Cum vorbeşte un medic clujean cu pacientul său, bolnav de cancer: „Ai atât de puţin timp să te mai bucuri de viaţă. P.S.: Hai, pa, nesimţitule“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic de familie din Cluj i-a scris unui fost pacient de-al său, bolnav de cancer, după ce a aflat că acesta şi-a mutat fişa la un alt doctor, un SMS departe de normele de etică şi bun-simţ: „Ai atât de puţin timp să te mai bucuri de viaţă. P.S.: Hai, pa, nesimţitule“.

„Consideră toate concediile şi ajutoarele acordate ţie şi nevestei un cadou. Ai atât de puţin timp să te mai bucuri de viaţă. PS. Hai pa, nesimţitule”, i-a scris medicul de familie Ionel Mircu din Cluj-Napoca unui pacient de-al său, Milu Hodrea, în vârstă de 57 de ani, diagnosticat cu cancer. Tumoare la creier, mai precis.

„Fericitul“ SMS a fost trimis după ce Mircu a aflat că Milu vrea se înscrie la un alt medic de familie fiind nemulţumit de serviciile sale.

Filmul celor întâmplate

Fiica bărbatului de 57 de ani, Angela Hodrea, spune că tragica povestea a început în urmă cu o lună. Atunci tatăl său a fost diagnosticat cu tumoare la creier. Acesta avea nevoie de bilete de trimitere la consultaţii.
Medicul Mircu i-a acordat clujeanului două bilete de consultaţie la alergologie şi cardiologie, dar a refuzat să-l acorde pe al treilea, la neurologie, deoarece, susţine doctorul, sistemul îi permite să elibereze doar două astfel de trimiteri pe lună.

Mircu i-ar fi zis fiicei clujeanului să nu mai vină după al treilea bilet de trimitere pentru că nu i-l va acorda. În speranţa că vor obţine totuşi acel bilet, la medic a mers cumnatul bărbatului diagnosticat cu cancer. Rezultatul a fost acelaşi.

Pacientul a fost operat de două ori după ce a fost diagnosticat şi, după externare, a mers la medicul de familie pentru a-i elibera reţeta cu medicamentele recomandate de doctorii care l-au operat. Doctorul Mircu ar fi refuzat să elibereze respectiva reţetă după ce le-ar fi zis că nu îi va compensa respectivele medicamente pentru că ei nu stau prost cu banii.

Atunci familia a făcut următorul pas: a retras fişa medicală a lui Milu Hodrea de la cabinetul doctorului Mircu. Angela Hodrea susţine că medicul de familie a refuzat să elibereze acea fişă medicală pe motiv că ea se eliberează doar prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Cluj (CJAS).

Apoi, medicul a trimis SMS-ul de condamnat.

„Nu mi se pare normal gestul doctorului. O persoană normală nu poate fi, din timp ce a trimis mesajul acesta. Nu cred“Angela Hodrea, fiica pacientului.

Anchetă a Colegiului Medicilor

Colegiul Medicilor Cluj s-a autosesizat şi de mâine, 11 aprilie, va începe o anchetă. „Dosarul va fi trimis la comisia de disciplină. Atitudinea şi sms-ul trimis de domnul doctor Ionel Mircu nu sunt potrivite pentru conduita unui medic. Este incalificabil“, declară doctorul Aurel Bizo, preşedintele Colegiului Medicilor Cluj.

Acesta mai spune că toate datele vor fi analizate de comisa de disciplină care se va întruni, dar că nu crede că i se va retrage dreptul de a profesa.

„Atitudinea medicului Mircu este într-adevăr, de condamnat, însă este şi o vină a sistemului. Bolnavul a fost plimbat prea mult. Apoi, legea îi permite unui medic de familie să prescrie doar două bilete de trimitere pe lună, ceea ce nu este în regulă pentru că un om se poate îmbolnăvi de mai multe ori într-o lună“, adaugă Aurel Bizo.

Casa de Asigurări Cluj va face şi ea anchetă

Preşedintele CJAS Cluj, Emilia Groza, spune că este şocată de cele petrecute, că nu îşi închipuia vreodată ca un medic din Cluj să se comporte astfel cu un pacient de-al său.
 

„E absolut dureros. Sunt revoltată pentru că mereu m-am mândrit cu medici de familie performanţi, iar acum...“ Emilia Groza, preşedintele CJAS Cluj

Acesta mai spune că având în vedere cele întâmplate fiecare pacient pe care îl are doctorul Ionel Mircu poate trage singur concluzia pe care o doreşte. Unii poate se vor muta de la el, alţii nu.
Preşedintele CJAS a aşteptat azi, 10 aprilie, ca familia, să depună o plângere pentru ca să poată fi demarată o anchetă în acest sens.

„Nu-i găsesc nicio scuză doctorului Ionel Mircu. Niciun medic nu are dreptul să îi scrie aşa ceva unui pacient!“Emilia Groza, preşedintele CJAS Cluj

Medicul de familie Ionel Mircu refuză să facă vreo declaraţie şi ne-a transmis, prin secretara de la cabinetul său, că nu are nimic de comentat privind situaţia în care este implicat.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite