Gigantul german Scholz AG a înaintat oferte de cumpărare pentru combinatul Mechel de la Câmpia Turzii şi pentru cel de la Oţelul Roşu

Gigantul german Scholz AG a înaintat oferte de cumpărare pentru combinatul Mechel de la Câmpia Turzii şi pentru cel de la Oţelul Roşu

Foştii angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii au ieşit în stradă circa o lună pentru a-şi primi salariile compensatorii de la noul patronat. FOTO: Remus Florescu

Grupul german Scholz AG, unul dintre cei mai mari jucători din Europa de pe piaţa reciclării metalelor, a trimis proprietarilor combinatelor Mechel din România o scrisoare de intenţie privind cumpărarea unităţii din Oţelul Roşu şi a celei din Câmpia Turzii. Partenerul din România al Scholz a declarat pentru „Adevărul“ că nemţii vor să continue producţia, deşi compania e cunoscută mai ales pentru afacerile cu fier vechi pe care le derulează.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Grupul german Scholz AG este interesat să preia o parte din combinatul Mechel Câmpia Turzii, din Cluj, şi combinatul Oţelul Roşu prin intermediul Rematinvest, unul dintre cei mai mari procesatori de materiale reciclabile din România, al cărui acţionar majoritar este compania germană. „S-a trimis către Nikarom, în urmă cu circa 10 zile, o scrisoare de intenţie privind cumpărarea combinatului Oţelul Roşu şi a jumătate din combinatul de la Câmpia Turzii. Se doreşte contunuarea şi dezvoltarea producţiei în aceste unităţi. Nu s-a făcut o ofertă financiară, pentru că în prima fază trebuie să vedem dacă sunt interesaţi. Până acum nu am primit niciun răspuns”, a susţinut Liviu Ciupe, directorul general al Rematinvest. Întrebat în ce scop vor fi folosite cele două combinate de către compania germană cunoscută mai ales pentru reciclarea fierului vechi, Ciupe a susţinut că Scholz are şi oţelării şi intenţionează să continue producţie la cele două combinate şi nu să le valorifice ca fier vechi. 
 
Nikarom vinde totul sau nimic
 
De partea cealaltă, oficialii de la Nikarom au susţinut că nu pot comenta în legătură cu această ofertă până nu se întoarce în ţară Chumakova Svetlana, acţionarul care deţine 50% din Mechel.  Liderul de sindicat al Mechel de la Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a susţinut că din discuţiile de până acum a înţeles că Nikarom nu vrea să vândă pe bucăţi. „Din discuţiile de până acum, şi ştiu că au mai fost solicitări de vânzare pe bucăţi, ştiu că ei vor să vândă totul. Acum, la Câmpia Turzii se va demara în curând producţia de sârmă. S-au făcut comenzile şi e posibil cât de curând să se reia producţia“. Informaţia a fost confirmată de directorul  Mechel Câmpia Turzii, Viaceslav Sandu: „Facem demersuri pentru pornirea producţiei de sârmă zincată, dar nu avem termenul stabilit. Acum se adună comenzile“.  

Companie cu 100 de filiale în toată lumea 
 
Scholz AG este una dintre companiile de top din lume în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor metalice şi neferoase. Grupul activează şi în  domeniul producţiei de aluminiu şi de oţel. Cu sediul în Germania şi o reţea de puncte de lucru răspândită în toată lumea, Scholz este una dintre puţinele companii care oferă toată gama de operaţiuni privind reciclarea, de la colectare, la sortare, la transfromare şi punere în vânzare. În fiecare an, firma reciclează 10 milioane de tone de fier. Scholz AG are 7,500 de angajaţi şi 500 de puncte de lucru  şi 100 de firme partenere în toată lumea. Flota de lucru a companiei este impresionantă: 1000 de camioane şi circa 700 de escavatoare. În 2010, compania a avut vânzări de 4,5 miliarde de euro. 98% din activitatea companiei se desfăşoară în Europa, dar, Scholz a intrat şi pe piaţa în China şi în Statele Unite.
 
Scholz în România 

Scholz are în România circa 1.000 de angajaţi, care lucreză la cele 74 de sucursale ale companiei, şi o cifră de afaceri de 180 de milioane de euro. Principala activitate este reciclarea deşeurilor metalice (95%) şi într-o mai mică măsură reciclarea hîrtiei şi a plasticului. Scholz AG este acţionar majoritar la companiile Rematholding şi Rematinvest, numărându-se astfel printre cele mai mari afaceri de acest tip din România. Compania a investit până acum 40 de milioane de euro în ţară. Remat Invest este unul dintre cei mai mari procesatori de materiale reciclabile din Romania, avand în prezent 12 centre de procesare şi numeroase puncte de colectare pe tot teritoriul Transilvaniei. Sediul central este la Cluj. 
 
Fabrici în insolvenţă
 
Tribunalului Comercial Cluj a aprobat în luna aprilie solicitarea de intrare în insolvenţă a combinatului Mechel Câmpia Turzii pentru datorii şi a dispus numirea unui administrator judiciar. Fbarica mai are circa 300 de angajaţi, după ce au fost concediaţi în ultimele luni circa 2.000 de persoane, care şi-au primit salariile compensatorii după proteste care au durat circa o lună de zile. "Tribunalul Comercial Cluj a aprobat intrarea în insolvenţă a combinatului, în urma unei cereri formulate de debitoarea Mechel Câmpia Turzii şi de circa zece creditori. În urma acestei decizii, se va intra într-o procedură care are ca scop recuperarea creanţelor şi oprirea acumulării de noi pierderi. A fost numit şi un administrator judiciar, o firmă din Bucureşti, care va analiza cele două posibilităţi care există, de reorganizare judiciară a combinatului sau de declarare a falimentului", a spus preşdintele Tribunalului Comercial Cluj, Flaviu Moţu. Şi combinatul Oţelu Roşu este în insolvenţă, iar cei 400 de anhajaţi au fost anunţaţi că vor intra în şomaj din 1 mai.  
 
Patru combinate la 52 de euro
 
Firma Invest Nikarom a cumpărat la începutul acestui an cele patru combinate ale Mechel din România, printre acestea numărîndu-se Mechel Cîmpia Turzii şi Combinatul Oţelul Roşu. Firma Invest Nikarom a plătit pentru cele patru combinate grupului Mechel doar 230 de lei (52 de euro). Firma Invest Nikarom are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakova Svetlana (55 de ani) şi Chumakov Victor (58 de ani), ambii de cetăţenie rusă. Compania are un capital social vărsat de 99.979 de lei (22.700 de euro).
 
citeşte şi 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: