Medicul-şef al SMURD Cluj: „Absolut toate ambulanţele de pe intervenţii trebuie înlocuite. În orice ţară civilizată după 5 ani ambulanţa este schimbată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul şef UPU_SMURD Cluj, Cristian Ursu. FOTO: Remus Florescu
Medicul şef UPU_SMURD Cluj, Cristian Ursu. FOTO: Remus Florescu

Parcul auto al SMURD Cluj este o ruşine pentru unul dintre cele mai dezvoltate din punct de vedere economic judeţe ale ţării. Medicul şef UPU-SMURD Cluj, Cristian Ursu, a susţinut într-un interviu pentru „Adevărul” că absolut toate ambulanţele instituţiei ar trebui înlocuite. Investiţia s-ar ridica la peste 1 milion de euro.

„Cele mai mari probleme sunt legate de ambulanţele cu care lucrăm şi aparatura de pe ele, sunt ambulanţe vechi cu aparatură veche. Problemele apar când mergi la o intervenţie şi constaţi, pe drum,  că ambulanţa nu mai trage şi ceri dispeceratului să trimită alta. Sunt şi situaţii şi mai grave când ajungi la caz şi se defectează ambulanţa cu un pacient în stare critică în maşină, atunci eşti într-o situaţie disperată. Au fost şi situaţii de genul acesta. Au fost şi situaţii hilare, am cerut un alt echipaj pentru a ne prelua un pacient deoarece nu se mai închidea uşa de la ambulanţă şi exista riscul pierderii uşii până când ajungeam la finalul intervenţiei”, a declarat, medicul şef UPU-SMURD Cluj, Cristian Ursu, cu ocazia realizării bilanţului pe 2017 al UPU-SMURD Cluj. 


Într-un interviu pentru „Adevărul”, Cristian Ursu a detaliat care sunt soluţiile pentru ca un judeţ precum Clujul să aibă un sistem SMURD care să funcţioneze optim. 

Adevărul: Ce ar trebui să se întâmple pentru ca activitatea SMURD Cluj să se desfăşoare în condiţii optime?

Cristian Ursu: Trebuie să fie înlocuite toate ambulanţele, absolut toate ambulanţele pe care le avem acum pe intervenţii. Noi nu avem nicio ambulanţă mai nouă de 6 ani. În orice ţară civilizată după 5 ani de zile, indiferent câţi kilometri are parcurşi ambulanţa respectivă, aceasta este înlocuită. Noi lucrăm cu ambulanţe vechi de 11 ani. 

La nivelul judeţului Cluj de câte ambulanţe ar fi nevoie?

Ne-ar trebui cel puţin 10 ambulanţe. Avem nevoie de câte o ambulanţă de prim-ajutor nouă pe fiecare sub-unitate (SMURD Cluj are în intervenţie 10 echipaje: 2 de de terapie intensivă mobilă în Cluj-Napoca, unul la Detaşamentul de Pompieri Cluj, al doilea echipaj la Detaşamentul de Pompieri Secţia Colina şi 8 echipaje de prim ajutor aflate în: Dej, Gilău, Huedin, Turda, Aghireş, Băişoara , Mociu şi Cluj Napoca-nr). 

Ambulanţele de prim-ajutor ar trebui înlocuite toate, fără excepţie. Cele de terapie intensivă mobilă hai să zic că 2-3 ar mai putea s-o ducă 2-3 ani. În rest, celelalte ar trebui înlocuite toate. 

Cum s-a derulat activitatea SMURD în 2017? 

Anul trecut cele mai multe intervenţii au fost realizate de echipaje de prim-ajutor, adică cele formate exclusiv din pompieri. Băieţii aceştia au tot respectul meu, au salvat veţi şi au avut o  activitate medicală de calitate fără să fi făcut facultatea de medicină, doar cu tot ce au învăţat la cursurile pe care le organizăm.  

Echipajele de intervenţie se împart în două: echipajele de prima ajutor şi cele de terapie intensivă mobilă. Echipajele de terapie intensivă mobilă sunt formate din şofer, paramedic al ISU, un medic, care este de la Spitalul Judeţean de cele mai multe ori, un asistent şi studenţi voluntari, paramedici pe care ni-i pregătim noi. Echipajele de prim-ajutor sunt formate exclusiv din paramedici pompieri. Ce fel de echipaj va ajunge la accident depinde în primul rând de proximitate şi de gravitatea cazului. Dacă e un accident grav şi sunt persoane încarcerate,  atunci pleacă de la început cu medic. 

Au murit oameni din cauză stării precare a ambulanţelor şi a aparaturii de pe acestea?

Nu, din câte ştiu nu au fost cazuri, dar orice întârziere este în defavoarea pacientului, mai ales în cazul unor accidente grave.  

Mai există interes din partea studenţilor la Medicină să fie voluntari pe SMURD? 

Vă invit pe 26 februarie când vom avea cursul de deschidere să vedeţi câţi vom avea. Acum 2 ani am avut 350 de studenţi care au venit să fie paramedici voluntari, asta în condiţiile în care se ştia că noi vom lua în final 60 sau 70. Acu 4 ani am avut 550. Sunt curios câţi vom avea anul acesta. Ei sunt 100% voluntari, nu primesc niciun leu, dar nu numai atât, ei stau şi lucrează cu noi de Crăciun, de Anul Nou, de Paşte, în vacanţa de vară. Este un program obligatoriu pentru ei, fiecare trebuie să facă un număr minim de gărzi ca să-şi păstreze activitatea şi la fiecare, să zicem, început de lună, undeva prin 5-6 ale începutului de lună ne adunăm cu toţii aici, avem şedinţă după care se pun gărzile, în aşa fel în fiecare zi să se ştie că ai acoperite toate liniile – paramedici 3, paramedici 2, paramedici 1. 

Ambulanţele SMURD Cluj au în medie peste 700.000 de kilometri la bord. 

Ion Moldova, şeful ISU Cluj

Câţi oameni activează acum la SMURD Cluj? 

Noi avem în jur de 20 de medici care fac gărzi, avem cam 70 de studenţi voluntari, mai avem 20-25 de rezidenţi care fac gărzi în programul de pregătire obligatoriu, la care se adaugă câteva zeci bune de paramedici pompieri pe toate echipajele din judeţ. 

Ce aşteptări aveţi de la campania donaţii 2%? 

Campania se va desfăşura undeva până la jumătatea lunii mai. Am înţeles că fiecare entitate îşi va desfăşura pe cont propriu campania. Problema este că fiecare contribuabil va merge să depună personal sau cu procură fomularul 200, ceea ce va îngreuna activitatea. Pe timpul desfăşurării campaniei noi încercăm că acoperim cât mai mult locurile publice pentru a contacta cât mai multe persoane. În condiţiile modificărilor legislative apărute nu ştiu cum va mai fi. 

Se pot astfel colecta bani pentru ambulanţele noi?

Nu reuşeşti să aduni atâţia bani ca să iei o ambulanţă. O ambulanţă de prim ajutor costă în jur de 120.000 de euro, iar una de terapie intensivă mobilă, circa 150.000 de euro. Fiecare ambulanţă care a venit cu aparatura proprie care este şi ea nouă şi performantă. 

Ce sumă se adună pe an şi la ce este folosită? 

E greu de spus pentru că sunt oameni care donează pentru SMURD Cluj şi sunt oameni care donează pentru Fundaţia pentru SMURD la nivel naţional. Noi din acei bani ne întreţinem ambulanţele, ne întreţinem aparatura, ne cumpărăm hainele cu care ne vedeţi la intervenţii, ne mai achiziţionăm unele lucruri pe care le considerăm necesare şi nu le putem lua din alte surse. 

Citeşte şi

VIDEO O singură ambulanţă a SMURD Cluj nu a depăşit norma de casare. „Nu am putut prelua un pacient deoarece nu se mai închidea uşa”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite