Milionarul clujean care căpuşa CFR se lăuda că pune directori în Guvernul Ponta. Călin Mitică, acuzat că l-a mituit pe directorul Salrom, un membru PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călin Mitică, omul de afaceri clujean cu o avere de 12 milioane de euro, a fost arestat la domiciliu într-un dosar de corupţie. În referatul DNA se arată că el ar fi primit foloase necuvenite pentru a determina conducerea Ministerului Economiei să  desemneze directorul la Salrom, singurul producător de sare din România. Mitică e acuzat că ar fi căpuşat la greu CFR Marfă, companie pe care a vrut s-o cumpere.

Omul de afaceri clujean Călin Mitică, devenit cunoscut la nivel naţional, anul trecut, când a încercat să cumpere CFR Marfă, fiind principalul competitor al lui Gruia Stoica, a fost arestat la domiciliu săptămâna trecută. Clujeanul,  care ocupă locul 266 în proaspătul Top Forbes (apărut în octombrie) cu o avere de 12 milioane de euro şi cu afaceri în domeniile transportului de marfa, manevre feroviare, reparaţii de vagoane şi locomotive, este acuzat de DNA că a comis mai multe infracţiuni de corupţie: dare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani. „Scopul vizat a fost acela al coruperii unor funcţionari publici cu funcţii de conducere, din cadrul unor structuri subordonate CNCF CFR SA, din cadrul SNTFC CFR CĂLĂTORI SA şi din cadrul Societăţii Naţionale a Sării SALROM SA, pentru procurarea unor avantaje economice ilegale, în favoarea SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA şi SC TRANSFEROVIAR GRUP SA”, arată procurorii în referatul cu propunerea de arest preventiv. Pe de o parte, omul de afaceri repara vagoanele şi locomotivele CFR, de multe ori neavând dotarea necesară pentru aceasta şi încasând bani pe servicii fictive, iar pe de altă parte sabota CFR Marfă în obţinerea contractelor cu Salrom, singurul producător de sare de pe piaţa locală. În reţeaua de oameni care primeau mită de la Mitică se numără  Mihuţ Georgel, directorul Salinei Ocna Dej, Teodor Alexandru Gavriş, şef  Serviciu Automotoare şi, ulterior,  director de tracţiune în cadrul SNTFC CFR CĂLĂTORI SA, Seceleanu Laurenţiu, directorul CNCF CFR SA - Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi. Cei trei plus încă trei directori ai firmelor lui Mitică sunt de asemenea arestaţi la domiciliu. 

„Scopul vizat a fost acela al coruperii unor funcţionari publici cu funcţii de conducere, din cadrul unor structuri subordonate CNCF CFR SA, din cadrul SNTFC CFR CĂLĂTORI SA şi din cadrul Societăţii Naţionale a Sării SALROM SA, pentru procurarea unor avantaje economice ilegale, în favoarea SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA şi SC TRANSFEROVIAR GRUP SA”

referatul de arestare DNA

Două vagoane de sare pentru directorul Salrom

DNA susţien că există indicii rezonabile conform cărora doi dintre directorii lui Mitică „au procedat la remiterea repetată a unor bunuri şi foloase materiale necuvenite, către funcţionari aflaţi în conducerea Societăţii Naţionale a Sării SALROM SA”.

image

„Director general a primit, în luna mai 2013, folosul necuvenit al efectuării transportului a două vagoane încărcate cu sare, de la Salina Râureni - Râmnicu Vâlcea, pe relaţia Serbia, transportul fiind efectuat pe cheltuiala SC TRANSFEROVIAR GRUP SA, în interesul personal al funcţionarului mituit”, se arată în referatul DNA.  În schimbul acestor avantaje, directorul Salrom a decontat preferenţial facturi emise de SC Transferoviar. Deşi referatul DNA este anonimizat, directorul general al Salrom în mai 2013 a fost Aurel Bucur. Directorul, membru PSD şi consilier local în localitatea Târgu-Ocna, a declarat pentru Adevărul: „E o aberaţie pentru că Salrom nu a vândut sare în Serbia în luna mai, care e cea mai defavorabilă întrucât nu se vinde niciunde sare, nefiind nevoie pentru drumuri, iar în alte scopuri se transportă cu TIR-urile. Doar de la Ocna  Dej se duce în Ungaia şi Slovacia”. El nu a negat că îl cunoaşte pe Mitică. „Avem o colaborare şi contracte de milioane de euro, Transferoviar având 15% din piaţa de transport de mărfuri din România. Cred că este vorba despre scenarită. Contractul de transport cu Transferoviar prevede plata facturilor în maximum 30 de zile. E posibil să fi apelat la mine ca să facem plăţile mai repede, dar eu cred că nu fac o ilegalitate pentru că oricum trebuie să-i dau banii aceia. Dacă pot să-i dau mai repede, de ce să n-o fac”. 

"Contractul de transport cu Transferoviar prevede plata facturilor în maximum 30 de zile. E posibil să fi apelat la mine ca să facem plăţile mai repede, dar eu cred că nu fac o ilegalitate pentru că oricum trebuie să-i dau banii aceia. Dacă pot să-i dau mai repede, de ce să n-o fac”. 

directorul Salrom, Aurel Bucur

Cum numea Mitică directorii de la Salrom 

În referatul DNA se arată „Călin Mitică a pretins şi a primit, în mod direct, foloase necuvenite în favoarea SC TRANSFEROVIAR GRUP SA, de la numitul ....., director general interimar şi, ulterior, director general adjunct al Societăţii Naţionale a Sării SALROM SA”. În schimbul acestor avantaje, Mitică „a lăsat să se creadă, în perioada ianuarie – februarie 2013, că are influenţă asupra unor funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Economiei, promiţând că-i va determina pe aceştia  (...) să dispună menţinerea şi definitivarea în funcţie a numitului ...”.  În febuarie 2013, la conducerea Salrom a fost numit PSD-istul, Aurel Bucur. Din octombrie 2012 şi până în februarie 2013, director interimar a fost Adrian Voicu. „E posibil ca această presupunere să se refere la domnul Voicu, dar el nu a vrut să fie director plin, pentru că salariul de director este cu 50% mai mic decât cel pe care-l avea el anterior , pentru că printr-o Ordonanţă domnul Boc a limitat salariile directorilor. El a redevenit director economic”, explică Bucur, arătând că acum o altă persoană e director adjunct al Salrom. Numirea lui Bucur în funcţie, în februarie 2013, a creat un scandal când administratorul Fondului Proprietatea (FP), Franklin Templeton, a trimis un comunicat în care critica intervenţia Ministerului Economiei în procesul de selecţie a directorului Salrom: „Desemnarea dl. Aurel Bucur a avut loc fără realizarea unui proces de selecţie efectuat de o companie independentă de recrutare, după cum este stipulat în legislaţie. În opinia noastră, experienţa şi referinţele dlui. Bucur nu îndeplinesc cerinţele poziţiei de Director General". Tempelton critica faptul că a fost impus un director membru al unui partid politic, necalificat pentru postul respectiv. Aurel Bucur nu are, deocamdată, nicio calitate în dosarul „Călin Mitică”.  

„Afirmaţiile formulate de reprezentantul Parchetului sunt afirmaţii generale, nu s-au indicat elementele de fapt concrete. Nu este întâmplătoare formula din referatul de propunere a luării măsurii arestării preventive, unde se invocă indicii de săvârşire a infracţiunii, însă pentru luarea măsurii trebuie să existe probe.   Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Călin Mitică 

Ce spun apărătorii lui Mitică 

Unul dintre avocaţii lui Mitică, Gheorghiţă Mateuţ, a arătat în faţa instanţei: „Afirmaţiile formulate de reprezentantul Parchetului sunt afirmaţii generale, nu s-au indicat elementele de fapt concrete. Nu este întâmplătoare formula din referatul de propunere a luării măsurii arestării preventive, unde se invocă indicii de săvârşire a infracţiunii, însă pentru luarea măsurii trebuie să existe probe. În ceea ce priveşte convorbirile interceptate, solicită instanţei examinarea acestora, fiind reproduse în referat, însă în conţinutul acestora nu va întâlni elemente de fapt, care implică probabilitatea implicării inculpatului în săvârşirea acestor infracţiuni”.  Mihai Baco, un alt avocat al lui Mitică, a solicitat instanţei să aibă în vedere că:  „deşi Parchetul a promis că va produce probe în faţa instanţei, în afară de convorbirile scoase din context, nu avem nici o probă care să dovedească faptul că inculpatul a comis infracţiunile reţinute în sarcina sa. În opinia sa, se discută soarta a două societăţi comerciale, soarta angajaţilor acestor societăţi, considerând că se încearcă decapitarea societăţilor, iar în cazul arestării preventive a inculpaţilor se vor distruge două societăţi. În opinia sa nu sunt întrunite condiţiile prev. de art.223 N.C.P.P, nu au fost aduse probe din care să rezulte faptul că inculpatul a săvârşit infracţiunile reţinute în sarcina lui, care să impună măsura arestării preventive.”

image

Miza Salrom

Societatea Naţională a Sării (Salrom) este singurul producător de sare din România, şi are cifre de afaceri impresionante. În 2013, Salrom a realizat o cifră de afaceri de aproximativ 308 milioane de lei, profitul net al companiei fiind de circa 45 milioane de lei. Salrom extrage sare din exploatările Slănic Prahova, Ocna Mureş, Praid, Ocna Dej, Râmnicu Vâlcea, Târgu Ocna şi Cacica, având ca principal client industria chimică.

Călin Mitică, în Topul Forbes

Cu o avere de 12 milioane de euro, clujeanul de 47 de ani Calin Mitica ocupa locul 266  in Topul Forbes.  „In 2009, primul an de criza, afacerile Transferoviar Grup, companie fondata de omul de afaceri clujean Calin Mitica in 2003, au scazut abrupt, de la 22 de milioane de euro in 2008, la 13,9 milioane de euro. De atunci, business-ul este pe crestere, ajungand anul trecut la nivelul de 36,4 milioane de euro, in conditiile unui profit net de 0,6 milioane de euro, aproape de trei ori mai mic decat cel din 2012. Activitatea principala a societatii este transportul de marfa si manevrele feroviare, iar cea secundara, reparatii de vagoane de marfa si calatori si locomotive. Grupul detine si firma de reparatii material rulant Remarul 16 februarie  Cluj-Napoca, listata la Bursa de Valori Bucuresti sun denumirea REFE). Din actionariatul Remarul 16 Februarie mai fac parte, alaturi de Transferoviar Grup (32,96), Monica Baiculescu (32,74%) si alti actionari (43,29%). In portofoliul omului de afaceri se regasesc si companiile Uzina de Vagoane Arad, Societatea de Intretinere si Reparatii Vagoane Caransebes si Transferoviar calatori. Incepand cu anul 2010, Transferoviar Grup efecteaza curse de calatori, pe rute interne, cu automotoare de tip VT624, primele de acest tip din Romania”, se arată în ediţia din 2014 al Topului Forbes. 

Acuzaţiile din dosar

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a inculpaţilor:

1. CĂLIN MITICĂ, om de afaceri ce controlează SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA şi SC TRANSFEROVIAR GRUP SA, pentru infracţiunile de: 

- constituirea unui grup infracţional organizat, 

- două infracţiuni de dare de mită, în formă continuată, 

- trei infracţiuni de spălare de bani, în formă continuată, 

- două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, în formă continuată, 

- complicitate la dare de mită, în formă continuată, 

- complicitate la spălare de bani, în formă continuată, 

- trei infracţiuni de complicitate la dare de mită, dintre care două în formă continuată, 

- trafic de influenţă, 

- complicitate la cumpărare de influenţă 

2. MĂDĂRĂŞAN KINGA, director general SC TRANSFEROVIAR GRUP SA, pentru infracţiunile de: 

- constituirea unui grup infracţional organizat, 

- complicitate la dare de mită, în formă continuată, 

- complicitate la spălare de bani, în formă continuată, 

- complicitate la dare de mită, în formă continuată, 

- complicitate la spălare de bani, în formă continuată, 

- dare de mită, în formă continuată, 

- complicitate la dare de mită, 

3. ŞTEFAN ADRIIAN, director de infrastructură SC TRANSFEROVIAR GRUP SA, pentru infracţiunile de: 

- constituirea unui grup infracţional organizat, 

- trei infracţiuni de dare de mită, din care două în formă continuată 

- complicitate la dare de mită, în formă continuată, 

- spălare de bani, în formă continuată, 

- complicitate la spălare de bani, în formă continuată, 

- complicitate la trafic de influenţă, 

- cumpărare de influenţă, 

5. MIHUŢ GEORGEL, directorul Salinei Ocna Dej, pentru infracţiunile de 

- sprijinire a unui grup infracţional organizat, 

- luare de mită, în formă continuată, 

- complicitate la spălare de bani, în formă continuată, 

- complicitate la trafic de influenţă, 

4. BĂRBĂCUŢI DUMITRU, director general SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA, pentru infracţiunile de 

- dare de mită, în formă continuată, 

- instigare la abuz în serviciu, în formă continuată, 

- spălare de bani, în formă continuată, 

- instigare la abuz în serviciu, în formă continuată, 

6. GAVRIŞ TEODOR ALEXANDRU, şef Serviciu Automotoare şi ulterior director de tracţiune în cadrul SNTFC CFR CĂLĂTORI SA, pentru infracţiunile de 

- luare de mită, în formă continuată, 

- două infracţiuni de abuz în serviciu, în formă continuată, 

- complicitate la spălare de bani, în formă continuată, 

7. SECELEANU LAURENŢIU, directorul CNCF CFR SA - Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi, pentru infracţiunile de 

- luare de mită, în formă continuată, 

- complicitate la spălare de bani, în formă continuată. 

Citeşte şi

UPDATE Călin Mitică, patronul Transferoviar Grup, a fost arestat la domiciliu

Directorul Salinei Ocna Dej, acuzat că ar fi luat mită 65.000 de lei. DNA Cluj l-a dus la audieri

UPDATE Percheziţii DNA la sediile CFR din Bucureşti, Cluj, Galaţi şi Ilfov. Patronul Transferoviar ar fi dat mită unor şefi de la CFR şi Salrom

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite