Melania Ursu a murit. Actriţa a petrecut o jumătate de secol pe scenă FOTO/VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Melania Ursu, în unul din ultimele roluri, Hecuba (prima din dreapta) FOTOGRAFII / Nicu Cherciu
Melania Ursu, în unul din ultimele roluri, Hecuba (prima din dreapta) FOTOGRAFII / Nicu Cherciu

Melania Ursu, una din cele mai cunoscute actriţe din teatrul românesc, premiată în 2012 pentru întreaga activitate, a încetat din viaţă luni seară, la vârsta de 76 de ani. Cariera sa se întinde pe aproximativ 50 de ani, din care majoritatea covârşitoare sunt legaţi de Teatrul Naţional din Cluj.

Melania Ursu a primit în 2012 premiul pentru întreaga activitate din partea Senatului UNITR. "Sunt în premieră absolută în faţa unui premiu cu totul special. Am acum în memorie numele profesorilor care m-au învăţat ABC-ul meseriei. Sunt un om realizat, mulţumit", a declarat atunci artista.

Mesaje de condoleanţe

Trista veste a dispariţiei actriţei Melania Ursu în seara zilei de 11 ianuarie a fost răspândită şi pe reţelele de socializare. Teatrul Naţional afişează ca poză de profil a paginii de facebook un pătrat negru, în semn de doliu după dispariţia actriţei. De asemenea „cover photo” este fotografia Melaniei Ursu, 16 iunie 1940 – 11 ianuarie 2016.

Pe paginile de facebook ale actorilor şi oamenilor de teatru din Cluj şi nu numai au apărut deja mesaje după dispariţia artistei: „Nu răspund telefoanelor târzii. Am răspuns, era inevitabil, fiindcă......... Noapte bună, Mela!”, a scris Miruna Runcan, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj, critic de teatru. Trista veste a atras comentarii de la numeroşi oameni de teatru.

„Doamna Mela a fost omul care mi-a dat primul brânci spre teatru. Daca nu-mi spunea ea - prin anul 1995, când eram doar un tzăran din Cugir rătăcit prin Cluj - "dă, mă, că ai talent, sigur intri", azi nu eram actor”, a scris actorul Richard Balint, din Bucureşti. „Prea urât”, a comentat succint Radu Afrim, cunoscut regizor.

„Fiecare colţ din teatru şi din inima mea a fost sfinţit de doamna Mela Ursu.Nimc nu va mai putea fi ca inainte!I”, a scris şi cunoscuta actriţă Elena Ivanca pe pagina personală de facebook. "Veste crunta veste crunta.....doare groaznic.....multumesc pentru tot, zbor lin Doamna Mela!", a scris Bács Miklós, actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj şi profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune.

Jumătate de secol pe scenă

Melania Ursu s-a născut pe 16 iunie 1940 la Sibiu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ Bucureşti, promoţia 1961, clasa prof. Moni Ghelerter. Cariera actriţei s-a identificat cu Teatrul Naţional din Cluj, unde a jucat începând din 1961, cu o pauză de doi ani, între 1977-1979, când a lucrat la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş. Din 1979 a jucat exclusiv la Naţionalul din Cluj. Ultimul spectacol în care a apărut aici este „Dansul morţii” (premiera în 2009), în regia lui Sorin Misirianţu. Anterior, a fost protagonista rolului titular din „Hecuba”, regia Chris Nedea.

De-a lungul carierei a apărut în roluri de teatru memorabile, sub conducerea regizorală a unor maeştri ai scenei precum Sanda Manu, Mircea Cornişteanu, Vlad Mugur, Gyorgy Harag şi Radu Stanca, la care se adaugă nume ale noii generaţii de regizori, precum Mihai Măniuţiu şi Alexandru Dabija.

(În video-ul de mai jos, disponibil pe Youtube, puteti urmări câteva declaraţii ale actriţei, cu privire la amintirile acesteia de pe scenă).  

A făcut parte din distribuţia celebrului „Hamlet” de Vlad Mugur, reper al scenei teatrale româneşti post-decembriste. Melania Ursu a fost distribuită şi în mai multe roluri din filme, ca Doamna Chiajna în „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu”, regia Malvina Ursianu, Pelaghia Roşu în „Munţi în flăcări”, regia Mircea Moldovan, Vica în „Pădureanca”, regia N. Mărgineanu, Ana în „Iarba verde de acasă”, regia Stere Gulea sau Irina în „Mere roşii”, regia Alex. Tatos.

Deţine Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, acordat în 2002. A obţinut diverse premii pentru roluri din teatru şi film, între care Premiul I de interpretare pentru rolul Ea din „Cerul înstelat de deasupra noastră” de Ecaterina Oproiu la Festivalul Naţional de Teatru „Cîntarea României“ 1985, Premiul de interpretare feminină pentru rol Doamna Chiajna în filmul „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu”, 1979 şi Premiul de interpretare feminină pentru rolul din „Pasărea Shakespeare” de D. R. Popescu, la Festivalul de artă teatrală, Iaşi ed. I, 1975; 

Colaboratoare cu Florin Piersic şi Dorel Vişan

Melania Ursu a colaborat de-a lungul timpului cu actori foarte cunoscuţi ai scenei româneşti. De-a lungul timpului Florin Piresic a făcut trimiteri repetate la amiciţia care îl leagă de Melania Ursu, cei doi fiind colegi în spectacolul de succes „Logodnicele aterizează la Paris”. 

De asemenea cunoscutul actor Dorel Vişan a fost un alt cunoscut coleg de scenă al ei, pe pagina biografică de pe site-ul Teatrului Naţional din Cluj cei doi apărând în spectacolul „Divorţ în stil italian”.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite