Micul chitarist Mare din Cluj. La 12 ani, are câştigate peste 20 de premii. A depăşit concurenţi cu 7 ani mai în vârstă

Micul chitarist Mare din Cluj. La 12 ani, are câştigate peste 20 de premii. A depăşit concurenţi cu 7 ani mai în vârstă

Alexandru Mare la Sibiu, alături de profesorul său  FOTO Arhivă personală

Alexandru Mare este un copil de 12 ani din Cluj care a reuşit o performanţă surprinzătoare: a luat trei premii la un concurs naţional de chitară, unul la categoria sa de vârstă şi două la 14-16 ani, respectiv 17-19 ani.

„A fost o surpriză“, spune Emil Mare, tatăl lui Alexandru despre cele trei premii. Fiul său a obţinut premiul I la categoria A (11-13 ani), premiul I la categoria B (14-16 ani) şi premiul al II-lea la categoria C (17-19 ani) la concursul naţional de chitară „De la rock la baroc“, desfăşurat la Sibiu, sâmbătă, 2 aprilie. 

Se aştepta ca fiul său să câştige un premiu la categoria sa de vârstă, dar nu şi la celelalte, distincţii ce l-au menţinut pe primele poziţii ale podiumului, unde Alexandru s-a menţinut constant de când a pus mâna pe chitară.

Alexandru, sau Mare (foto mai sus, sursa foto: arhivă personală, ca, de altfel, sursa tuturor imaginilor din text) cum îi zic prietenii, este în clasa a VI-a a Şcolii Elf din Cluj-Napoca, şcoală care i-a descoperit talentul şi i l-a dezvoltat. Dovadă stau performanţele sale. 

În anul şcolar trecut, conducerea de la Elf i-a recunoscut reuşitele acordându-i bursa „Maria Jidav“ pentru cel mai bun instrumentist al şcolii.

„Mergem să vedem unde ne situăm. Nu mergem cu gândul la premii“, adaugă tatăl, spunând gândul cu care intră în sala de competiţie.

La Sibiu, micul chitarist a surprins prin dificultatea repertoriului raportat la vârsta sa şi calitatea cu care a interpretat piesele. „A avut piese foarte dificle pentru vârsta lui. Sunt copii de vârste mai mari care nu cântă piese dificile. După evoluţia lui Alex, o doamnă profesoară de pian, din Bucureşti, l-a felicitat pe Alex spunându-i:«Am auzit Capriciu arab cântat de multe ori, dar tu l-ai cântat foarte frumos, extraordinar!»“, povesteşte tatăl.

Puştiul a mai luat un premiu anul acesta (premiul al II-lea), la sfârşitul lui martie, la unul dintre cele mai importante concursuri internaţionale de chitară clasică (n. r. potrivit specialiştilor) la Rust, în Austria. 

Alexandru Mare studiază chitara de 3 ani şi are un palmares impresionant: participări la 25 de concursuri naţionale şi internaţionale, a câştigat 39 de premii - dintre care 20 de premii I, 2 trofee a festivalurilor şi 4 diplome de excelenţă.

„Iar concursurile abia încep“, încheie tatăl micului chitarist.

Mai puteţi citi:

Alexandru cel Mare al chitarei, puştiul talentat care cucereşte premiu după premiu: „Vreau să fiu vultur, nu găină“

Mare, cum îi zic prietenii, e un băiat de 11 ani care pe lângă Matematică, Română şi alte materii învaţă cum să fie cel mai bun la chitară clasică. Şi e deja un nume printre cei care studiază acest instrument în România.

citeste totul despre: