Medic revoltat de legea votată pentru „dinozaurii din sistem“: „Sub pretextul lipsei de medici există unii atotputernici care nu se lasă duşi din sistem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii tineri sunt dezavantajaţi de un proiect de lege adoptat de Parlament. FOTO: Mediafax
Medicii tineri sunt dezavantajaţi de un proiect de lege adoptat de Parlament. FOTO: Mediafax

Deputaţii au votat marţi, 16 aprilie, un proiect de lege potrivit căruia unii medici vor putea să-şi prelungească activitatea şi să-şi păstreze funcţiile până la 70 de ani şi chiar după această vârstă. Această prevedere atrage revolta medicilor tineri, care susţin că astfel sunt obligaţi să emigreze şi să facă performanţă în alte ţări.

Proiectul de lege prevede că „medicii membri titulari, membri corespondenţi sau membri de onoare, cetăţeni români ai Academiei Române şi au Academiei de Ştiinţe Medicale, profesorii universitari şi cercetătorii ştiinţifici gradul I, doctorii în ştiinţe medicale, care desfăşoară activităţi medicale, pot continua la cerere activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani”.
 

Membrii Academiei de Ştiinţe Medicale şi ai Academiei Române, fie că sunt membri titulari, corespondenţi sau de onoare pot să-şi continue activitatea şi după vârsta de 70 de ani „numai cu acordul instituţiei în care lucrează, prin prelungiri anuale în baza certificatului de sănătate”.

Medicii mai tineri sunt revoltaţi de această lege care practic ar avea ca  scop menţinerea în posturile de conducere a „dinozaurilor” din sistem. 

„Există unii atotputernici care nu se lasă duşi dintr-un sistem pe care îl conduc după bunul plac”

Lara Zarafin, medic la secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Colentina a scris pe FB:

„Astăzi s-a votat în Camera Deputaţilor că medicii membri ai Academiei de Ştiinte Medicale, dar şi medicii cu doctorate să îşi poată prelungi activitatea până la vârste de peste 70 de ani! Activitate , inclusiv medicală, la pacienţi, să îşi păstreze şi funcţiile.
 

Eu chiar nu vreau să jignesc pe nimeni, dar aş îndemna la puţină raţiune şi un strop de bun simţ. Poate or exista excepţii, oameni ce pot ţine un curs la 70 de ani, dar adevărul este (şi noi îl ştim foarte bine tocmai pentru că suntem medici) că nu poţi face faţă cu maximum de eficienţă provocărilor meseriei de medic după o anumită vârstă, din motive obiective, ce ţin de fiziologia umană.
 

Sub pretextul lipsei de medici există unii atotputernici care nu se lasă duşi dintr-un sistem pe care îl conduc după bunul plac, nelăsând de fapt medicii tineri să îşi facă un rost în ţara lor, obligându-i, practic să emigreze şi să facă performanţă în alte ţări decât cea care i-a format ”

cluj medici proiect de lege

Extras din proiectul de lege

 

„Sunt consternată de această atitudine a mai marilor medicinei româneşti”

Medicul continuă arătând că peste 4.000 de medici români sunt de acord cu pensionarea mai devreme, având în vedere solicitările la care sunt supuşi:
 

„Toate astea în contextul în care 4000 de medici români s-au arătat de acord cu pensionarea mai devreme, la cerere , a doctorilor din prima linie, a celor ce fac gărzi , au contact direct cu pacienţii şi apartinătorii tot mai nervoşi (pe bună dreptate , din cauza lipsurilor din sistem ) şi care sunt epuizaţi sau la limita resurselor lor psihice si fizice - victime ale " burnout - ului " - sindrom ce afectează 52%, dintre medicii bucureşteni. 


Sunt consternată de această atitudine a mai marilor medicinei românesti , care nu numai că se văd atotputernici si nemuritori , ci , mai mult , nu vor sub nici o formă să permită colegilor lor -" pălmaşii " sistemului - să iasă măcar puţin mai devreme dintr-un sistem în care au muncit mii de gărzi suplimentare , plătite mizerabil până acum 2 ani .

Eu zic să stea pânâ la 100”

   

La Curtea Constituţională

Deputatul clujean Emanuel Ungureanu spune că va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege. 

„Cei mai afectaţi de acest proiect suntem noi pacienţii actuali sau viitori pentru că medicii tineri sunt forţaţi să plece cu miile în afara ţării pentru că văd că aceşti indivizi pur si simplu nu se lasă duşi, problema lor a fost dintotdeauna nu salariul foarte mic ci imposibilitatea de a se pregăti şi de a promova în carieră din cauza dinozaurilor şi dacă vă uitaţi pe grupurile de medici de pe Facebook veţi vedea tineri revoltaţi care spun că acest proiect de lege este picătura care a umplut paharul şi vor pleca în străinătate. Asta pentru că văd aceşti medici plasaţi strategic în parlament tocmai să păstreze aceste privilegii care sugrumă sistemul sanitar de 28 de ani”, a declarat deputatul Emanuel Ungureanu pentru „Adevărul”.
 

El a spus că prin acest proiect „sunt vizaţi 240 de „dinozauri” care rămân încă cel puţin 5 ani în funcţii de conducere şi structurile spitalelor”. Ungureanu spune că vrea să atace la Curtea Constituţională proiectul de lege, dar că are nevoie pentru acest demers de susţinerea a 50 de deputaţi: „Fac apel către membri PNL de bun simţ să semneze contestaţia mea la Curtea constituţională pentru că proiectul are o mulţime de elemente de neconstituţionalitate. Va fi foarte greu deoarece există o mafie transpartinică care îi susţine pe aceşti dinozauri. Fie că eşti preşedinte de stat, deputat, senator, patron de presă, tu suni la nişte profesori care controlează aceste clinici, iar în secunda unu când ai sunat la ei devii captiv, ei vor cere în schimbul serviciilor medicale făcute pentru tine sau alţii să le sprijini interesele”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite