Medic clujean acuzat de luare de mită. A stabilit ilegal grade de invaliditate pentru 61 de persoane

Medic clujean acuzat de luare de mită. A stabilit ilegal grade de invaliditate pentru 61 de persoane

Medicul a luat mită de la 61 de persoane. FOTO: Pixabay.com

Medicul clujean Alexandru Faur, care activa în cadrul Cabinetului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă Cluj, este acuzat de luare de mită în formă continuată. Cadrul medical ar fi contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate şi la eliberarea deciziilor asupra capacităţii de muncă pentru 61 de persoane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 septembrie 2019, a inculpaţilor:
 
FAUR ALEXANDRU, medic în cadrul Cabinetului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă Cluj, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată,
 
O persoană fizică, fără vreo calitate specială, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- dare de mită în formă continuată,
- trafic de influenţă în formă continuată.
 
 

Stabilea ilegal grade de invaliditate

 
 
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada aprilie 2019 – septembrie 2019, persoana inculpată în cauză a pretins şi a primit de la 61 de persoane sume de bani cuprinse între 1.000 – 1.500 lei pentru a le ajuta să obţină pensii de invaliditate în condiţiile în care, în mod normal, unele persoane nu ar fi beneficiat.
Din sumele primite, inculpata remitea o parte din bani (în jur de 300 – 400 lei) medicului Faur Alexandru care, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu privind încadrarea unei persoane în grad de invaliditate, a contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate şi la eliberarea deciziilor asupra capacităţii de muncă pentru cele 61 de persoane.
În acelaşi context, la data 16 septembrie 2019, inculpata a primit de la o persoană suma de 600 lei, din care 300 de lei i-au fost remişi medicului Faur Alexandru, în cabinetul său, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
 
La data de 17 septembrie 2019, inculpata a fost prezentată Tribunalului Cluj care a emis pe numele acesteia un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
 

Ceretat sub control judiciar

 
 
Faţă de inculpatul Faur Alexandru, procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar, pe 60 de zile, începând cu data de 18 septembrie 2019.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală (Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj), ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura (Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj) cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj care a dispus măsura,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar,
f) să nu exercite profesia în exercitarea căreia a săvârşit fapta respectiv cea de medic în cadrul Cabinetului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă Cluj.
 
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: