Mediciniştii clujeni vor opera cei mai performanţi „robo-pacienţi“ din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii clujeni au la dispoziţie laboratoare de 4,5 milioane de euro, unde pot exersa pe manechine conectate la calculatoare tehnici chirurgicale, examinări clinice, terapie intensivă şi tot ce ţine de practica medicală.

Tehnici chirurgicale de bază sau avansate, chirurgie minim invazivă, microchirurgie, ultrasonografie, endoscopie, obstetrică, examinări clinice, traumatologie, terapie intensivă, anestezie şi îngrijirea plăgilor - toate acestea tehnici medicale vor fi exersate din primăvara anului 2012, de studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţiegan“ (UMF) şi de rezidenţii medicinişti clujeni, în Centrul de Aptitudini Practice și Simulare în Medicină, de pe strada Gheorghe Marinescu 23. Potrivit conducerii UMF Cluj, acesta este de departe cel mai modern centru de profil din ţară şi este singurul din România care reuneşte simulări pentru manopere şi tehnici medicale pentru toate disciplinele. „Sunt încrezător că acest centru va deveni un punct de referinţă în educaţia medicală din Europa”, a declarat rectorul UMF Cluj, Constantin Ciuce.

Investiţie de 4,5 milioane de euro

Centrul se întinde pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi şi este format din patru laboratoare: imagistică; prim-ajutor şi resuscitare pentru copii şi adulţi; nursing şi intervenţii chirurgicale. UMF „Iuliu Haţieganu“ a investit 4,5 milioane de euro din fonduri proprii în acest centru de simulare a actului medical. „Laboratoarele de practică vor fi dotate cu 10 manechine legate la calculatoare şi cu mai mulţi roboţi pentru operaţii, aparatura utilizată fiind cea mai performantă la ora actuală pe plan mondial“, a susţinut Iulia Şuteu, consilier în cadrul biroului de presă al UMF.

„A fi bun înseamnă să ştii să aplici teoria“

„Prin participarea la sesiuni practice mediciniştii pot dobândi deprinderi de bază necesare în practica medicală, se pot obişnui cu protocoalele de diagnostic şi terapie, pot învăţa cum să reacţioneze în anumite contexte critice şi pot afla cum să integreze cunoştinţele teoretice în partea practică, pentru a obţine un diagnostic corect“, a explicat rectorul Constantin Ciuce. Scopul centrului este acela de a creşte siguranţa pacientului şi a actului medical. „A fi bun în ceea ce faci în profesia de medic înseamnă să știi multe, dar în același timp să știi să aplici teoria. Prin înființarea Centrului de Aptitudini Practice și Simulare în Medicină vom putea să ne aplicăm mai bine cunoștințele şi să deprindem manoperele pe care nu avem ocazia să le învățăm în timpul stagiilor”, crede Cristina Cristian, o studentă în anul VI la Medicină, care va beneficia, în curând, de Centrul de Simulare.
Cursurile din cadrul Centrului de Simulare vor începe în primăvara lui 2012 şi vor fi coordonate de cadre didactice cu notorietate naţională şi internaţională în ariile lor medicale.

Model din SUA şi Israel

„Centrul are ca model proiecte similare din SUA şi Israel, care au cele mai performante unităţi de profil din lume. Prin acest centru urmărim să creăm un pol de excelență, un punct real de interes pe harta cercetării științifice internaționale. Centrul va fi nu doar o zonă de educație medicală la nivel național, ci și la nivel internațional prin dezvoltarea de parteneriate cu companii naționale și multinaționale”, a mai arătat profesor universitar Constantin Ciuce.
UMF „Iuliu Haţieganu” dezvoltă acest proiect în parteneriat cu compania Karl Storz Endoscopia România. Printre cele mai importante acţiuni de sprijin oferite de către companie se numără: susţinerea tuturor cursurilor multidisciplinare cu truse de instrumentar specific, organizarea unor sesiuni de training pentru formatori, implicarea în proiecte de cercetare şi dezvoltare de  prototipuri,  testarea de noi instrumente, precum şi atragerea de fonduri europene.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite