Ministerul Finanţelor a aprobat ajutorul de stat pentru compania Bosch de la Jucu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor a aprobat, săptămâna trecută, acordarea de ajutor de stat pentru compania Bosch, în valoare de 30 de milioane de euro, a anunţat marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Potrivit lui Alin Tişe, în urma aprobării ajutoarelor de stat, din punct de vedere al investiţiei, venirea companiei Bosch la Jucu devine sigură. Potrivit lui Tişe, la vară se vor începe lucrările la halele companiei, urmând ca în toamnă să poată fi dată în funcţiune fabrica.

„Ministerul Finanţelor a aprobat acordarea de ajutor de stat pentru compania Bosch. Este vorba de 30 milioane de euro. Concret, Tetarom urmează să primească toate informaţiile, dar din punctd e vedere al investiţiei, ea devine una sigură. Acordarea ajutorului de stat nu era certă, contractul exista, dar acuma nu mai există niciun obstacol ca să se înceapă lucrările la acest obiectiv", a declarat  Alin Tişe.

Potrivit preşedintelui CJ Cluj, ajutorul de stat pentru compania Bosch constă în scutiri, eşalonări, taxe reduse la importuri-exporturi. „Mă bucur pentru oamenii care vor găsi loc de muncă acolo, va menţine şomajul la cifre mici. Când o companie importantă se stabileşte în zona Clujului, acea zonă devină atractivă şi pentru ceilalţi investitori", a mai adăugat Tişe.

Compania Bosch va ocupa 21 de hectare în parcul industrial Tetarom din Jucu, de unde Nokia a plecat vara trecută. La fabrica de aici se vor produce scule electrice pentru grădină, scule electrice profesionale, piese auto şi elemente de tehnologie industrială. Valoarea investiţiei la Bosch este în jur de 70 de milioane de euro. Numărul de salariaţi va fi, de asemenea, acelaşi, adică 2.000 de angajaţi. În ceea ce priveşte terenul, compania finlandeză Nokia a concesionat 90 de hectare (din care a folosit numai 14 hectare pentru fabrica de la Jucu), în timp ce Bosch a obţinut doar 21 de hectare.

Dacă Nokia a plecat fără a plăti vreo despăgubire, la Bosch situaţia este diferită. „Bosch trebuie să stea la Cluj minimum şapte ani şi să facă investiţia de 70-80 de milioane de euro în două etape. Etapa întâi trebuie finalizată până în 2013, iar cea de-a doua până în 2015. Dacă pleacă înainte de 2019, Bosch va trebui să plătească despăgubiri doi ani sau să găsească un alt investitor" a precizat Tişe.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite