Mesaj pentru români din oraşul cu cel mai bun nivel de trai din lume: „Închideţi viaţa publică şi speraţi totul că va fi bine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona de la intrarea în palatul Schönbrunn din Viena, unul dintre cele mai aglomerate locuri din Viena, este acum gol, la fel ca toate pieţele importante. FOTO:  Markus Sepperer
Zona de la intrarea în palatul Schönbrunn din Viena, unul dintre cele mai aglomerate locuri din Viena, este acum gol, la fel ca toate pieţele importante. FOTO:  Markus Sepperer

Oraşul este gol, şomajul a crescut, economia fiind bazată în mare parte pe turism, medicii se plâng de lipsa materialelor sanitare de protecţie, iar la cumpărăturile făcute în supermarket e obligatoriu să poţi mască. Sunt câteva dintre reperele vieţii în Viena, oraşul care s-a clasat pentru a zecea oară consecutiv în fruntea topului oraşelor cu cea mai bună calitate a vieţii din lume.

Siegfried Jany este ghid în Viena, oraşul care s-a clasat, pentru a zecea oară consecutiv, pe prima poziţie în ediţia pe 2019 a indexului oraşelor care oferă cea mai bună calitate a vieţii din lume. Austria este, de asemenea, prima ţară din Europa care intenţionează să „relaxeze” restricţiile, primul pas fiind redeschiderea magazinelor mici începând de săptămâna viitoare. 


Viena este în a treia săptămână de restricţii. Siegfried este în şomaj tehnic. Firmele cu un singur angajat (un fel de persoană fizică autorizată de la noi), cum este şi firma în cadrul căreia activează vienezul, primesc ajutor de la stat între 1.000 şi 2.000 de euro timp de trei luni. 


„Oraşul este gol, viaţa publică este moartă. şcolile şi universităţile sunt închise, toate locurile de joacă sunt închise, la fel ca cinematografele, teatrele, opera şi evenimentele sportive. Sunt deschise doar supermarketurile, farmaciile, băncile, magazinele de patiserie. Ai voie să ieşi doar să cumperi mâncare, medicamente sau pentru o scurtă plimbare pentru a lua o gură de aer proaspăt. Când întâlneşti o persoană pe stradă, trebuie să păstrezi o distanţă minimă de 1 metru”, spune Siegfried pentru „Adevărul”.

De asemenea, în mijloacele de transport public trebuie păstrată distanţa. Intervenţiile de urgenţă ale instalatorilor şi electricienilor în caz de urgenţă sunt permise, dar sunt obligaţi să poarte măşti şi să ţină 1 metru distanţă, detaliază vienezul.

„Oamenii respectă restricţiile. Avem 220 de morţi, nu 11.00 ca în Italia”

Locuitorii oraşului nu trebuie să completeze formulare când ies din casă, cum se întâmplă în România, însă dacă sunt prinşi că încalcă restricţiile riscă, la prima abatere, un avertisment, dacă persistă în greşeală, amenda minimă este de 300 de euro,  iar dacă repetă abaterile riscă o amendă de până la 3.600 de euro sau 5 ani de închisoare. 

Întrebat dacă se dau multe astfel de amenzi şi situaţia este similară cu Italia, unde o lungă perioadă de timp oamenii nu au respectat sfaturile autorităţilor de a rămâne acasă, Sigfried spune: „Nu, aici se respectă restricţiile. Ca dovadă avem 220 de morţi, în timp ce Italia are 11.000”. 

cluj austria viena siegfried

 Bonul de casă de la o farmacie vieneză: 69 de euro un pachet cu 10 măşti. 

69 de euro 10 măşti 


De săptămâna trecută, s-a mai instituit o regulă: când merge la supermarket, vienezii trebuie să poarte o mască de protecţie. În acest context preţurile au urcat la cer. Vienezul îmi arată postarea unui pensionar din Viena, care a cumpărat într-o farmacie din Floridsdorf (un sector administrativ din Viena, situat în nordul oraşului) pe 1 aprilie un set de 10 măşti cu 69 de euro. „Mai degrabă o glumă proastă de 1 aprilie” – s-a plâns pensionarul pe Facebook. 

Există o formă de ajutor pentru companii similară cu cea din România – în Austria însă Statul se plăteşte 80% din salariile angajaţilor. „Nu toate companiile folosesc această opţiune. Într-o lună, numărul persoanelor fără şomaj din Austria a crescut peste 200.000. În momentul de faţă avem aproximativ 500.000 de şomeri, cea mai mare rată din 1934 încoace”, spune Siegfried şi aminteşte faptul că turismul a suferit o lovitură extrem de puternică, iar hotelurile şi staţiunile de schi au rămas fără opţiuni şi au concediat oameni. După închiderea graniţei de către Ungaria, în Austria a apărut o criză a asistentelor venite din România şi Bulgaria pentru a avea grijă de persoanele în vârstă din Austria. „S-a găsit o soluţie: administraţia a contractat un avion charter şi asistentele au fost aduse direct la Viena”, explică vienezul. 

„Medicii au început să spele măştile de protecţie”


Siegfried susţine că, la fel ca în România, sunt probleme şi în Austria cu echipamentul medical de protecţie, măşti, mănuşi, combinezoane medicale de protecţie. „Acum au început să spele măştile de protecţie, deşi sunt făcute pentru o singură utilizare (şi acest lucru se întâmplă în cinci dintre cele mai bogate ţări din UE)”, spune ghidul turistic. El precizează că nu sunt cazuri de medici care să fi demisionat din cauza acestor lipsuri, dar „toate sunt la limită. Le-au cerut tuturor studenţilor la medicină care erau aproape de terminarea studiilor să lucreze ca asistenţi medici în spitale”. 

cluj austria viena siegfried

Străzile din Viena sunt aproape pustii

„Închideţi viaţa publică şi speraţi că totul va fi bine”


Siegfried îşi umple timpul în această perioadă cu „Internet -TV – gătit. Cred că am cea mai curată locuinţă din Viena. Locuiesc în podgoriile din Viena, o zonă un pic mai înaltă faţă de nivelul normal al oraşului, aşa că pot să mă plimb, fac şi jogging şi singurele persoane pe care le întâlnesc sunt fermierii din podgorii şi vânătorii. Poliţiştii nu vin aici, pentru că pentru a ajunge e nevoie să meargă o distanţă mare pe jos”.

Întrebat care este cea mai mare îngrijorare a sa  cu privire la cum va evolua această pandemie, în contextul în care vedem în Italia mii de morţi, vienezul spune: „Noi avem noroc. Au fost luate aceste restricţii stricte foarte devreme. Dacă doriţi o recomandare (nu sunt un expert) - închideţi viaţa publică şi speraţi că totul va fi bine, aşa cum facem noi, aici în Austria. Îmi pare rău că nu am un alt mesaj mai bun pentru voi)”.

Se spune că în fiecare criză există oportunităţi. L-am întrebat pe Siegfried dacă vedeţi vreo oportunitate în această criză?

„Da. La finalizarea crizei, trebuie să ne reorganizăm comerţul şi modul de comunicare naţională şi internaţională. În primul rând, trebuie să ne întrebăm dacă e necesar să falimentăm toate companiile mici din ţara noastră doar pentru că firmele din Extremul Orient lucrează mai rapid şi mult mai eficient? În al doilea rând, cred că toţi marii lideri politici cu gură mare (Trump, Bolsonaro, Orban etc.) arată acum ca nişte idioţi zgomotoşi”.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite