agresiv şi imprevizibil, astfel că acel act a fost golit de obligaţii în urma acestui război barbar împotriva Ucrainei. Astfel, obligaţiile NATO nu mai există, astfel că avem obligaţia să asigurăm securitatea aliaţilor din flancul de est”.   

Veşti bune pentru România

Geoană a mai precizat că din perspectiva NATO niciun domeniu, maritim, terestru, aerian, cibernetic sau spaţial nu rămân descoperite: „Noi ne uităm la securitatea tuturor aliaţilor într-o logică de 360 de grade şi într-o logică transversală. De aceea şi prezenţa în Marea Neagră şi modul în care ne vom lua măsuri speciale de suplimentare în ceea ce priveşte apărarea anti-rachetă, măsuri suplimentare de intelligence, recunoaştere şi supraveghere. Vom face ca ţările membre NATO din Marea Neagră să fie perfect protejate, chiar în condiţiile mai speciale pe care Marea Neagră le prezintă”.

  

Adjunctul secretarului general al NATO a mai precizat că summitul NATO Madrid, care va avea loc peste câteva zile, va veni cu veşti bune pentru România.

„Va fi un summit istoric cu profunde valenţe transformatoare. Ne vom apleca asupra întăririi NATO pe flancul estic. Vineri vom anunţa şi dimensiunea şi contribuţiile specifice pe care ceilalţi aliaţi o vor aduce. Va fi un summit în care vom adopta conceptul strategic. Anticipez că regiunea Mării Negre va fi reflectată în mod semnificativ, pentru că este o regiunea de importanţă strategică vitală pentru NATO. Aştetptăm cu plăcere prezenţa preşedintelui Zelenski. Ne bucurăm pentru vestea excepţională prin care Ucraina şi Republica Moldova primesc o perspectivă şi un statut de candidat la integrarea europeană. În premieră în istoria NATO, liderii Japoniei, Australiei, Noii Zeelande şi Coreei de Sud vor fi  prezenţi la summit. Este un summit extrem de important. Sunt veşti bune pentru România, pentru NATO, pentru relaţia transatlantică, sunt veşti bune pentru Ucraina şi sperăm să fie veşti rele pentru Federaţia Rusă”, a explicat Geoană. 

Un război îndelungat în Ucraina 

Geoană a susţinut că anticipează un conflict de lungă durată în Ucraina: „Va fi un război de lungă durată în care pierderile de ambele părţi continuă să fie semnificative, un război dominat de artilerie şi mici mişcări de trupe, avans, repliere. De ambele părţi nu există suficientă forţă pentru ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv pe terenul de luptă”. Geoană anticipează că vor avea în continuare pierderi umane, foarte multă violenţă, atrocităţi, violenţă sexuală, deportări forţate de ucraineni către gulagurile ruseşti, curăţare etnică în teritoriile ocupate. 

Adjunctul secretarului general al NATO a susţinut că nu simte „oboseala politică” a ţărilor din Occident în ceea ce priveşte ajutorul acordat Ucrainei. 

Vă mai recomandăm: 

Când şi unde se va da cel mai important test al alianţei anti-Putin. De asta depinde major strategia NATO 

Expert în securitate de la Washington despre următoarea ţintă a Rusiei: „Cea mai vulnerabilă e Republica Moldova” 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite