Ministrul Turismului a explicat cum s-a făcut România de ruşine cu documentarele “Wild Carpathia”

Ministrul Turismului a explicat cum s-a făcut România de ruşine cu documentarele “Wild Carpathia”

Trilogia Wild Carpathia a fost difuzată pe Travel Chanell

Primul episod din seria "Wild Carpathia", care a fost donat de Prinţul Charles, trebuia continuat cu două episoade realizate de Ministerul Turismului. În ciuda faptului că exista finanţare de la UE pentru proiect, ministrul pentru IMM-uri şi Turism, Maria Grapini, a aflat în martie la târgul de la Berlin că România a întârziat doi ani cu realizarea celor două episoade. Dezvăluirea a fost făcut la Cluj, la o întâlnire cu operatorii de turism.

Ştiri pe aceeaşi temă

Grapini a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, că primul episod din miniseria "Wild Carpathia" a fost donat de Prinţul Charles, iar România trebuia să facă, contra cost, episoadele doi şi trei. Cu toate că acestea urmau să fie făcute din fonduri europene, România a întârziat cu cele două episoade. "Şi în domeniul turismului, vreau să vă spun că am reuşit să facem un proiect foarte important, şi anume acele trei episoade cu «Wild Carpathia». Când l-am lansat şi în România şi la Londra, filmul a fost de mare succes, specialiştii spun că este cea mai bună trilogie de prezentare. A fost o chestiune şi de a scoate dintr-un impas România ca imagine pentru că se făcuse primul episod cu prinţul Charles, în înţelegere cu România, că primul episod îl donează el şi noi să facem contra cost episoadele doi şi trei. M-a luat prin surprindere când m-am dus la târgul din martie, anul acesta, la Berlin şi producătorul de la «Wild Carpathia» a venit şi mi-a spus că, de doi ani, nu s-au mai făcut cele cu plată. Adică un fel de şmecherie românească, mi-ai făcut tu gratuit primul episod, dar nu le mai fac pe cele două", a spus Maria Grapini
 
România făcută de ruşine
 
"Sigur că mi-a fost ruşine, m-am întâlnit cu unul dintre consilierii prinţului Charles, m-am întâlnit cu ambasadorul nostru şi am zis că trebuie scoatem România din impasul ăsta. I-am chemat la Bucureşti, a fost timp foarte scurt, la lansarea de la Bucureşti, prinţul Charles mi-a mulţumit prin intermediul ambasadorului Marii Britanii, am deblocat proiectul, banii erau de la UE, deci, culmea, nu erau de la buget, şi am făcut cele două episoade în câteva luni, ca să nu ne facem de ruşine că iată, nu ne-am ţinut de un proiect", a declarat Maria Grapini. Ea a precizat că în prezent filmele rulează în 21 de ţări şi sunt promovate şi de cei opt ambasadori ai turismului românesc, iar impactul este foarte bun.
 
Trilogia Wild Carpathia
 
Fiecare film din miniserie are 47 de minute. Primul episod al miniseriei "Wild Carpathia" a fost lansat în octombrie 2011, cel de-al doilea, în septembrie 2013, iar cel de-al treilea, la începutul acestei luni, la Bucureşti, toate fiind difuzate pe Travel Channel.
Prima parte a documentarului "Wild Carpathia", cu o durată de o oră, a prezentat munţii spectaculoşi (Carpaţii Occidentali - Munţii Apuseni) şi pădurile seculare ale Transilvaniei. Partea a doua, "Wild Carpathia - From the Mountains To The Sea", este o călătorie de la Porţile de Fier până în Delta Dunării, care va include prezentarea unor locuri de pe Valea Oltului, a Munţilor Făgăraş, a Castelului Peleş şi a mănăstirii Cozia. De asemenea, documentarul include şi prezentarea unor localităţi din Delta Dunării. Cea de-a treia parte a seriei "Wild Carpathia" include un interviu cu prinţul Charles, prin care acesta îşi manifestă dorinţa de a ajuta România să-şi conserve moştenirea culturală rurală. Ministrul Maria Grapini a participat, vineri, la o reuniune cu agenţi economici şi cu operatori de turism din judeţul Cluj.
 
Citeşte şi 
 

Clujul, într-un top al oraşelor de artă prezentat de New York Times

EXCLUSIV Manager cultural de pe băncile liceului. Un tânăr clujean scoate o revistă internaţională de ceramică care are abonaţi de pe toate continentele

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: